Peugeot 406 coupe / sedan

18 Lut 2015, 19:23

Witam wszystkich,

Aktualnie jestem w poszukiwaniu autka w budżecie do 8tys. zł.

Od dłuższego czasu bez większego skutku próbuję znaleźć Peugeota 406 w sedanie (najlepiej model po 2000r. po face liftingu). O ile sedanów w dobrym stanie znalazłem niewiele to coupe przewija się co trzecią ofertę (do 8k) i tu pojawia się moje pytanie, mianowicie -

- Jakim budżetem powinienem dysponować na zakup coupe, którym pojeżdżę kilka lat bez większych wkładów finansowych? Czy tymi mieszczącymi się w moim budżecie zawracać sobie i Wam w ogóle głowę? Ceny strasznie się wahają.
- Czy znajdę dobrą 406 sedan po 2000r, w tym budżecie?

Proszę o pomoc, bo kupno samochodu spędza sen z powiek od jakiegoś czasu :)
simo
Nowicjusz

Auto: -

18 Lut 2015, 19:27

Mały wybór sedanów i podejrzane tanie są, chociaż to auto konstrukcyjnie z 96 roku.
Zerknij na te:
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

18 Lut 2015, 19:30

Powiem ci tak, że sam mam chęć dorwać Coupetę z 3.0 V6 (2.0 16v będzie tańsze w utrzymaniu, ale 10,5s do setki? Proszę cię, moja Astra ma 12s...), ale nie jest łatwo. Trzeba umieć rozpoznać perełkę. Dlatego jestem też ewentualnie nastawiony na 406 3.0 V6 w sedanie. Stoi teraz nawet fajna na Allegro, z sekwencją, niebieska, chyba za 8500 zł.

Nikt ci nie powie za ile kupisz igłę, bo możesz kupić za 6k jak i 15k. Tak w ogóle, chcesz się dowiedzieć więcej, to wbijaj na forum klubowe 406, tam chłopaki naprawdę ogarniają temat :wink:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

18 Lut 2015, 19:37

Dziękuję za zainteresowanie i tak szybkie odpowiedzi :)
Martwią mnie te poprawki lakiernicze, jakie mogą być tego koszta?

Spróbuję zasięgnąć również opinii na poleconym forum.
simo
Nowicjusz

18 Lut 2015, 19:43

A który jest do poprawek? Bo na żadnym ogłoszeniu chyba nic o poprawkach nie ma?
Swoją drogą, ten granatowy przysypany liśćmi stoi od strasznie dawna (406-tkami zainteresowałem się już z dwa miesiące temu i cały czas go napotykam) i chyba nawet ktoś na forum klubowym 406 go oglądał i coś kręcili nosem...

Jak masz kasę to kup 3.0 V6 zamiast 2.0 R4 - spalanie zbliżone, jedynie koszty utrzymania nieco większe. Z tego co wiem, 2.0 w utrzymaniu jest o ok. 1/3 tańszy, więc niewiele - a jaka przyjemność z jazdy :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2015, 19:57

Z tą kasą to jest tak, że 8k to górna granica i chciałbym to dobrze spożytkować, dlatego też przychodzę po pomoc do Was :)

[link do oferty na Olx wygasł] - nie mogę bardzo widzę jakiego rodzaju są to uszkodzenia

Mam tam wprawdzie ~300km, ale jeśli auto jest godne uwagi i mam być zadowolonym użytkownikiem Peugeota byłbym w stanie pojechać :)
simo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    30 lat Toyoty Camry w Polsce
    Historia Toyoty Camry w Polsce rozpoczęła się 1987 roku. Przez wiele lat był to flagowy model osobowy w gamie marki, który u progu nowego stulecia został wyparty przez Lexusa. Niewykluczone jednak, że wkrótce ...

18 Lut 2015, 21:58

Przedni lewy błotnik koło lampy jest troche wgnieciony,brak zaślepki od holu w przednim zderzaku i reszta widoczna na dwóch ostatnich zdjęciach. W dodatku ta 406 sprzedaje się już troche czasu,pamiętam jak jeszcze w tamtym roku ją wrzucałem tutaj na forum.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

18 Lut 2015, 23:20

Dziękuję za info, w takim razie nadal zostaję z niczym :-)

Trochę większy wybór jest w coupe, ale boję się w tej cenie szrotu ściągniętego przez handlarzy.

[link do oferty na Olx wygasł]

Wartw uwagi czy odpuścić coupe w tym przedziale i szukać dalej sedana?
simo
Nowicjusz

18 Lut 2015, 23:23

Ja bym odpuścił. Skąd jesteś to coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

18 Lut 2015, 23:26

Simo, masz 8k zł na auto, a ile na wstępne naprawy i wymianę części eksploatacyjnych? Mówię tu o rozrządzie, olejach, płynach, a z czasem i to często dość szybko może wyjść coś jeszcze? To minimum 2k zł dodatkowo.

Ten co wkleiłeś - nie lubię oceniać bez zdjęcia komory silnika, bo tam można dużo ciekawych rzeczy znaleźć, jak nieoryginalne śruby, brak naklejek na przednim pasie itd. Ten wygląda OK, to srebrny kolor, najlepiej na żywo oceniać.

Licz się z tym, że 406 Coupe to auto w większości eksploatowane przez młodych. Pół biedy, jeśli młody lubił przycisnąć autem na prostej, gorzej, jak to typ kategorii palenie gumy, drift, prawie jak szybki, prawie jak wściekły :wink: Dlatego ja jak oglądałem kiedyś Corollę od tego pokroju kolesia to pierwsze co - stan bieżnika, nierównomierne zużycie, luzy na kołach, stan ręcznego i stan tylnego zawieszenia. No i faktycznie koła gibały się na boki...

Sprawdź na forum 406 cz ktoś z aktywnych forumowiczów nie sprzedaje swojej 406-tki. Tam zwykle masz czarno na białym co kupujesz.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Lut 2015, 08:36

Dziękuję za wyczerpującą, pomocną odpowiedź. Chyba rzeczywiście coupe z nieznanych rąk to zbyt duże ryzyko, zwłaszcza że nie mam nic w pobliżu i musiałbym pędzić po 300km żeby później niemiło rozczarować.
Poza tym tak jak mówisz - pakiet startowy, naprawy to wszystko kosztuje, a budżet skromny.

Zostanę przy szukaniu sedana, a coupe... cóż kiedyś sobie na pewno sprawię :)

Dziękuję wszystkim raz jeszcze :-)
simo
Nowicjusz