![](https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/lexus-a25/lexus-nx-cool-i-bright-t37689.jpg)
Po znalezieniu pierwszej pracy, przyszła pora na pierwsze auto (wcześniej jeździłem naszym rodzinnym). Mam na ten cel jakieś 8 tys wliczając opłaty + OC.
Słówko o moich potrzebach. Do pracy chodzę pieszo, więc auto byłoby używane umiarkowanie rzadko/często - ot dojazd do dziewczyny 2 razy w tygodniu + jakiś krótki wypad na weekend parę razy w roku.
Noszę się z zamiarem kupna 406 Coupe. Nie ukrywam, że wpadło mi w oko i nie chce wyjść.
Zdaję sobie sprawę, że naiwnym byłoby szukanie igły wśród 17-letniego auta za 6000zł, niemniej chciałbym wydać te pieniądze jak najlepiej. Potrafię przymknąć oko na jakieś drobnostki typu stłuczka, wymieniony zderzak, etc - są to normalne rzeczy, które nie mają ogromnego wpływu na dalszą eksploatację. Jednak chciałbym uniknąć aut powypadkowych, sklejanych z kilku innych - typowych szrotów. No i zależy mi na niezawodności - na tym, aby auto nie rozpadło się na pierwszym skrzyżowaniu - zakładając, że będzie przeze mnie zadbane.
Czy ktoś mógłby spojrzeć fachowym okiem - na ile możliwości pozwolą - aukcje, które przykuły moją uwagę? Wiem, że Wy potraficie wyłapać różne rzucające się w oczy niuanse na podstawie zdjęć - historie typu wystrzelona poduszka, niedopasowane części etc. - na tym mi najbardziej zależy
![Uśmiechnięty :)](https://img.forumsamochodowe.pl/smilies/icon_smile.gif)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Auto 6 lat w Polsce - sprowadzone z Francji. Przebieg rzekomow wbity w książkę. Było używane jako 3. auto w rodzinie. Sprzedający powiedział, że ostatnio pękła przednia szyba + w najbliższym sezonie będą do wymiany podstawowe części eksploatacyjne (opony, rozrząd etc.) - choć bez problemu przeszło przegląd w sierpniu. OC do końca września. To są powody niskiej ceny. Mam na to wszystko jakieś 2500zł zapasu, więc to dla mnie nie problem.
Sytuacja jak powyżej - do wymiany będzie niebawem rozrząd. Auto stało w Polsce podczas gdy poprzedni właściciel mieszkał na Wyspach - stąd niski przebieg, ale sprzedający sam nie daje głowy, czy jest oryginalny.
Auto nie jest zarejestrowane w Polsce, ale sprzedający twierdzi, że koszt opłat w sumie to ok 1000zł z ubezpieczeniem. No i auto chyba z komisu (?) - mam jakiś afekt do handlarzy, ale czemu nie...
Jestem świadomy, że na 95% liczniki w powyższych były kręcone, więc nie sugeruję się ich stanem przy przeglądaniu aukcji. Zatem fakt, że wszystkie mają poniżej 200k można uznać za czysty przypadek. Chociaż z drugiej strony takie auta są często używane jako 2. w rodzinie, więc kto wie. Może się miło zaskoczę.
A jeśli nie 406 Coupe, to jakie inne niezawodne auto o znamionach samochodu sportowego moglibyście mi polecić w tym przedziale cenowym?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam serdecznie!