Peugeot 407SW

12 Wrz 2014, 11:20

Witam. Planuję zakup swojego pierwszego auta. Do tej pory nie odczuwałem potrzeby posiadania własnych czterech kółek, ale chyba nadszedł ten czas...

Planuję zakup samochodu Peugeot 407SW. Jeżeli ktoś posiada/zna się na tym modelu to poproszę o wskazówki. Od razu mówię, że ja na autach znam się raczej słabo i nie wiem na co przede wszystkim zwrócić uwagę, a nie chciałbym zaraz wpakować się w jakieś poważne naprawy.

Na oku mam: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
cichson
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Wrz 2014, 17:59

Peugeot 407 to jest dość awaryjne auto. Ja bym go nie kupował.
A jaki masz kolego budżet to coś się innego zaproponuje.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Wrz 2014, 18:37

Z tego co wyczytałem w różnych źródłach to jest raczej mało awaryjny i ma dobry silnik, a w razie czego to części nie są drogie... Rozmawiałem z dwoma właścicielami tego modelu i są bardzo zadowoleni...

Interesuje mnie auto w granicach 20 tys. zł, silnik 2.0 olej napędowy, najlepiej kombi. Właśnie Peugeot 407 SW wydawał mi się najlepszą opcją...
cichson
Nowicjusz

12 Wrz 2014, 19:08

Słabe wielowahaczowe zawieszenie. Konstrukcja przedniej części nadwozia (długi dziób) praktycznie eliminuje to auto z jazdy po mieście. Musi być diesel? Jakie przebiegi?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Wrz 2014, 19:13

Nie upieram się, ale dobrze by było. A przebieg... im mniejszy tym lepiej :) Obserwuję od kilku miesięcy i te Peugeot'y przy cenach około 20k zł i roczniku 06-08 mają od 140-200tys... Jestem otwarty na inne propozycje co do modelu.
cichson
Nowicjusz

12 Wrz 2014, 19:25

cichson napisał(a):im mniejszy tym lepiej Obserwuję od kilku miesięcy i te Peugeot'y przy cenach około 20k zł i roczniku 06-08 mają od 140-200tys... Jestem
chodziło mi o to, jakie robisz przebiegi :wink: i tak w większości będą cofnięte. Napisz po prostu jakie robisz przebiegi i czy w mieście czy na trasie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, kontroluj ciśnienie w oponach!
    Jedna trzecia kierowców nie wie ile wynosi prawidłowe ciśnienie w oponach ich samochodów (można je sprawdzić na specjalnej naklejce która powinna być w schowku lub na słupku od strony kierowcy), a nawet ...

12 Wrz 2014, 20:28

Ciężko to określić skoro się nie miało wcześniej własnych czterech kułek, a na licznik w aucie firmowym średnio się zwracało uwagę. Od domu rodzinnego mieszkam jakieś 300km więc na pewno raz w miesiącu wypad 600km i pewnie drugie tyle po mieście. Myślę, że średnio w roku wyjdzie 10-15tys km. Szukałem raczej auta z udokumentowanym przebiegiem, serwisowanym w aso żeby nie było przekłamania na przebiegu...
cichson
Nowicjusz

12 Wrz 2014, 20:35

cichson napisał(a):Myślę, że średnio w roku wyjdzie 10-15tys km.
To wybij sobie z głowy diesla.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Wrz 2014, 20:38

Koniu napisał(a):To wybij sobie z głowy diesla.

Możesz to jakoś uargumentować? Tak jak pisałem, na autach raczej średnio się znam więc byłbym wdzięczny za konkretne porady...
cichson
Nowicjusz

12 Wrz 2014, 21:04

cichson napisał(a): kułek
kółek
cichson napisał(a):Możesz to jakoś uargumentować?
diesel jest od jeżdżenia a nie od stania. Nie zwróci się przy takich przebiegach.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

15 Wrz 2014, 08:53

mike1735 napisał(a):Słabe wielowahaczowe zawieszenie. Konstrukcja przedniej części nadwozia (długi dziób) praktycznie eliminuje to auto z jazdy po mieście. Musi być diesel? Jakie przebiegi?

