Peugeot 407sw 1.8 116km - auto słabo odpala

22 Mar 2016, 17:29

Dzień dobry. Mam problem a mianowicie tydzień temu założyłem gaz w aucie i od razu po założeniu słabo mi odpala. rano po całej nocy odpala rewelacyjnie ale np po przejechaniu kilku kilometrów i zgaszeniu auta chcąc odpalić go jeszcze raz trzeba długo trzymać kluczyk bardzo słabo odpala i obawiam się że w którymś momencie przestanie wogłule odpalać. na dodatek przez 3 dni świeciła mi się cały czas kontrolka ESP a jak zgasła to zapaliła się kontrolka silnika. więc zadzwoniłem do faceta, który zakładał mi gaz ponieważ chciałem odwieść auto spowrotem do niego, ale on stwierdził że peugeoty mają tak że trzeba je dłużej odpalać a kontrolkami się nie martwić bo jak przyjade na przegląd to mi wykasują błedy z komputera i już się nie będą świecić. z kontrolkami no to jeszcze spoko ale z tym odpalaniem no to myśle że to jakaś ściema bo niby dlaczego akurat u peugeotów tak jest ??? powiedzcie mi co mam robić bo jestem troche zdenerwowany to sytuacją i niechce rozwalić auta, które dopiero co kupiłem. A i jeszcze jedno pytanie ten facet powiedział mi też, że nie wolno mi odpalać auta na gazie, ponieważ się nie da a gdy zapytałem czy jak braknie mi benzyny to czy będe mógł normalnie odpalić i jechać na stacje zatankować to powiedział że nie powinienem niegdy jeżdzić na rezerwie bo coś tam się wtedy popsuje. co wy o tym myślicie. Proszę o odpowiedź :) z góry dziękuje
kubek1200000
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 01 1994
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 1.8 116KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

22 Mar 2016, 19:12

Powiem tak, zakładałeś niedawno instalację LPG i jeżeli przed jej założeniem nie miałeś problemów z samochodem to składaj reklamację jak najszybciej.

Jak auto odpalało przed założeniem gazu dobrze to i teraz ma być tak samo, zawsze odpala na benzynie i samo przełącza się na gaz.

Kontrolki nie mają prawa się świecić. Może być, że na początku jak zatankujesz gorszy gaz to kontrolka się zapali, ale jedziesz wtedy do gazownika on robi ponowną kalibrację tak żeby kontrolka więcej się nie zapaliła (takie przypadki zdarzają się sporadycznie).

Instalacje sekwencyjne mają możliwość odpalenia awaryjnego auta na LPG, lepiej z tego nie korzystać ale jest coś takiego. Co do ilości paliwa w zbiorniku to powinieneś mieć nie mniej niż 1/4 zbiornika. Na pewno nie jeździć na rezerwie paliwa, załatwić można szybko pompę paliwa.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Mar 2016, 10:42

kubek1200000 napisał(a):przez 3 dni świeciła mi się cały czas kontrolka ESP a jak zgasła to zapaliła się kontrolka silnika.
kubek1200000 napisał(a):ale on stwierdził że peugeoty mają tak że trzeba je dłużej odpalać a kontrolkami się nie martwić bo jak przyjade na przegląd to mi wykasują błedy z komputera i już się nie będą świecić.

Wracaj do tego chłopa, co kombinuje z LPG ( bo gazownikiem nazwać go nie można, skoro takie pierdoły opowiada ), bo coś spartolił. Zarządaj, żeby podłączył się pod komputer i przed wykasowaniem błedów podał ci, jakie błędy sie wyświetliły. ewentualnie podjedz do jakiegoś mechanika i nich on ci odczyta błędy, bo ten "gaziarz" to chyba jakiś kombinator.
kubek1200000 napisał(a):powiedział mi też, że nie wolno mi odpalać auta na gazie, ponieważ się nie da a gdy zapytałem czy jak braknie mi benzyny to czy będe mógł normalnie odpalić i jechać na stacje zatankować to powiedział że nie powinienem niegdy jeżdzić na rezerwie bo coś tam się wtedy popsuje.

To tylko potwierdza, że to jakiś kombinator a nie gziarz. Jak pisał kolega wczesniej, jest mozliwość awaryjnego odpalenia silnika na gazie, ale lepiej z tego nie korzystać. czasami jest nawet tak, że w komputerze jest zaprogramowana ilość takich odpaleń ( np. 3 ) i po 3 odpaleniu na gazie trzeba znowu podłączyć się pod kompa i aktywować na nowo. Jeżeli chodzi o jazdę na rezerwie, to może nie o to chodzi, żeby nie jeździć na rezerwie, ale żeby po zaświeceniu sie rezerwy dotankować paliwo - chodzi o to, że zapewne podczas pracy silnika na LPG p[racuje tez pompka paliwa, a ta musi mieć chodzenie, którym jest benzyna. Jej brak może poprostu spalić pompkę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2016, 08:14

Koledzy powyżej wyczerpali temat w pełni, zwłaszcza Albercik, także wal do tego stodolarza i albo niech robi tak żeby wszystko było OK, albo niech oddaje pieniądze. Nie robi się nigdy tak, że jedno zrobię, a drugie spieprzę a tak na chwilę obecną niestety pokazuje stan świecących kontrolek. I jeszcze jedno - na przeglądzie w SKP nigdy nikt nie wykasowuje błędów z komputera.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowca i narciarz w jednym stali domu
    Zadając pytanie: Co łączy kierowcę i narciarza? Pewnie większość osób odpowiedziałaby, iż łączy ich samochód, którym narciarze najczęściej docierają pod stok narciarski. Jednak obie te grupy mają ze sobą ...