19 Lip 2024, 19:23
Dzień dobry :
Moje auto : PEUGEOT 308 I SW 1.6 THP 175KM 129KW z 2009 roku
Problem:
Miesiąc temu przy jeździe pojawił mi się błąd
"engine management system faulty " i wyskoczył żółty trójkąt z wykrzyknikiem na desce .
Wydaje mi się że włączył się tryb awaryjny silnika ponieważ nie mogłem wtedy zwiększyć obrotów powyżej 2tys. , pedał gazu nie powodował przyśpieszenia.
Dodatkowo włączył się wentylator w chłodnicy na maksymalnych obrotach.
Po zjechaniu na pobocze zgaszeniu i uruchomieniu ponowynym silnika, błąd pojawia się , wentylator działa na pełnej prędkości, trwa to z 1-3 minuty po czym błąd znika , wyłącza się wentylator i auto działa normalnie.
Podłączyłem swój przenośny komputerek z allegro ale nie wykrył żadnego błędu ani po wygaszeniu błędu ani podczas ponownego jego pojawienia.
Błąd pojawia się szybciej , gdy temperatura na zewnątrz jest większa. Np gdy było 20 st błąd pojawił po oko 60 km . A ostatnio gdy było ponad 30 i auto było nagrzane od słońca błąd pojawił się od razu po uruchomieniu silnika ( temperatura cieczy chłodzącej wg apki 45 st)
Temperatura cieczy chłodzącej na desce zawsze nie przekracza 90 st a na apce gdy mam podpięty komputer 85-90.
Zauważyłem też dziwną zależność , gdy jeżdżę bez podłączonego komputera i włączanej apki badającej czujniki podczas jazdy błąd pojawia się szybko, lecz gdy podłączę go czasami błąd nawet się nie pojawi albo po długiej trasie 100 km .
Może któryś czujnik temperatury jest wadliwy albo komputer pokładowy potrzebuje resetu.
Miał ktoś z Państwa podobny przypadek ? Proszę o pomoc .
Pozdrawiam Łukasz