Peugeot 407 ? wasze sugestje...

28 Kwi 2009, 16:51

Witam...

To mój pierwszy wpis na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianą samochodu z mojego wysłużonego już BMW 3 - E36 na coś nowszego. Przykuł moją uwagę Peugeot 407. Interesuje mnie tylko diesel.
Wyszperałem dwie jakieś takie wstępne oferty:
[link do aukcja.onet.pl wygasł]
oraz

Co osobiście myślicie o tym autku ? Czy nie jest to aby jakiś "szajs" czy " kiszka" ? Jakie są wasze opinie o nim i o tej marce. :)

Dodam, że mam ograniczony budżet tak od 36 000 do 38 000max. Myślałem też o jakimś BMW 5 ale za tą kwotę to kupił bym chyba tylko auto z 2000 - 2002r. i z większym przebiegiem. A zależy mi na w miarę nowym aucie z akceptowalnym przebiegiem... tzn. żeby mi kilka lat jeździło bez większych problemów. Musi to być auto eleganckie, wygodne i duże :)
P.S. jak spalanie w 407 ??

Z góry bardzo wszystkim dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
qwerty_ps
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

28 Kwi 2009, 19:21

407SW jest bardzo fajna, ale w silniku 2.0HDI. 110KM w tej budzie jest za słabe i nie ma czym jechać :)
Z tym silnikiem spisuje się bardzo fajnie Citroen C4 i spala w ok. 5,5l/100km
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Kwi 2009, 19:27

No ja własnie chciałem silnik 1.6. :)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - w silniku 1.6 te 110KM się kiepsko sprawuje ??
Ostatnio edytowany przez qwerty_ps 28 Kwi 2009, 19:54, edytowano w sumie 2 razy
qwerty_ps
Nowicjusz

28 Kwi 2009, 19:37

Tak, diesel ma dużo wyższy moment obrotowy przy dużo niższych obrotach niż benzyna dlatego żeby sprawnie jechał musi dostawać wyższe obroty co z kolei wiąże się ze spalaniem i tak kółko się zamyka :)
stasiowski121

28 Kwi 2009, 20:10

A tak pozatym odnośnie samego 407 coś więcej ??
qwerty_ps
Nowicjusz

28 Kwi 2009, 20:23

Hmm nie miałem do czynienia nigdy bliżej ale z zewnątrz powiem ci że jak na mój gust to jest na czym oko zawiesić.
Ładny samochód, słyszałem że nawet dość udany ale jak jest naprawdę to ci nie powiem bo zwyczajnie nigdy go nie używałem a w błąd już nie chce Cię wprowadzać.
stasiowski121

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót do przyszłości - Audi museum mobile
    Trzynaście pojazdów studyjnych i prototypów oraz trzy motocykle wyznaczające historię AUDI AG, znalazło się na nowej wystawie w Audi museum mobile w Ingolstadt. Zgodnie z tytułem wystawy "Powrót do przyszłości", ...
    Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...

28 Kwi 2009, 20:47

407 ( jak większość francuzów) to bardzo udany samochód , jak dla mnie jest piękny (rzecz gustu) , bardzo wygodny , cudnie się jeździ , jak z awaryjnością to nie wiem bo nie miałem ... ale ludzie jakoś strasznie nie narzekaja

i bierz 2.0 hdi bo 1.6 to kpina do tego wozu , na dodatek w kombi ;)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Kwi 2009, 20:55

Jaka jest różnica w spalaniu pomiędzy 1.6 a 2.0 ??
qwerty_ps
Nowicjusz

28 Kwi 2009, 21:00

Nie wiem dokładnie ale coś w granicach nawet 2 litrów niekiedy. [link do autocentrum.pl wygasł]

Tu jest wszystko, wybierz sobie ylko silniki po kolei i poczytaj opinii , zobacz na spalanie i decyduj. Powodzenia :)
stasiowski121

28 Kwi 2009, 21:33

W 407SW różnica w spalaniu jest w ok. 1-1,5l (dla mnie różnica w spalaniu w porównaniu do oferowanej mocy jest naprawdę niewielka).
Widzę, że jesteś z Katowic, więc jak chcesz to zapraszam do siebie potestować samochód :)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Kwi 2009, 22:08

Hmm.. sam nie wiem czytam i czytam o tym 407... ludzie trochę narzekają że dużo usterek itd.... ? :roll:
qwerty_ps
Nowicjusz

28 Kwi 2009, 22:28

Poczytaj ADAC na temat awaryjności aut np. w Hondzie:
odejmowali punkty za to, że gryzonie przegryzały wężyk w układzie chłodzenia :mrgreen:

Ja używam francuzy od dłuższego czasu (w rodzinie) i zero usterek (nie licząc raz w 307SW wymiany filtru paliwa z powodu zatankowania jakiejś kiepskiej ropy na stacji Shella :/ )
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Kwi 2009, 09:20

No tak tylko że te autka co zapodałem w linkach już jakiś przebieg mają mimo młodego wieku… więc się zastanawiam czy 100tys dla 407 to już wiek ? czy jeszcze nie ? Moje BMW ma 210tys i pewnie ktoś kiedyś przekręcił licznik :P więc pewnie będzie ze 260tys :P No i póki co bez większych problemów autko jeździ. A jak będzie w 407 ? :roll:
qwerty_ps
Nowicjusz

29 Kwi 2009, 18:49

Auto z 2004 i przebieg 80-100tys :D Dodaj min. z 50tys ;)
Ja mam 2005 rok z oryginalnym przebiegiem na chwilę obecną niecałe 120tys i nic się nie dzieje.
Dwa musi to być dobra konstrukcja jeśli rozrząd do wymiany w tym modelu przewidziany jest na 240tys km :)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Kwi 2009, 19:55

To powiedz mi jeszcze jedno... i już Cię nie zadręczam :lol:
Co byś polecał najbardziej (pomińmy kwestie gustu bo każdemu podoba się co innego więc tego nie bierz pod uwagę).

Co lepsze i dlaczego:
Peugeot
(ale z silnikiem 2.0)

BMW
lub coś takiego...
BMW
qwerty_ps
Nowicjusz