Peugeot 406 Coupe do 8000zł - da się? Czy inne?

17 Wrz 2016, 23:05

Witajcie,

Po znalezieniu pierwszej pracy, przyszła pora na pierwsze auto (wcześniej jeździłem naszym rodzinnym). Mam na ten cel jakieś 8 tys wliczając opłaty + OC.

Słówko o moich potrzebach. Do pracy chodzę pieszo, więc auto byłoby używane umiarkowanie rzadko/często - ot dojazd do dziewczyny 2 razy w tygodniu + jakiś krótki wypad na weekend parę razy w roku.

Noszę się z zamiarem kupna 406 Coupe. Nie ukrywam, że wpadło mi w oko i nie chce wyjść.

Zdaję sobie sprawę, że naiwnym byłoby szukanie igły wśród 17-letniego auta za 6000zł, niemniej chciałbym wydać te pieniądze jak najlepiej. Potrafię przymknąć oko na jakieś drobnostki typu stłuczka, wymieniony zderzak, etc - są to normalne rzeczy, które nie mają ogromnego wpływu na dalszą eksploatację. Jednak chciałbym uniknąć aut powypadkowych, sklejanych z kilku innych - typowych szrotów. No i zależy mi na niezawodności - na tym, aby auto nie rozpadło się na pierwszym skrzyżowaniu - zakładając, że będzie przeze mnie zadbane.

Czy ktoś mógłby spojrzeć fachowym okiem - na ile możliwości pozwolą - aukcje, które przykuły moją uwagę? Wiem, że Wy potraficie wyłapać różne rzucające się w oczy niuanse na podstawie zdjęć - historie typu wystrzelona poduszka, niedopasowane części etc. - na tym mi najbardziej zależy :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Auto 6 lat w Polsce - sprowadzone z Francji. Przebieg rzekomow wbity w książkę. Było używane jako 3. auto w rodzinie. Sprzedający powiedział, że ostatnio pękła przednia szyba + w najbliższym sezonie będą do wymiany podstawowe części eksploatacyjne (opony, rozrząd etc.) - choć bez problemu przeszło przegląd w sierpniu. OC do końca września. To są powody niskiej ceny. Mam na to wszystko jakieś 2500zł zapasu, więc to dla mnie nie problem.

Sytuacja jak powyżej - do wymiany będzie niebawem rozrząd. Auto stało w Polsce podczas gdy poprzedni właściciel mieszkał na Wyspach - stąd niski przebieg, ale sprzedający sam nie daje głowy, czy jest oryginalny.

Auto nie jest zarejestrowane w Polsce, ale sprzedający twierdzi, że koszt opłat w sumie to ok 1000zł z ubezpieczeniem. No i auto chyba z komisu (?) - mam jakiś afekt do handlarzy, ale czemu nie...

Jestem świadomy, że na 95% liczniki w powyższych były kręcone, więc nie sugeruję się ich stanem przy przeglądaniu aukcji. Zatem fakt, że wszystkie mają poniżej 200k można uznać za czysty przypadek. Chociaż z drugiej strony takie auta są często używane jako 2. w rodzinie, więc kto wie. Może się miło zaskoczę.

A jeśli nie 406 Coupe, to jakie inne niezawodne auto o znamionach samochodu sportowego moglibyście mi polecić w tym przedziale cenowym?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam serdecznie!
Ostatnio edytowany przez TyskiDaro, 18 Wrz 2016, 11:12, edytowano w sumie 1 raz
TyskiDaro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy
Prawo jazdy: 10 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Eclipse
Silnik: 2.0 141KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

18 Wrz 2016, 08:03

Z tym silniczkiem to ze sportu tylko wygląd będzie. Popatrz na japońskie coupe choc ten pug należy do udanych.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Wrz 2016, 12:05

Tak, wiem. Osiągi to dla mnie sprawa drugorzędna. Jeśli chodzi o silnik, bardziej zależy mi na tym, aby był ekonomiczny.
Czy ktoś jeszcze mógłby rzucić okiem na powyższe aukcje?
TyskiDaro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Wrz 2016, 13:11

Sprowadzonego odpuść. Dwa pozostałe możesz nie są bardzo złe, ale oglądając zwróć szczególną uwagę na przody, coś mi podpowiada, że były malowane.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Wrz 2016, 18:24

Ponieważ mieszkam w miarę blisko, sprawdziłem tego niebieskiego sprowadzonego z Holandii. Byłem, widziałem pomierzyłem - od spodu, od góry, od środka.

Z zalet:
a) Silnik - chodzi płynnie, równo, odpala na dotyk. Z wydechu nie dymiło nic oprócz pary wodnej. W zasadzie w samej pracy silnika nie było nic, czego można byłoby się uczepić.
b) Zawieszenie - dobre, spokojnie pośmigałby jeszcze sporo na nim. W końcu niejeżdżone po Polsce ;)
c) Blacharka - delikatna warstwa szpachli i lakieru w jednym punkcie na lewym boku za drzwiami. Bok musiał być odrobinę obd arty. Maski i zderzaka nie sprawdzałem, bo to widać ze zdjęć, że był mniej lub bardziej klupnięty, ale bez wpływu na eksploatację. Dach, słupki - oprócz ptasich odchodów :P - bez ingerencji. Generalnie stan blacharki jak na okoliczności (wiek/cena/handlarz) uważam za zaletę - biorąc pod uwagę, że szukam auta na najbliższe 2 lata. Raczej nie dłużej.

