Peugeot 309 1.3 - spalanie stukowe (filmik).

10 Kwi 2016, 12:54

Witam. Od dłuższego czasu podczas przyspieszania występują metaliczne stuki spod maski. Dodam, że mechanik nie mógł ustawić prawidłowego kąta wyprzedzenia zapłonu. Czy może być to spalanie detonacyjne? Dodaję link do filmu z yt, gdzie nagrałem krótką przejażdżkę.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jeśli jest to spalanie stukowe, napiszcie mi jakie mogą być skutki jazdy z tym spalaniem, i jakie mogą być przyczyny jego występowania.
Pozdrawiam.
Janek2907
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 2015
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Peugeot 309 1.3 XL
Silnik: 1.3 G1B 64KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1989

21 Kwi 2016, 14:43

Na tym filmiku słabo słychać najlepiej ja by można było posłuchać pod maską. Generalnie spalanie stukowe jest niezdrowe dla silnika ponieważ jest to przedwczesny zapłon mieszanki paliwowo-powietrznej. O takim spalaniu może świadczyć jeszcze jakość paliwa.

Czy świece i kable masz dobre, a paliwo było dobrej jakości podczas ustawiania zapłonu?

Trzeba wiedzieć, że im wcześniej następuje zapłon mieszanki paliwowo-powietrznej tym bardziej rośnie ryzyko obciążenia układu tłokowo-korbowego oraz prawdopodobieństwo wystąpienia spalania detonacyjnego. Z kolei w druga stronę kiedy mamy zbyt późny zapłon może on spowodować przegrzewanie się silnika, co będzie prowadziło do spadku jego wydajności, a w skrajnych przypadkach nawet do zatarcia silnika.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Maj 2016, 16:29

Byłem u mechanika i ustawił kąt wyprzedzenia zapłonu. Prawidłowy jest przy 8 stopniach, troszkę się waha między 8 a 9, ale myślę że to dużej różnicy nie robi. Filmik z jazdą po regulacji i przy obrotach na biegu jałowym przesyłam poniżej.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Sami oceńcie czy jest to spalanie stukowe czy nie.
Dodam jeszcze, że czytałem artykuły na temat paliw na stacjach benzynowych. Dowiedziałem się tego, że w 2014r wprowadzili jakieś paliwa (mówię o benzynie) o 10% zawartości alkoholu etylowego, a jeszcze tak nie dawno były stosowane benzyny o 5% zawartości tego składniku. Dalej pisało w artykule, że tymi paliwami nie powinno się tankować samochodu, który jest wyprodukowany przed 2002 rokiem, nie mówiąc już o silniku z gaźnikiem. Ja tankuje na BP tylko zwykłą 95, ale też nie wiem jaką ma zawartość tego alkoholu. Sami oceńcie. Według mnie po tej regulacji jest troszkę lepiej, nie do końca ale jakaś poprawa jest.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam. :)
Janek2907
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 2015
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Peugeot 309 1.3 XL
Silnik: 1.3 G1B 64KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 1989
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi R18 e-tron quattro po raz pierwszy zwycięża w Sebring
    Audi odniosło kolejny historyczny sukces w sporcie motorowym. Wygrana Audi R18 e-tron quattro w dwunastogodzinnym wyścigu w Sebring na Florydzie, to jednocześnie pierwsze zwycięstwo wyścigowej hybrydy w tym klasycznym amerykańskim ...
    Nowe systemy bezpieczeństwa od Volvo
    W pełni zautomatyzowana jazda w korku, ograniczenie kolizji na skrzyżowaniach oraz redukcja do zera kolizji z udziałem zwierząt – to najnowsze projekty w dziedzinie bezpieczeństwa, nad którymi pracuje Volvo. ...