Peugeot 307 2.0Hdi...

24 Paź 2006, 14:36

Mam pytanie. Nie wiem czym jest ani do czego służy mały zbiorniczek obok zbiornika paliwa i jeszcze ciekaw jestem czy jest prawdą, że do paliwa w tym silniku trzeba dolewać jeszcze jakiś olej? Proszę o odpowiedź...
TurbO RajdeR =]
NoVuS
Nowicjusz

• 24 Paź 2006, 17:58

Witam,
    Jeżlei to jest z tyłu to może jest to zbiorniczek do płynu spryskiwacza tylnej szyby? Masz tam jakieś oznaczenie i gdzie jest do niego wlew?
    Pozdro. Kacper
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

24 Paź 2006, 18:30

NoVuS napisał(a):jeszcze ciekaw jestem czy jest prawdą, że do paliwa w tym silniku trzeba dolewać jeszcze jakiś olej?

No nie!!! To nie jest dwusów!!!!
    oliwer
    Początkujący

Miejscowość: dolnośląskie

24 Paź 2006, 18:34

Właśnie w tym problem... to nie jest niestety zbiornik do płynu od spryskiwaczy. Nie ma tam żadnych oznaczeń i nie ma bezpośredniego wlewu( przynajmniej go nie widać) Jest on pod podwoziem i widać tylko tyle, że wychodzą z niego jakieś rurki... :?
    TurbO RajdeR =]
    NoVuS
    Nowicjusz

24 Paź 2006, 18:38

Najprawdopodobniej jest filtr paliwa.
    oliwer
    Początkujący

Miejscowość: dolnośląskie

07 Lis 2006, 00:10

Witam was czytam co tam piszecie ciekawego na temat tego zbiorniczka więc teraz wam powiem do czego on służy. Nie jest to zbiornik spryskiwacza tylnej szyby broń boże nie lejcie tam płynu.
    Jest to zbiornik na specjalny preparat który to wykożystywany jest do oczyszczania filtra cząstek stałych. zaraz za kolektorem wydechowym znajduje się taki filtr w ktorym zbierają się sadze kiedy zbierze się ich za dużo płyn ze zbiorniczka jest wtryskiwany do filtra zapala sadze i oczyszcza filtr. Jeżeli w zbiorniczku nie bedzie preparatu to pojeździsz trochę i nagle samochod wpadnie w tryb awaryjny i bedzie zdziwienie co znowu 307 wymyśliła. Tak więc chyba wam wszystko wyjaśniłem.
    Wiem dużo więcej ciekawych rzeczy na temat peugeotów 206 307 406 607. Wiem co jest przyczyną nieodpalania HDi w zimie jeśli macie taki problem proszę o kontakt. Pozdrowionka
    kylo223
    Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Manufaktura Car Show 2013
      W miniony weekend w Ch Manufaktura można było zobaczyć wydarzenia pod nazwą "Manufaktura Car Show 2013". To propozycja dla miłośników czterech kółek w najróżniejszych odsłonach. W tym roku była to największa ...
      Odcinkowe pomiary prędkości
      Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...

07 Lis 2006, 19:35

NoVuS napisał(a):i jeszcze ciekaw jestem czy jest prawdą, że do paliwa w tym silniku trzeba dolewać jeszcze jakiś olej? Proszę o odpowiedź...

Co do oleju, to może chodzi o preparat przeciw wytrącaniu się z paliwa naft i innych związków(w czasie silnych mrozów). :?:
    Czasami mam problemy, ale zawsze je rozwiązuję.
    motomaniaczek
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Końskie