Peugeot 307 leci tylko ciepłe powietrze

28 Cze 2023, 07:59

Czesc.
Potrzebuje pomocy, bo sam nie mogę dojść jak to ogarnąć.
Auto peugeot 307, rok 2005, 1.6 benzyna.
Temat wyglada tak-jest klimatronik jednostrefowy.
Klima w moim peżu jest nie nabita, ale sam wentylator działa. Powietrze leci tylko ciepłe przy ustawieniu na 14 st na klimatroniku lub gorące przy wysokich nastawach temperatury. Nie leci zimne.
Sprawdziłem wszystkie silniczki i są one sprawne. Klapy się niby zamykaja, przestawiają itd. Sama nagrzewnica jest gorąca. Czy nie powinno być jakiegoś odcięcia żeby gorący płyn nie dochodził do nagrzewnicy?
Z góry dziękuje.
pabik1000
Obserwowany

• 28 Cze 2023, 17:50

A jak ma lecieć zimne jak na dworze jest ciepło, a klima nie działa? W takim przypadku jak u Ciebie nie będziesz miał chłodniejszego powietrza niż to które jest na dworze, a nawet będzie o kilka stopni cieplejsze.

Przepływ powietrza regulujesz klapami przy nagrzewnicy, nie regulujesz przepływu cieczy przez nagrzewnicę.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Cze 2023, 19:25

pabik1000 napisał(a):Czy nie powinno być jakiegoś odcięcia żeby gorący płyn nie dochodził do nagrzewnicy?
    To było tak a w autach w ubiegłym wieku . Były wtedy zawory na nagrzewnicy . Teraz tego się nie stosuje . Usprawnisz klimę a będziesz zadowolony .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

28 Cze 2023, 20:07

Tyle to i ja wiem, ale to powietrze leci podgrzane. Czuć to bardzo wyraźnie.
    pabik1000
    Obserwowany

28 Cze 2023, 20:22

pabik1000 napisał(a):Tyle to i ja wiem, ale to poco bwietrze leci podgrzane. Czuć to bardzo wyraźnie.
    pabik1000 napisał(a):Klapy się niby zamykaja,
    I co mamy Ci doradzić ? Zamykają się niby otwierają ? A kto to wie ? Jakaś diagnostyka komputerowa climatronika ? Fizycznie sprawdzone klapy ? Co tutaj innego pisać ? Że jakiś tam jest tic co by odciąć gorące na nagrzewnicy ? No weż przestań .....
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

28 Cze 2023, 22:32

Francuskie auta maja to do siebie że ośki w klapach nawiewów pękają w mieszalniku powietrza, założę się że klapa mieszająca powietrze zimne z ciepłym się rozwaliła
    TurboDriver87
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
      Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...

29 Cze 2023, 08:43

Może być tak że silniczek działa od klapy mieszającej zamyka i otwiera ale klapa stoi w miejscu lub nie domyka się z racji uszkodzenia np. takiego jak wspomniał @TurboDriver87
    Rokiko
    Forumowicz VIP

29 Cze 2023, 12:26

Dwa wyjaśnienia:
    Auto jest nagrzane i plastiki trzymają temperaturę, więc dmucha gorącym dopóki nie przewietrzysz auta

Klapy nie działają i ustawione są na ciepłe powietrze

Najłatwiej to naprawić klimę i zobaczyć czy będzie lecieć zimne :mrgreen:
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2007

30 Cze 2023, 09:09

galakty napisał(a):Najłatwiej to naprawić klimę i zobaczyć czy będzie lecieć zimne :mrgreen:
    No ale musi być sprawna :naughty:

Można jeszcze sprawdzić po/w nocy jak auto nie jest nagrzane i zobaczyć czy leci chłodne powietrze i czy w miarę rozgrzewania się silnika nie będzie coraz cieplejsze. Tylko to takie kombinowanie trochę pod górkę.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

30 Cze 2023, 09:15

Oczywiście że sprawna :D Ale jak naprawi i będzie lecieć ciepłe, no to klapki mieszalnika.

Drugi sposób też spoko, ale mocno sugestywny, najlepiej byłoby wziąć termometr.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2007