Peugeot 5008 2.0 2010 Brak dźwięku w głośnikach po wilgotnej pogodzie

28 Sie 2018, 21:00

Witam borykam się z problemem braku dźwięku w oryginalnych głośnikach firmy JBL zamontowanych fabrycznie w peugeot 5008.
Po opadach deszczu, bądź umyciu samochodu radio i nawigacja wyświetlają się poprawnie lecz dźwięk w wszystkich głośnikach zostaje odcięty. A po pozostawieniu samochody na słońcu głośniki z powrotem zaczynają działać. Może ktoś z państwa miał podobny problem i mógłby mi pomóc go rozwiązać.
Z góry dziękuje
mariusz911
Nowicjusz

29 Sie 2018, 09:22

mariusz911 napisał(a):Po opadach deszczu, bądź umyciu samochodu radio i nawigacja wyświetlają się poprawnie lecz dźwięk w wszystkich głośnikach zostaje odcięty
Prawdopodobnie wilgoć która wtedy dostaje się robi zwarcie i jak wyschnie to wszystko wraca do normy. Ja myślę że problem może być gdzieś w kostkach które znajdują się między drzwiami a nadwoziem. Oczywiście problem może być też w samych drzwiach ale w pierwszej kolejności sprawdziłbym te kostki/złącza czy po umyciu samochodu są mocno wilgotne i po kolei je osuszał sprawdzając czy głośniki zaczną grać.

Warto taką usterkę szybko znaleźć bo przez takie zwarcia można uszkodzić radio.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Sie 2018, 14:38

Dziękuje za informacje zaraz sprawdzę.
mariusz911
Nowicjusz

29 Sie 2018, 16:22

mariusz911 napisał(a):Dziękuje za informacje zaraz sprawdzę.
Posprawdzaj dokładnie i daj znać czy znajdziesz problem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Nowa SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych Euro NCAP. "Bezpieczeństwo jest dla marki ŠKODA priorytetem. Odzwierciedleniem tego jest nasz najnowszy model. Naszym celem było stworzenie samochodu, ...
    Przegląd samochodu przed zimą - co warto sprawdzić?
    Okres zimowy jest trudny i nasze samochody żeby były w pełni sprawne w tym czasie to powinniśmy dokładnie przejrzeć samochód i usunąć wszystkie te usterki, które mają bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo jazdy ...