Peugeot 306 - Piszczący przód podczas hamowania

21 Kwi 2015, 16:59

Witam! W moim samochodzie strasznie piszczą przednie hamulce po rozgrzaniu.Po ruszeniu cisza zaś w centrum z racji ciągłego używania w korku niczym stary autobus, aż ludzie się odwracają :roll: Postanowiłem podjąć pewne kroki.Zdjałem przednie koła:

Wyjałem przednie klocki i tak oto wyglądały:
ZDJĘCIE NR 1:
[zdjęcie]

ZDJĘCIE NR 2:
[zdjęcie]

Tak wyglądała tarcza:
ZDJĘCIE NR 1:
[zdjęcie]

ZDJĘCIE NR 2:
[zdjęcie]

Moją obawę wzbudził ten klocek który jak widać po krawedziach ma rowy gdyż ociera sie o ranty tarczy:
ZDJĘCIE:
[zdjęcie]

Przejechałem je papierem sciernym wyczyscilem ranty tarczy w miare mozliwosci papierem sciernym i troche srubokretem rdzawki poskrobałem.Tak wygladał klocek po przeczyszczeniu:
[zdjęcie]

Klocki firmy TRW

Przestało piszczeć niestety na chwilę.Teraz od nowa juz coraz mocniej :?
NaZmo
Obserwowany

Auto: Peugeot 306
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

22 Kwi 2015, 06:02

bardzo często jest tak że to sam materiał z jakich zrobiony jest klocek piszczy , wiec mozesz nic na to nie poradzić a że maszz klocki jeszcze grube to trzeba to dojezdzic i zmienic. W ogole to wiesz jakiej to moze firmy sa klocki?
kowalkcn
Początkujący

Prawo jazdy: 14 12 1993
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Citroen C5 I, Peugeot 407, 205
Silnik: 2.2hdi133KM,2.0hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

22 Kwi 2015, 10:16

TRW ma raczej twarde klocki. Jak dobrze kojarzę, to na forum użytkownicy pisali o piszczeniu podczas hamowania, majac właśnie te klocki. Ja ostatnio zakładam klocki Ferodo i nigdy nie piszczały.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Hybrid-R concept
    Rok po rynkowej premierze Toyoty Yaris Hybrid, na targach we Frankfurcie 2013 zadebiutował 420-konny Yaris Hybrid-R concept z napędem 4x4. Był to kolejny po wyścigówce Toyota TS030 Hybrid samochód, który ...