Peugeot 406 2.0 czy Honda Accord VI 1.8/2.0

28 Kwi 2015, 09:20

Cześć,

Mam 9 tys. zł na samo auto + zostaje jeszcze na pakiet i ewentualne LPG, miałem jeszcze dozbierać, ale jest mi za bardzo potrzebne żeby czekać. Zdecydowałem się na kupno któregoś z powyższych aut. Oba zbierają dobre opinie, co ciekawe, TUV, chociaż wiem, że niemiarodajny, ulokował 406 na 31 pozycji, a Accorda na 33. Nie wiem jak to w praktyce wygląda.

Które byście polecili? Auto będzie w LPG, jak nie znajdę z już założoną sekwencją to sam założę. Zależy mi na komforcie podróżowania (wiem, że 406 jest podobno nie do przebicia na tej płaszczyźnie, ale fotele Accorda wyglądają też na komfortowe) i dobrym wyciszeniu, bo na dłuższej trasie hałas strasznie męczy.

Jak z cenami części? Z tego co sam się zorientowałem, to stoją podobnie, więc chyba mitem są "drogie części do japońców".

Podobno oba są w ocynku, ale Peugeot mniej rdzewieje?

Które lepiej się prowadzi? Accord ma z przodu i z tyłu wielowahacz, 406 tylko z tyłu, więc strzelam, że Accord tutaj wygrywa.

Jestem w tym tygodniu umówiony na oględziny kilku aut (z czego najpierw jadę do komisu jutro przejechać się obydwoma aby ocenić które mi bardziej leży), ale chciałem jeszcze was poprosić o radę. To musi być bezawaryjne auto.
Offro
Początkujący

29 Kwi 2015, 07:18

Naprawdę byłbym wdzięczny za pomoc osób, które miały styczność z tymi autami :-)
Offro
Początkujący

30 Kwi 2015, 09:22

Halo? Te auta są często polecane na forum i nagle okazuje się, że nikt nie miał z nimi do czynienia?
Offro
Początkujący

30 Kwi 2015, 09:31

Jest dużo podobnych tematów to poczytaj sobie je :yes:
Ja powiem tak oba auta godne polecenia choć accorda najlepiej szukać na stronach klubowych tych aut i dobry accord to ok 9-10 tysięcy za mniej nie kupisz chyba że złom. 406 też okey silniki dobre i auto ogólnie dobre więc też możesz się za nim rozglądać.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Kwi 2015, 09:46

Jak planujesz założenie LPG to 406 okaże się lepszą opcją. Honda ma miękkie gniazda zaworowe więc trzeba zainwestować w dobrą instalkę i gazownika, bo inaczej to się zemści po jakiś 80-100tys. km
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia TECHNOLOGII SKYACTIV Mazdy
    Na czym polega technologia SKYACTIV Mazdy wyjaśniamy poniżej: - Technoligia SKYACTIVE-G - Technoligia SKYACTIVE-D Luty 2012 : Mazda CX-5, pierwszy z serii nowych modeli Mazdy ze wszystkimi elementami TECHNOLOGII SKYACTIV ...
    Ferrari LaFerrari hybrid - 2,7 sek., 950 KM
    W chwili wprowadzenia na rynek w 2013 roku model ten był nie lada sensacją. Była to bowiem zarówno pierwsza hybryda w historii legendarnej, włoskiej marki, jak również najszybszy model w jej dziejach. Zaplanowano ...