Peugeot 307 - brać?

18 Cze 2015, 06:00

Pytanie dotyczy auta z oferty, na pierwszy rzut oka wygląda okej? Co w ogóle sądzicie o tej marce, o tym modelu? W sumie samochód na miejscu, więc nie problem podjechać zobaczyć, ale chciałbym też poznać waszą opinię.

http://www.tarnowiak.pl/ogloszenie/802239/sprzedam-peugeot-307-1-6kat-rocznik-2002-przebieg-178-tys-km-silnik-oraz-skrzynia-biegow-pracuja/
roju
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Seicento Young
Silnik: 900
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

18 Cze 2015, 06:13

Za tą kasę nie spodziewałbym się niczego dobrego. 307ka ma dużo atutów, ale na pewno nie jest nim bezawaryjność. Skoro jest na miejscu zawsze można rzucić okiem - osobiście poszukałbym jednak innego modelu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

18 Cze 2015, 06:25

Są egzemplarze które służą bezawaryjnie,ten z linku ładny jak masz niedaleko obejrzyj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Cze 2015, 08:59

Barol napisał(a):Są egzemplarze które służą bezawaryjnie

To samo można napisać o 147, przedliftowej Lagunie II czy Stilo, a jednak ich nie polecasz :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Cze 2015, 10:40

Dlatego 307 sugerowałbym rozważać tylko od prywatnych właścicieli, którzy rzetelnie przedstawią wam historię serwisową auta. Samo auto powinno być garażowane, nie nosić śladów nadmiernej eksploatacji w trudnych warunkach. Ogółem wszystko, co mogło się przyczynić do uszkodzeń elektroniki wpływa na niekorzyść auta.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

18 Cze 2015, 19:29

307 jest autem specyficznym, bo niektórym służy bez problemów, a innym się sypie i to kwestia wyprodukowanej partii niż serwisu :D Znam dwie skrajne 307ki, które były w jednych rękach od nowości :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

18 Cze 2015, 20:59

łysy30 wiem ale ostatnio troche zmieniłem zdanie i trzeba wyznawać jedną prostą zasade jak dbasz tak masz a za przykład moge podać Alfe 145 o której pisałem już tutaj pare razy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Cze 2015, 00:08

Bylem, zobaczylem i się rozmyślalem. Wizualnie prezentuje sie super, w srodku jak i na zewnatrz, ale silnik juz nie. Odpalil dopiero na kable, z wydechu poszly wieksze kleby dymu niz z disla, ogolnie szwagier odradzil. Trzeba szukac czegos innego.
roju
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Seicento Young
Silnik: 900
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2015, 06:48

Barol napisał(a):trzeba wyznawać jedną prostą zasade jak dbasz tak masz

Barol. gdyby temat dotyczył aut nowych mógłbym się z tym jeszcze zgodzić (chociaż i od tej zasady bywają wyjątki - w niektórych przypadkach nawet chuchanie i dmuchanie nie spowoduje, że uniknie się awarii), ale mówimy tu o używkach. Kupując np. Alfę 147 nigdy nie będziemy mieć pewności czy poprzednik (a najczęściej "poprzednicy",bo to auto potrafi być przerzucane z rąk do rąk jak gorący kartofel) odpowiednio reagował na każdą najdrobniejszą usterkę elektroniki/zawieszenia i czy jego ewentualne zaniedbania nie zemszczą się akurat na nas. Jakby nie patrzeć auto służy przede wszystkim do jeżdżenia i nie widzę większego sensu na skazywanie się na jazdę bublem (czy, jak kto woli, "kapryśną Włoszką". "autem raczej weekendowym" albo "miewającym swoje humorki Francuzem"), który może mi w każdej chwili wykrzaczyć się na środku drogi, skoro na rynku jest całe mnóstwo aut, które o wiele lepiej niż np. 307ka znosi ewentualne zaniedbania serwisowe (a dobrze wiemy w jak "wygodny" sposób większość Polaków traktuje swoje auta). Killaz ma oczywiście rację, tylko jak jesteśmy w stanie to zweryfikować? :/

roju napisał(a):Odpalil dopiero na kable, z wydechu poszly wieksze kleby dymu niz z disla, ogolnie szwagier odradzil

Podzielam opinię szwagra :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Cze 2015, 07:25

Jakieś 300-400m ode mnie mieszka małżeństwo które od 2002 czy 2003roku miało 307,kupili ją w salonie a w zeszłym roku zamienili go na Opla Insignie więc jakoś nie wydaje mi się że w ciągu ponad 10lat użytkowania auto miało by się psuć bo nawet jeśli to dawno by się go pozbyli.. Drugi przykład to tak tutaj krytykowany Peugeot 206 i kolejny dobrze znany mi przykład,auto od X czasu w jednej rodzinie.
Barol
Awatar użytkownika