Peugeot 307 - bieg wsteczny nie wchodzi i odskakuje

31 Sty 2021, 15:04

Witam. Mam problem z moim peugeotem 307 (2003r., 2.0 hdi, 110 km) . Zaczęło się od tego, że czasami wbijając wsteczny nie wbijał się prawidłowo i przy ruszeniu był taki zgrzyt jakby po prostu nie wszedł bieg, wystarczyło wbić jeszcze raz i było okej. Wczoraj gdy chłopak ruszył i chciał wrzucić dwójkę to wywaliło obroty i skrzynia stała się taka bardzo miękka. Dojechał do domu na jedynce. Dzisiaj jak patrzyłam to normalnie wchodzą wszystkie biegi te u góry czyli 1,3 i 5. 2 i 4 są bardziej wysunięte do tyłu niż byly, ale na dwójce też normalnie rusza. Luz jest teraz w miejscu czwórki. Natomiast jak wrzucę wsteczny to cofa mi go i nawet jak go trzymam to nie da się cofnąć do tyłu, tak jakby bieg nie był w ogóle wbity. Przez to nie mogę narazie sprawdzić jak jedzie na reszcie biegów, ponieważ stoi zaparkowany pod płotem i jedyna opcja jest wycofanie albo wypchanie go. Na jedynce i dwójce rusza bez problemu. Wie ktoś może co to może być?

Dodam jeszcze, że raz wymieniałam skrzynie na skrzynie regenerowana, tylko wtedy strasznie głosno chodził i ogólnie sytuacja wyglądała trochę inaczej, ale też pewności nie mam czy była taka konieczność czy to mechanik mnie wkręcił.

Liczę na Wasze opinie. Pozdrawiam :)
lukicuki
Obserwowany

31 Sty 2021, 17:25

Trzeba zerknąć przy łapie od zmiany biegów która jest na skrzyni czy jak wrzucasz wsteczny to czy czasem nie za mało ona zmienia pozycję bo tu może wystarczy odpowiednia regulacja linek.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SsangYong Tivoli - druga generacja modelu
    Jesień 2019 to czas nowości SsangYong’a. Pierwszą z nich jest wprowadzenie na polski rynek nowej wersji Tivoli. Nowe Tivoli ma długość 4225 mm, szerokość 1810 mm oraz wysokość 1613 mm. W porównaniu do poprzedniej ...