Zawsze mnie śmieszą te argumenty, zwłaszcza to z długim dziobem :lol:
Ja swoim samochodem wbrew jego przeznaczeniu jeżdżę głównie po mieście i za cholerę nie mogę o nic zahaczyć, chociaż bardzo bym chciał :yes: Nawis jest długi, ale prześwit jest w normie jak w wielu innych samochodach, także jedyne na co trzeba uważać to, żeby sobie za daleko nie zajechać i na przykład nie parkować na zasadzie: "oprę sobie przednie koła o krawężnik", bo jeśli blisko jest jakaś przeszkoda, to faktycznie możemy ją musnąć przodem.
Natomiast bajki o problemach z wyjechaniem na krawężniki, pokonywaniem progów zwalniających, czy wjazdem do garaży podziemnych to jakieś niepoparte niczym brednie. Co ciekawe wersja coupe 407 ma jeszcze dłuższy przód, a widuję je na mieście, a nawet o dziwo ostatnio jeden stał zaparkowany na chodniku ze sporym krawężnikiem, ciekawe jak tam wjechał :naughty:
Zawieszenie jest skomplikowane, ale generalnie oprócz łączników stabilizatorów (co jest normą w każdym aucie na polskich drogach), ponoć stosunkowo często trzeba wymieniać tzw. kurze łapki, czyli sworzeń wahacza. Ja jeszcze nic o tym nie wiem, może kiedyś się przekonam.

Natomiast silniki HDI mają raczej dobre opinie, z tym że jak to wszystkie nowoczesne diesle wymagają troski i przy używanym może być różnie.
Jakbyś cichson zdecydował się na benzynkę to niemal bezproblemowy i optymalny do spokojnej jazdy w tym samochodzie jest silnik benzynowy 2.0.
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2005

15 Wrz 2014, 09:21

407 jest wygodny ale nie co mały w srodku zwłaszcza z tyłu. Siniki sa OK a benzynki mechanicznie raczej nic się w nich nie dzieje. Gorzej elektronika, osprzet silnika i właśnie ten zwis z przodu. To fajne, autko w trase. Do miasta są lepsze opcje. jak juz musisz kup 2.0 Pb.
Plusy. Mniejsze przebiegi od diesli, tańszy i łatwiejszy serwis. Lepiej szukaj krajowych z polskiego salonu. Beda gorzej wyposażone i droższe w zakupie od ściąganych z zachodu, ale masz przynajmniej większe szanse, ze nie kupisz ulepa z cofniętym licznikiem o co najmniej 100tys.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna

16 Wrz 2014, 18:27

To mogłeś zrobić zdjęcie temu 407 i wrzucić na demoty bo ja we Wrocławiu ledwo nieraz Mondeo na duże krawężniki podjeżdżam przodem, gdzie prześwit jest dość duży. Nie wspominając o Borach, Passatach itd.. Tam tylko tyłem :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Wrz 2014, 18:35

Oktan napisał(a):Zawsze mnie śmieszą te argumenty, zwłaszcza to z długim dziobem
Ja swoim samochodem wbrew jego przeznaczeniu jeżdżę głównie po mieście i za cholerę nie mogę o nic zahaczyć, chociaż bardzo bym chciał Nawis jest długi, ale prześwit jest w normie jak w wielu innych samochodach, także jedyne na co trzeba uważać to, żeby sobie za daleko nie zajechać i na przykład nie parkować na zasadzie: "oprę sobie przednie koła o krawężnik", bo jeśli blisko jest jakaś przeszkoda, to faktycznie możemy ją musnąć przodem.
Natomiast bajki o problemach z wyjechaniem na krawężniki, pokonywaniem progów zwalniających, czy wjazdem do garaży podziemnych to jakieś niepoparte niczym brednie. Co ciekawe wersja coupe 407 ma jeszcze dłuższy przód, a widuję je na mieście, a nawet o dziwo ostatnio jeden stał zaparkowany na chodniku ze sporym krawężnikiem, ciekawe jak tam wjechał
jasne, możesz się śmiać, jednak prawda jest jaka jest :yes: piszesz o prześwicie - ten rewelacyjny też nie jest. I czy auto kupuje się po to, żeby przy każdym parkowaniu czy innych tego typu manewrach myśleć "przytrę nos czy nie?" :sly: no wg mnie nie warto się psychicznie katować i w tej cenie poszukać czegoś lepszego - jest mnóstwo takich aut :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2014, 08:52

Możesz sobie myśleć co chcesz. I tak opierasz to jedynie na opiniach z internetu bez cienia praktyki. Ja ci mogę powiedzieć jak jest, bo jeżdżę tym samochodem na co dzień po Krakowie i jeszcze zderzak przedni oraz osłona silnika są w jednym kawałku. Jedyne czego mi w tym samochodzie brakuje to przynajmniej 6 cylindrów w silniku i dodatkowych 40-50 koni.
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2005