Witam.
Ponieważ rozmawiamy o aucie używanym, nie produkowanym w chwili obecnej, a konkretnie zastąpionym przez nowszy model koncernu Peugeot, wypadało by zapytać o specyfikację omawianego auta.
Znaczący poziom na ocenę, będzie bowiem miało zarówno wyposażenia jak też wersja silnikowa do której należało by się odnieść.
Co prawda nigdy nie byłem użytkownikiem tego auta, jednak z racji wykonywanego zawodu zdarzało mi się mieć z nim styczność, przede wszystkim od strony mechanicznej, więc moja odpowiedź będzie zawierała elementy co do których mogę się odnieść z uwagi na własne doświadczenia.
Nadwozie:
Uważam, że jak duża część samochodów francuskich, nadwozie ma na prawdę ładną linię. Oczywiście to subiektywne wrażenie, jednak autko na prawdę może się podobać. Stylistyka jest zwarta, jednak ogólne wrażenie często zależy od takich detali jak kolor nadwozia.
Warto wspomnieć również o tym, co wg mnie jest bardzo istotne a mianowicie o braku podatności nadwozia na korozję. Rzadko zdarzyło mi się spotykać bezwypadkowe auta, nawet kilkuletnie z widocznymi oznakami korozji nadwozia.
Na podstawie krótkich jazd testowych muszę także przyznać, że nigdy nie miałem problemów z widocznością z wnętrza pojazdu w żadnym kierunku.
Wnętrze:
Przede wszystkim stosunkowo obszerne. Miałem okazję podróżować autem klienta na dystansie kilkudziesięciu kilometrów, zarówno na przednim siedzeniu jak też na tylnej kanapie i uważam, że ilość miejsca jest wystarczająca dla czworga dorosłych pasażerów. Być może moja opinia jest spowodowania faktem, iż nie jestem osobą wyjątkowo "rosłą" gdyż mam jedynie 176 cm. wzrostu. Mimo to zarówno miejsca na nogi jak też nad głową miałem wystarczająco dużo.
Dość wysoko muszę także ocenić jakość wykończenia wnętrza.
Wersja którą miałem okazję przejechać największy dystans, to auto z silnikiem 2.0 16V, i zaznaczam że była to wersja wyposażeniowa całkowicie "normalna". Nie posiadała m.in. skórzanej tapicerki jak też elektronicznej klimatyzacji (auto wyposażone było w klimatyzację manualną). Isotnym jest, że auto opisywane posiadało stosunkowo niewielki przebieg, jednak wnętrze wykończone jasnym welurem prezentowało się doskonale a tapicerka nie zdradzała oznak zużycia.
Dodatkowo bardzo sympatycznie prezentowała się deska rozdzielacza, która nie dość, że w moim mniemaniu była ergonomicznie wykończona to na dodatek ładnie kontrastowała z jasnym obiciem foteli, gdyż wykonana była z miękkiego, czarnego tworzywa.
Bardzo czytelne zegary i zestaw wskaźników. Jedyne co nie odpowiadało mi w pełni to czerwone podświetlenie, które choć wygląda elegancko, potrafiło mnie razić w momencie dłuższej jazdy nocą.
Silnik:
Jak wspomniałem wcześniej, odniosę się do wersji 2.0 16V.
Auto z tą jednostką zdecydowanie nie jest "sportowcem", jednak zapewnia wystarczające osiągi w przypadku jazdy miejskiej jak też na dłuższych trasach. Oczywiście znacznie lepsza elastyczność występuje w chwili, gdy autem podróżujemy w najwyżej dwie osoby, gdyż masa samochodu obciążonego kompletem pasażerów jest już wyzwaniem dla silnika przy wyprzedzaniu.
Mimo wszystko auto z tym silnikiem bardzo "sympatycznie" sprawdza się w codziennym użytkowaniu. To taki kompromis między dość słabą jednostką 1,8 a mocną ale jednocześnie paliwożerną wersją 3.0 V6.
Niestety nie poruszałem się nigdy autem z silnikiem diesla, więc na jego temat nie mogę się wypowiedzieć.
Naprawy i serwisowanie:
Cóż... to akurat moja branża, więc mam nadzieję, że napiszę coś wartościowego
Przede wszystkim auto jest bardzo "specyficzne" pod względem napraw.
Ma wiele rozwiązań charakterystycznych dla samochodów francuskich, z którymi warto się zaznajomić aby nie popełnić błędu przy naprawie bądź serwisowaniu.
Mimo to serwis wcale nie musi być drogi. Poza specyfiką samego samochodu, rozwiązania konstrukcyjne są jak najbardziej zbliżone do innych jednostek produkowanych w tym okresie. Dotyczy to nie tylko samego silnika, ale też układu hamulcowego czy zawieszenia (w szczególności przedniego, wykorzystującego popularne kolumny McPherson'a).
Są natomiast drobiazgi, które jak w każdym samochodzie potrafią się zepsuć a ich wymiana, choć prosta wiąże się z dużym wydatkiem, gdyż nie posiadają zamienników a to z kolei zmusza nas do nabywania elementów oryginalnych w sieci sklepów markowych. Takim elementem jest np. czujnik położenia wału korbowego.
Można sie także "nachodzić" szukając części wydawać by się mogło całkiem popularnych, jak choćby łożysko wyciskowe sprzęgła. Koszt nie przeraża (ok. 50 zł.) jednak mogą wystąpić kłopoty ze znalezieniem odpowiedniej części.
Reasumując, uważam auto za godne zainteresowania. W szczególności gdy zależy nam na stosunkowo dużym i wygodnym aucie w którym komfortowo można przewieźć rodzinę czy znajomych.
Zadowolenie z zakupu zależy jednak od stanu technicznego, więc warto dobrze poszukać egzemplarza z rynku wtórnego.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
Pozdrawiam
![Smile :)]()