Z wad:
a) Mały wyciek oleju na Simmeringu (?) w skrzyni biegów.
b) Delikatny wyciek oleju na półosi - choć może źródłem tego i powyższego wycieku jest jedno miejsce, bo były umiejscowione bardzo blisko, a ciężko było mi się dopatrzeć. Chociaż kolory obu olejów wydawały się być różne.
c) Delikatny wyciek oleju z niezidentyfikowanego miejsca w silniku po lewej stronie. Jeden dolot z kolektora był lekko ubrudzony i jakaś wiązka pod nim na samym dole - pewnie prowadząca do rozrusznika (?).
Warto tutaj dodać, że wszystkie te wycieki nie były duże. Ot zawilgocone miejsca - bez kapania czy lania się.
d) Sprzęgło niebawem będzie do wymiany - tarcza albo docisk późno łapie.

Coś, co przykuło moją uwagę we wnętrzu - odklejona tapicerka z boków. Ta szmata praktycznie trzymała się tylko na krawędziach. W środku jakby klej puścił. To normalne w tych modelach czy świadczy o zajechaniu/zawilgoceniu?

Ktoś się orientuje, ile wynosiłyby w przybliżeniu koszty powyższych napraw (nie licząc tapicerki)? Zastanawiam się, bo po zainwestowaniu tej kwoty, auto mogłoby spokojnie posłużyć jeszcze przez spory czas i przejechać dużo kilometrów.
Generalnie, pamiętając o tym, że auto kosztuje 6000-7000zł, zrobiło na mnie dobre wrażenie (głównie silnik).

Pozdrawiam :)
TyskiDaro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Wrz 2016, 01:59

Ja bym Pininfarinę odpuścił.... Mechanicznie niby to samo co zwykła 406 ale jest dramat z częściami zewnętrznymi. Koledze w zeszłym roku kolo najechał na tył to kufa dramat. 4 miechy szukanie zderzaka, klapy, lampy i ceny jak za Maybacha. :o
GorącyMarian
Początkujący

Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w nowych wersjach
    NX, czyli jeden z najpopularniejszych modeli Lexusa doczekał się dwóch nowych wersji. Specjalne odmiany Spice & Chic oraz Cool & Bright wprowadzają w SUV-ie nowy wygląd, szersze wyposażenie standardowe i już ...
    Jak jeździć po dziurach, wyrwach w nawierzchni?
    Nie zawsze kierowca ma możliwość ominięcia dziury w nawierzchni – czasem nie zdąży przed nią wyhamować, czasem jej ominięcie wiąże się ze zbyt gwałtownym i nagłym manewrem, który może zaskoczyć innych uczestników ...

23 Wrz 2016, 12:57

Po dogadaniu ceny byłem gotowy kupić to auto, bo było naprawdę w dobrym stanie. Pojechałem tam drugi raz celem zakupu tego auta. Ale wróciłem bez niego.

Gość zaczął kręcić nosem, kiedy chciałem umowę na niego, natomiast cena za fakturę - którą mi obiecał bezproblemowo w poniedziałek - to...... +1000zł. Opcją "darmową" była fikcyjna umowa na jakiegoś fikcyjnego niemca/holendra ("Co to za różnica, Panie?! Przecież oni i tak tego nie sprawdzają"). Ponadto na dowodzie rejestracyjnym nie było żadnego imienia i nazwiska. Podziękowałem.

Mało tego, przychodzę do domu, przeglądam sobie oferty sprzed miesiąca, a tam taka perełka, podobna do niedoszłej mojej:

otomoto.pl/oferta/peugeot-406-dobra-cena...amiany-ID6ylUBn.html
Te same opony i felgi, radio, brelok do klucza, ta sama przetarta kierownica, ta sama miejscowość, podobny zdawkowy opis. Ale to na pewno czysty przypadek, wszak REJESTRACJE SĄ Z INNEGO KRAJU.
TyskiDaro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

23 Wrz 2016, 13:06

Szkoda że prawie nikt w podobnej sytuacji nie prosi o interwencję policji, a później pretensje że tylu nieuczciwych handlarzy. Ale jak ma być inaczej skoro każdy przymyka na to oko :/
MadLoneWolf
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Wrz 2016, 14:39

A co udowodni? Nic nie udowodni. Przyjadą to powie, że nie jego i on nic nie sprzedaje. Jak nagrasz to Ci sprawę wytoczy za to, że nagrałeś bez jego zgody i ugra więcej niż Ty próbując udowodnić, że chciał zrobić coś co prawnie nie doszło do skutku. Bez "TVN" i armii prawników do tematu nawet nie podchodź, bo Ci pół życia zmarnują. Taki piękny kraj.
GorącyMarian
Początkujący

Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017