Peugeot 406 co sadzicie?

03 Cze 2014, 21:44

Witam. Jakis czas temu zalozylem post gdzie szukalem samochodu w razsadniej cenie i raczej zdcyduje sie na peugeot 406 coupe. Pytanie co o nim sadzicie? dobry wybor dla studenta 3 roku?
Oraz o ocene samochodu z tej oferty
[link do oferty na Olx wygasł]

I jeszcze jedno jak z gazem w tych slinikach poniewaz bym chcial zalozyc?
I czy ktos z was robil chip tuning na tych silnikach. warto? jak wytrzymuje ten zabieg?
To te trzy litery, które zawróciły w głowie nie jednemu, BMW
eMiLxPompa
Początkujący

Zdjęcia: 98
Miejscowość: Tarnów
Prawo jazdy: 24 05 2010
Auto: nie mam

03 Cze 2014, 22:33

406 coupe szukalbym od min 9500 zł
koksu69
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 406
Silnik: 2000
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Cze 2014, 22:55

Takze sugerujesz ze ten z oferty moze byc wadliwy?
eMiLxPompa
Początkujący

03 Cze 2014, 23:40

Akurat tutaj srodek jest dla mnie jeszcze wiekszym plusme niz wyglad zewnetrzgny ze wzgledu na ta czerwona skore:D

Chodzi mi o ocene mchaniczna tego samochody bo wiadmo wyglad to zalezy od gustu:)
eMiLxPompa
Początkujący

03 Cze 2014, 23:53

eMiLxPompa napisał(a): czy ktos z was robil chip tuning na tych silnikach. warto? jak wytrzymuje ten zabieg?
chip w wolnossacej benzynie? nieoplacalne. na jakiejs stronie widzialem cene od 900zl do 2000 za chip i max przyrost mocy do 150km.. ja ogolnoe w to nie wierze bo sama zmiana mapy nic nie da, trzeba zmienic wtryski, wałki, zawory w głowicy, planowanie.. a to koszt duzy ;)
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

04 Cze 2014, 00:45

Faktycznie narzekają ludzie, że 406 coupe dostało ten sam środek co sedan (patrz kokpit) i przez to jest nudno, ale te skóry trochę zmieniają postać rzeczy, więc jeśli ci się podoba, to czemu nie. 406 samo w sobie to bardzo dobry wózek.
Inna sprawa, że szukając samochodu, ja bym wolał patrzeć na górną granicę ceny w jakiej występuje dany model z danego rocznika, wyposażenia itd. Owszem znajdzie się kilka egzemplarzy, których ceny są przesadzone, ale często cena wyższa od średniej rynkowej zwiastuje zadbany samochód. Niemniej trzeba być czujnym zawsze i wszędzie :naughty:
Samochód z linka chyba maskę ma coś krzywo spasowaną, odcień od reszty też jakoś odstaje, ale może to tylko światło i kiepska jakość fotki.
Ja słyszałem też powtarzającą się opinię o nieco gorszej dostępności części blacharskich do coupetki w stosunku do typowych populusów. No ale chyba nie zamierzasz na dzień dobry go obijać z każdej możliwej strony :wink:
Jak masz blisko to nic, tylko jechać. Zobaczenie na żywca kilku egzemplarzy danego modelu zawsze dużo daje, choćby w kwestii poznania co jest normalne, a co nie do końca w konkretnym samochodzie. Tak samo konfrontacja tanich ofert i nieskazitelnych fotek z rzeczywistością szybko rozwiewa wątpliwości.

Aha, no i w Pugu nie doszukuj się sportowych emocji. Ma raczej opinię tapczana, nawet z najmocniejszym silnikiem 3.0 V6. No, ale jak już chcesz trochę więcej mocy to on, albo chociaż 2.2. Z tym, że trzeba uważać na kapryśne wariatory, popychacze zaworów i koszt zabawy z nimi :lol:
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Rok produkcji: 2005

04 Cze 2014, 07:14

406 z linku po dzwonie z przodu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Cze 2014, 08:39

Kolega ma czujniki lakieru i płytę do pomiaru geometrii w wersji telepatycznej :?: :lol: :lol:

Kolejny raz napiszę że należy jechać i obejrzeć samochód i dopiero potem wyrokować że jest po dzwonie :idea:

406 coupe fajny samochód, nieco tapczanowaty, nie jest to napewno poziom prowadzenia znany z BMW, choćby e36 coupe.

Części są tanie i ogólnie dostępne, wersja sedan zaczyna kosztować tyle co nic, do coupe droższe są blachy i elementy typowe tylko dla coupe.
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1984

04 Cze 2014, 08:42

Nieraz sie sprawdzało to co pisałem tutaj czy jak pomagałem znajomym w znalezieniu auta więc coś w tym jest :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Cze 2014, 08:56

Wiesz 90% samochodów jeżdżących w PL ma przeszłość wypadkową, jakieś 20% nigdy nie powinno wrócić na drogi, więc racja, można pisać pod każdym linkiem że jest po dzwonie,,, bo pewnie trafisz :roll:

Tylko jest jeszcze kwestia 10%, oraz tego jak dany egzemplarz był mocno rozbity i jak dobrze/źle złożony :ok:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1984

04 Cze 2014, 10:45

No niestety raczej blisko nie mam zeby sie przejechac i sprawdzic chocby miernikiem;/ Bylem dosc juz na niego zdecydywany z tego forum juz ktos powiedzial ze ok egzemplarz ale teraz mam duze watpliwosci. :o
Moze jest ktos tak zyczliwy z warszawy i chcialo by mu sie sprawdzic i napisac mi na pw co z tym samochodem jest.
W takim razie jak tak mowiecie od jakiej ceny zaczynaja sie dobre coupe?
Co do dynamiki wahalem sie miedzy bmw a peugeot a ze mam raczej ciezka noge i lubie ostro jedzic na zakretach wybralem peugeot zeby troche uspokoic sie bo przy bmw i z napedem na tyl to raczej ciezko by bylo;p a typowym mlodym gniewnym nie jestm i nie chce byc;p
eMiLxPompa
Początkujący