Peugeot 508 - koszt założenia webasto

15 Lis 2023, 12:03

Zaparowane szyby i szron od środka to ja miałem w Golfie 3... Jak ktoś nie dba o podstawowe rzeczy to nawet farelka nie pomoże.

Jeśli autor faktycznie chce wsiadać do nagrzanego auta i to wymóg konieczny, to okey, ale te instalacje potrafią napsuć krwi więc jego ryzyko.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Lis 2023, 12:53

galakty napisał(a):Sorry ale opisujesz jakiegoś gruza z 1990 roku, a nie nowoczesne auto. Szron na szybie to ja miałem w Golfie 3 gdzie szyberdach przeciekał...

Posiadam diesla od 2 lat, nocuje pod chmurą, przeżyłem dwie zimy i nie miałem ani zaparowanych szyb, ani lodu od środka.

Sory, ale czym się różni auto z 1999 roku od auta z 2020 roku pod tym względem? Popsikasz szybę odmrażaczem i od środka ci zaparuje w pewnych warunkach. A jak zaparuje i jest mróz to wtedy zamarznie. Nie ściemniaj.
Rokiko napisał(a):Dokładnie, kwestia wilgoci w aucie. Jak tu jest ok to nie będzie problemu z szybami itd.

Ale tu nie chodzi o to, że te szyby zamarzają od środka ot tak, sobie. W sensie, ze przychodzisz rano do auta a tu szyby zamarznięte od środka i od wewnątrz. Tu chodziło o zamarzanie szyb po zastosowaniu odmrażacza.
Rokiko napisał(a):i może chodzi mu o to żeby wsiadać do już nagrzanego wnętrza,

Myślę, że dokładnie o to chodziło. O czym pisałem już wcześniej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lis 2023, 14:08

MotoAlbercik napisał(a):Sory, ale czym się różni auto z 1999 roku od auta z 2020 roku pod tym względem? Popsikasz szybę odmrażaczem i od środka ci zaparuje w pewnych warunkach. A jak zaparuje i jest mróz to wtedy zamarznie. Nie ściemniaj.

Może tym że nie jest zgnite i wilgotne w środku? Do tego często odpływy zatkane i problem gotowy. Zimuję auto od 2 lat i takich problemów nie mam, a nawet maty mi sie nie chce zakładać.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Lis 2023, 14:28

MotoAlbercik napisał(a):Ale tu nie chodzi o to, że te szyby zamarzają od środka ot tak, sobie.
No ale wtedy musi być przyczyna jakiejś wilgoci w samochodzie... Miałem kiedyś taki przypadek ale to było w momencie kiedy jednego dnia była temperatura dodatnia i klima działała, a następnego dnia było -2 i po odpaleniu samochodu przez chwilę szyba się na dole od wewnątrz zaszroniła. Poza tym przypadkiem nie pamiętam o podobnym problemie u siebie.

Oczywiście to o czym piszesz zdarza się ale jest to zazwyczaj z winy zaniedbania kierowcy. Znajomy miał tak w samochodzie zawalone, zapchane opływy z podszybia przez igły że woda słabo spływała i u niego to było przyczyną przedostawania się wilgoci do środka i parowania szyb od wewnątrz. Po przeczyszczeniu wspomnianych kanałów i wymianie filtra kabinowego problem ustąpił :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lis 2023, 15:15

Rokiko napisał(a):No ale wtedy musi być przyczyna jakiejś wilgoci w samochodzie...

Nie rozumiesz mnie Rokiko. Tu nie ma mowy o wilgoci w środku ( mimo tego, że ciężko tej wilgoci w zimie uniknąć ). Tu chodzi o to, że jak psikniesz szybę odmrażaczem do szyb, to w pewnych warunkach pogodowych od wewnątrz pojawi się cienka warstwa pary, która przy minusowych temperaturach zamarza. I wilgoć w środku auta nie ma tu nic do rzeczy. Takie jest niestety działanie odmrażacza do szyb. Dopóki nie psikniesz szyby odmrażaczem od zewnątrz, to wewnątrz jest ona czysta.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lis 2023, 15:50

:shock: pierwsze słyszę taką teorię.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator (nie)całkowicie bezobsługowy
    Wielu sprzedawców akumulatorów po dziś dzień spotyka się z zapytaniami ze strony klientów czym tak naprawdę jest akumulator bezobsługowy oraz czy akumulator zamontowany w ich samochodzie jest bezobsługowy? ...
    Kalkulator średniej prędkości
    Prędkość taką można obliczyć dzieląc wskazania licznika przejechanych kilometrów przez czas pokonania tej drogi. W ruchu jednostajnym prędkość chwilowa, z jaką porusza się ciało, jest równa prędkości średniej. ...

15 Lis 2023, 17:20

Kao napisał(a):pierwsze słyszę taką teorię.

Ale to nie jest żadna teoria. To rzeczywistość.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika