Peugeot 407 coupe, auto gaśnie

06 Wrz 2018, 14:48

Witam,
Posiadam Peugeota 407 coupe, 2.7, diesel, 2007r. Auto niekiedy gaśnie. Przy powolnej jeździe, w sensie np. w korku. Zdarzyło się też tak, że stracił moc (2 razy przy wyprzedzaniu). Po podłączeniu do komputera wyskakuje błąd egr. I tu moje pytanie. Czy egr może faktycznie być za to odpowiedzialny?
Gośka
Goga51
Nowicjusz

06 Wrz 2018, 19:40

Tak,to jeden z mozliwych objawow,na pulpicie powinna sie swiecic kontrolka check engine a silnik dymic.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Wrz 2018, 22:15

Tak, kontrolka świeci się cały czas. I kopciło się spod maski kilkakrotnie, ale po wymianie wężyków i trójnika przestało. Dziękuję za odpowiedź PhantomASA1.
Poprostu nowy egr to dość droga sprawa (800 zł oryginał/ 400 zamiennik plus robota) i żaden mechanik jakoś mi nie może zagwarantować, że to wina egra, stąd moje pytanie.
Goga51
Nowicjusz

07 Wrz 2018, 06:52

Żeby była jasność, tu też nikt Ci tego nie gwarantuje, poprostu jest taka możliwość
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Wrz 2018, 09:31

Wiem, że nikt tego nie gwarantuje. Poprostu im więcej opinii, skłaniających się do tego, że może to być egr, tym lepiej.
Goga51
Nowicjusz

07 Wrz 2018, 11:37

Skoro komputer pokazał błąd to prawdopodobnie coś jest z nim nie tak. Trzeba też umieć sprecyzować błąd który pokazał komputer bo od egru jest kilka błędów a nie jeden konkretny.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na oponach letnich zimą to przepis na wypadek
    Jesienno-zimowa pogoda za oknem, a niebawem zapowiadana mroźna zima to także pogorszenie warunków jazdy na drogach. Kierowcy powinni przywyknąć do opadów deszczu i mokrych ulic – przymrozków, śniegu, ...
    Nowy Golf otrzymał od Euro NCAP najwyższą notę
    Nowy Golf otrzymał od europejskiej organizacji ochrony konsumentów – Euro NCAP – najwyższą notę pięciu gwiazdek. Ponadto został wyróżniony prestiżową "Euro NCAP Advanced Awards " za innowacje w dziedzinie ...