Peugeot 407 2.0 HDI drży, szarpie, gaśnie bez gazu na zimnym.

10 Lis 2024, 20:24

Witam. Mam problem z peugeotem 407 2.0hdi. Auto od kiedy je mam podszarpywało przy przyśpieszaniu z niskiego biegu, czasem szarpnie naprawę mocno przy ruszaniu(szczególnie na zimnym silniku).
Na postoju drży, i czuć to bardzo dobrze na kierownicy i ogólnie w całym aucie.
Teraz gdy temperatury spadły zdarza się często, że po odpaleniu samochód od razu gaśnie. Ratuje jedynie to, że przy odpalaniu wdepnę mocniej gaz i wtedy sinik jakoś daje radę utrzymać się na wyższych obrotach - trzeba tak potrzymać z minutę i pomału odpuszczać gaz aż zatrzyma się stabilnie na wolnych obrotach- pozniej jest już git.
Pod komputerem pokazuje jedynie błąd przekaznika świec i to wszystko..
Stawiałem na pompę paliwa ale komputer na wolnych obrotach pokazuje 200/220 bar. i daje ponad 320 po wdepnięciu gazu.
Natomiast nie wiem czy to dobre wskazania.
Macie koledzy jakieś pomysły co to może być?
Pół roku temu przy wymianie filtra paliwa zauważyłem w tej plastikowej obudowie małe opiłki ale było ich naprawdę mało/niewiele- samochód szarpał już dużo, dużo wcześniej
Fred0004
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: Nissan Micra
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • 11 Lis 2024, 09:21

Wtryski do sprawdzenia no i grzanie świec zdalo by się naprawić
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lis 2024, 12:12

Cześć. Dzięki za podpowiedz. Jutro podepnę pod komputer i dam wykres z balansu cylindrów, bo chyba jedynie tyle mogę zdiagnozować sam bez wyciągania wtrysków.
    Zauważyłem dzisiaj, że prawdopodobnie w którymś miejscu pękł ten plastikowy kolektor dolotowy, bo wszystko wokół niego mam upaprane nagarem - czy małe pęknięcie mogłoby dawać te wszystkie objawy?
    Fred0004
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2009
    Auto: Nissan Micra
    Silnik: 1.2
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 - zwiększenie produkcji
      Mazda Motor Corporation poinformowała o planach zwiększenia produkcji Mazdy CX -5 z 200 000 do 240 000 egzemplarzy rocznie, dzięki uruchomieniu linii produkcyjnej tego modelu także w Zakładzie Ujina nr 1, obok Zakładu Ujina ...