PEUGEOT 309 - Silnik nierówno pracuje

05 Wrz 2014, 14:59

Witam kolegów

Mam problem z moim 309. Sprawa wygląda tak że odpalam auto na benzynie i pali ślicznie fajnie, chodzi równo ale po kilku sekundach auto nie chodzi na wszystkie gary i trochę się męczy dusi ale po chwili znów pracuje równo dopóki nie damy gazu. Dodam też że auto nieźle wtedy kopci. Gdy wkręcam go na obroty znów się dławi i gaśnie. Na gazie chodzi bez problemu. Zmieniłem filtr paliwa, filtr powietrza, świece kable i zero poprawy. Pojechałem do gościa odpaliłem maszynę i stwierdził że wtrysk podaje mu za dużo paliwa hmmmm

Nie wiem jak to ogarnąć

Z góry dzięki za pomoc
BartFi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 1914
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Peugeot 309
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1992

05 Wrz 2014, 22:15

BartFi napisał(a):Witam kolegów

Mam problem z moim 309. Sprawa wygląda tak że odpalam auto na benzynie i pali ślicznie fajnie, chodzi równo ale po kilku sekundach auto nie chodzi na wszystkie gary i trochę się męczy dusi ale po chwili znów pracuje równo dopóki nie damy gazu. Dodam też że auto nieźle wtedy kopci. Gdy wkręcam go na obroty znów się dławi i gaśnie. Na gazie chodzi bez problemu. Zmieniłem filtr paliwa, filtr powietrza, świece kable i zero poprawy. Pojechałem do gościa odpaliłem maszynę i stwierdził że wtrysk podaje mu za dużo paliwa hmmmm

Nie wiem jak to ogarnąć

Z góry dzięki za pomoc

Jeżeli na gazie jest ok to w 90% takich sytuacji jest to wina nieprawidłowej ilości paliwa w mieszance. Jeżeli samochód bardzo kopci przy dodaniu gazu to znaczy że mieszanka jest raczej zbyt bogata -> za dużo paliwa. Jeśli jest uczucie jakby samochód nie chodził na wszystkie gary to zazwyczaj problem nie dotyczy wszystkich cylindrów na raz. Jeżeli tak to pierwszą myślą jest to że pewnie leje wtrysk... Ten Twój "GOŚĆ" dobrze mówi... To dobrze o nim świadczy.

Generalnie można wymontować wtryski i zrobić test przelewowy. Jeśli się okaże że cieknie to regeneracja lub wymiana.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

05 Wrz 2014, 22:38

Dzięki wielkie za pomoc :)

Sam widziałem na własne oczy jak wtrysk zamiast dawkować delikatnie paliwo to lał je strumieniem... Dziś rano jak odpaliłem auto to była masakra. Rzucało nim jak gównem i po chwili zaczął równo chodzić
BartFi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 1914
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Peugeot 309
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1992
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zmienia się Toyota GT86 Kuby Przygońskiego zimą
    "Przerwa zimowa to najważniejszy moment w rozwoju technologicznym, bo wtedy wprowadzamy wszystkie duże zmiany. I tak się dzieje w każdej dziedzinie motorsportu" mówi Kuba Przygoński, który szykuje swoją Toyotę ...