Peugeot 307 - warto?

15 Kwi 2015, 18:17

Witam.
W sumie zastanawiałem się nad kupnem Astry II Bertone, ale ostatnio bardziej po głowie chodzi mi Peugeot, a dokładniej model 307. Co możecie powiedzieć mi na jego temat, warty polecenia? Samochód potrzebny by mi był raczej na małe trasy, raz na jakiś czas dłuższa trasa, ale rzadko i też nie jakoś daleko, dlatego raczej diesel odpada. Jak z serwisowaniem i spalaniem?

Znalazłem dwie oferty blisko siebie, zastanawiać się czy raczej szrot?

http://www.tarnowiak.pl/ogloszenie/760312/sprzedam-peugeot-307-1-6kat-rocznik-2002-przebieg-178-tys-km-silnik-oraz-skrzynia-biegow-pracuja/

http://www.tarnowiak.pl/ogloszenie/766676/peugeot-307-zadbany-model-typ-i-hatchback-rocznik-2001-vin-vf33anfuc82180023-przebieg/
roju
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Seicento Young
Silnik: 900
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

15 Kwi 2015, 19:44

W tym drugim było coś z tyłem (zderzak w innym odcieniu) i tylna klapa coś odstaje albo poprostu nie domknięta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Kwi 2015, 20:21

307 nie jest liderem bezawaryjności, nie jest pewniakiem, łatwo wpakować się w coś w fatalnym stanie. Bo to nie jest golf. Ma to też plusy, ponieważ 307 jest pod względem jazdy, materiałów i wrażeń ogólnych dużo lepszy od wspomnianego golfa. Silniki są dobre, nadają się pod LPG, większe problemy są z elektroniką, chociaż absolutnie nie jest to regułą, że musi się zepsuć. Ogólnie jeśli nie wymagasz od auta bezawaryjności kompletnej, to jest to dobry wybór. Części tanie, bo to francuz. Podsumowując: Astra, golfy itp=rozum, 307=serce :D
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

15 Kwi 2015, 20:36

Może w czymś to pomoże przy ocenie drugiego auta:
https://www.dropbox.com/s/j0j43pwm8s3l20v/307.pdf?dl=0
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

16 Kwi 2015, 07:12

ja obecnie użytkuję ten samochód i nie narzekam, Chcę sprzedać tylko i wyłacznie że przemieszczam się po duzym mieście i jest dla mnie zbyt duży.

[link do oferty na Olx wygasł]
mumingo
Aktywny

Miejscowość: Trzebnica/Wrocław

16 Kwi 2015, 07:42

mumingo napisał(a):Chcę sprzedać tylko i wyłacznie że przemieszczam się po duzym mieście i jest dla mnie zbyt duży.

No to czyli chcesz coś mniejszego niż 307 czyli najlepszy do miasta jest segment B więc, np. Opel corsa, fiat punto, toyota yaris, VW polo (tu spalanie nieco większe) skoda fabia i seat ibiza (w tych 2 to samo co w polo) i wszystkie te auta nadają się do LPG więc tańsza jazda. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Aygo 2018 facelifting
    Toyota Aygo to japoński bestseller, opracowany z myślą o europejskim rynku w studiu projektowym Toyoty ED2 we Francji. Druga generacja tego modelu zadebiutowała w 2014 roku, a w 2018 roku auto przeszło gruntowny facelifting. ...

19 Kwi 2015, 15:12

Dziękuję za opinie. I jeszcze jedno pytanie w tym temacie żeby nie tworzyć nowego. Co sądzicie o tej Bertone? Cena trochę zaniżona, więc nie wiem co o niej sądzić.

[link do oferty na Olx wygasł]
roju
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Seicento Young
Silnik: 900
Rok produkcji: 2000

19 Kwi 2015, 15:55

Cena dość zaniżona jak na Astre Coupe. W dobrym stanie 1.8 kosztują raczej po 10 tys i więcej. Po zdjęciach ciężko cokolwiek ocenić, bo są ciemne i obrobione. Jak masz blisko to podjedz z kimś najlepiej i obejrzyj. Auto z zewnątrz ładne, jednak ogólnie z tym silnikiem dość nudne.

307 wydaje mi się bardziej oryginalnym wozem. Kuzynka ma 307 1.6, kiedyś dała mi się przejechać i powiem szczerze, że jak na marne 1.6 to bardzo żwawe autko. Oprócz tego jest bardzo wygodne, dobrze wyciszone i po prostu ładne i z zewnątrz i wewnątrz. Teraz założyła LPG i nie dalej jeździ bezawaryjnie. Silniki te uchodzą za jedne z lepszych na przełomie kilkunastu lat. Te same występują w Citroenach C2 VTS tylko są troche wzmocnione. Ja miałem Borę 1.6 AKL i z takim 307 1.6 to by najmniejszych szans nie miała - muł jakich mało, także wystrzegaj się wszelkich golfów :D
Co do awaryjności, to przez blisko chyba 2 lata użytkowania nie zepsuło jej się nic, samochód został przywieziony z Francji prywatnie przez wujka za niemałą kwotę, ale 100 nie bity i w bardzo dobrym stanie. Jedynie co jej się zepsuło to słynny przełącznik zespolony od kierunkowskazów, tak to tylko wsiada,leje i jeździ. Szukaj niebitego, bo powypadkowe mogą mieć większe problemy z elektroniką. Jednak nie jest to Renault Laguna czy Megane i nie ma aż tak rozbudowanej elektroniki, także polecam ten model ;)
Slim17
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Saab 9-3 SS
Silnik: 2.0T 210KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

19 Kwi 2015, 19:59

7500zł za Bertone? :no:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012