Peugeot 406 2.0 HDi czy 1.8 B+Sekwencja? LPG vs. Diesel

23 Maj 2016, 20:06

Witajcie!

Staje przed kupnem pierwszego auta i mam wiele pytań co do tego.

Najważniejszym z nich jest oczywiście: które auto wybrać? (do 4,5tys.)
Mam na oku Peugeot 406 2.0 HDi 90km po lifcie ew. 1.8/2.0 B+Sekwencja albo Honda Accord, a może zaproponuje mi ktoś coś lepszego? :)

Czy opłaca mi się brać tego peugeota w gazie?
Miesięcznie ponad 1000km powinienem robić(głównie trasa), w kalkulatorze wychodzi jakieś 13,5zl/100km gazu + benzyna(JAKI KOSZT?) , nie mam pojęcia ile ten samochód bierze od uruchomienia silnika do załączenia LPG (czytając inne fora ok. 1,5l/pierwsze 100km, czyli + 6zl co zrównuje się z cena diesla) oraz czy zakupiona instalacja jest wolna od wad, z kolei spalanie diesla na poziomie 5l(tez trasa) i tutaj brak możliwych problemów.

Do tego jak wygląda sprawa z OC?
Czy jeżeli przepiszę i kontynuuję obecne OC właściciela to czy w momencie, gdy skończy się polisa mogę ją przedłużyć na zniżkach poprzedniego właściciela? (ja żadnych niestety nie posiadam)
Ewentualnie gdybym brał współwłasność to rozumiem, że obydwaj właściciele pojazdu muszą być przy kupnie czy może być tylko jedna osoba, a co do drugiej wystarczy tylko podanie jej danych osobowych?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
kapi10072
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2014
Auto: Nie mam

24 Maj 2016, 05:03

Przy takich temperaturach jak teraz to auto przełączy się na gaz po 1km, zimą możesz przejechać parę kilometrów. Jeśli nie tobisz odcinków po 3-4km na zimnym silniku to LPG bardzo się opłaca.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Badanie sprawności amortyzatorów
    Oj podnieśli mi ciśnienie . Nie wiem czy niektóre stacje SKP mają nieskalibrowane maszyny do badania sprawności amortyzatorów czy jest jakiś knif ? Bo tak . Miesiąc przed przeglądem okresowym pojechałem na stację ...