Peugeot 307sw 1.6 16v 109km - instalacja PRINS - problem

21 Maj 2017, 12:24

Witam wszystkich ponownie,

Mam taki problem. Posiadam samochod jak w temacie - rocznik 2003. Instalacja gazowa PRINS.

Wymieniany byl w niej zbiornik + wielozawor w serwisie. Od tamtej pory pierwszy raz zatankowalem gaz. Po przejechaniu 200km ubylo paliwa jakby jechal na PB, mniej wiecej spalilo paliwa za 50zl, ktore zalalem. Instalacja teoretycznie przelacza sie na gaz bo pali sie pomaranczowa a jak sie rozgrzeje to pokazuje ile jest gazu. Zadnych sygnalizacji dzwiekowych.

Gazu nie ubylo a paliwa normalnie czyli jechal na PB pomimo teoretycznego przelaczenia na gaz.

Dodatkowo wymienialem ostatnio akumulator bo stary juz sie do niczego nie nadawal. Czy to moglo miec jakis zwiazek?

Rozumiem, ze jesli cos by bylo zle podlaczone w momencie podlaczenia nowego zbiornika to by sie nie chcial przelaczyc? Kwestia podjechania do gazownika i ustawienia wszystkiego na nowo.

Jestem laikiem w temacie samochodow, jesli potrzebujecie jakis informacji to piszcie sprawdze to co bede mogl.

Spotkal sie ktos z takim przypadkiem? Przed zalozeniem nowego zbiornika i przed ta wymiana akumulatora bylo ok bo gaz normalnie "zjadalo".
mastafaker
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 04 1987
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

22 Maj 2017, 21:54

mastafaker napisał(a):Gazu nie ubylo a paliwa normalnie czyli jechal na PB pomimo teoretycznego przelaczenia na gaz
A skąd wiesz że gazu nie ubyło? Tankowałeś ponownie żeby to sprawdzić? Centralka może wskazywać błędne odczyty i nią bym się nie sugerował w tym momencie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Maj 2017, 22:01

Moze masz racje ale znikala w oczach benzyna wiec raczej to paliwo pobieral silnik.

W czwartek podjade do gazownika, ktory montowal mi nowa butle i wielozawor zeby zobaczyl o co chodzi.

Czytalem tez o bezpieczniku. Czy jesli instalacja teoretycznie sie przelacza to mozna pominac wine bezpiecznika czy to tak nie dziala?
mastafaker
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 04 1987
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

22 Maj 2017, 22:26

mastafaker napisał(a):Moze masz racje ale znikala w oczach benzyna wiec raczej to paliwo pobieral silnik.
No właśnie znikała pewnie na wskaźniku od paliwa. Miałem kiedyś taką sytuację winnym samochodzie wskaźnik od paliwa opadał tak jak bym jechał na benzynie chociaż jechałem na LPG. Po odłączeniu akumulatora (2-3 godziny) i ponownym podłączeniu problem nigdy więcej nie wystąpił. Do tej pory nie wiem dlaczego tak się działo.

Podjedź do gazownika i powiedz jaki masz problem, wcześniej jednak możesz sprawdzić ile gazu ci ubyło będziesz pewien że pomimo wskazania że jedziesz na LPG jechałeś na Pb.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

25 Maj 2017, 20:51

Czy przed wymianą zbiornika nie było tego problemu z instalacją gazową?
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

25 Maj 2017, 21:20

mastafaker napisał(a):Czy jesli instalacja teoretycznie sie przelacza to mozna pominac wine bezpiecznika czy to tak nie dziala?

Bezpiecznik spalony - auto jeżdzi tylko na benzynie. Jak się przełącza nie jest to wina bezpiecznika.
golfiarz
Aktywny

Prawo jazdy: 13 04 1983
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Vw Golf VII
Silnik: 2.0TFSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

II Wielkopolski Rajd Historyczny im. Henryka Rucińskiego
    W miniony weekend w malowniczych okolicach Poznania odbył się II Wielkopolski Rajd Historyczny im. Henryka Rucińskiego. Wraz z klasykami do rywalizacji stanęły hybrydowe Toyoty Auris TS Kombi Freestyle, których załogi ...