PEUGEOT 406 zamarzająca odma

06 Sty 2010, 22:37

Witam. Mój kolega ma problem z zamarzającą odmą w 406 silnik 1.8 8v. Gdy zamarżnie wyrzuca olej bagnetem. Dzis jechaliśmy i zaświeciło sie smarowanie. Otwieramy maskę a tu cały silnik zlany olejem. To już drugi raz w ciągu miesiąca. W przewodach odmy jak i na korku wlewu oleju jest biała maż coś jak masło. Olej to LOTOS półsyntetic. Czy to wina oleju? Dodam że płynu chłodzącego nie ubywa. Proszę o poradę co zrobić bo brak nam juz pomysłów. Dziękuję.
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka
  • 06 Sty 2010, 23:05

Ja bym powiedział, że nie zamarzajacą tylko zapychająca się.
    Białe masełko jak napisałeś w odmie i na korku wlewu jest spowodowane małymi przebiegami i niedogrzaniem silnika - może wymienić olej ale nie wiem czy to pomoze.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

07 Sty 2010, 11:44

Mi też się wydaje że zapchana odma.
    Każda odma się z biegiem lat zapycha.
    Kiedyś pisali w Motorze że od tańszych olejów powstaje dużo oparów,
    i do tego krótkie przebiegi auta,i dma się szybko zasyfi.
    Mi rok temu,zimą bagnetem wywaliło olej,pół silnika w oleju,
    Kupiłem nową odmę,a tą starą pokroiłem nożem.
    Była tak zasyfiała jakby"spalonym węglem"że już prawie wogóle nie przepuszczała oparów.
    Po latach się zapycha syfem,radziłbym zmienić na nową,i wlać lepszy olej.
    piotr2273
    Aktywny

07 Sty 2010, 14:21

Takm zgadzam się. Ale przewody były wprawdzie nie oryginalne włożone po tym jak pierwszy raz zamarzła a nie zasyfiła się bo to dzieje się tylko wtedy gdy auto stoi 2 dni i 2 noce na -20st.C. Jak stało się to pierwszy raz to przewody były nowe założone i nawet lepiej zrobione niz oryginalnie. Bo tam odma jest tak że idą 2przewody z pokrywy zaworów i 2przewody z bloku blisko misy olejowej. Ja myślałem że w każdym silniku odma jest tylko odpowietrzeniem na górze silnika a tu także na dole???
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

07 Sty 2010, 17:33

Przeczytaj na -Motofakty-zapomniana odma
    piotr2273
    Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
      W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...