Peugeot 508 SW - wymiana czy regeneracja lamp?

28 Lut 2025, 13:00

Cześć,
od niedawna posiadam Peugeota 508 w kombi, wersja przed liftem rok 2014. Mam reflektory ksenon-led skrętne, które niestety słabo świecą pewnie ze względu na swój wiek ;)
Mam następujące pytanie - czy warto zainwestować w wymianę tych reflektorów na LEDy czy może próbować regeneracji? W jednym z salonów w Krakowie który zajmuje się takimi usługami cena różni się o nieco ponad 1500 zł na korzyść regeneracji. Czy różnica w świeceniu nowych LEDów będzie duża w porównaniu do zregenerowanych ksenonów? Jak z żywotnością takiego rozwiązania?

Z góry dzięki za pomoc :)
dallar
Obserwowany

28 Lut 2025, 20:00

Wszystko zależy jak są te reflektory trącone biegiem czasu czy odblaski również trzeba regenerować itd. Ja bym pewnie poszedł w pełną regenerację i zostawiłbym oryginalne rozwiązanie.

Przerabianie na pełne ledy może być ryzykowne tym bardzie jak masz ksenon skrętny. Do tego moim zdaniem ta różnica w cenie trochę mała jak na pełne przerobienie na LEDy :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Mar 2025, 09:07

No niestety są mocno zużyte :/ Do zrobienia nie tylko klosze z zewnątrz, ale tak jak mówisz odbłyśniki, do polerki soczewki, podejrzewam że żarniki też do wymiany bo przy włączaniu już trochę migają takim trochę fioletowym kolorem. Jest jeszcze problem tego typu, że jeden z reflektorów ma uszkodzony mechanizm poziomowania (w mechanizmie obrobił się plastikowy gwint, w którym poruszał się wałek wychodzący z silniczka od poziomowania), i niby widziałem podobną część do kupienia za ~150-200zł, ale w warsztacie nie potrafili podać kwoty ile to będzie dokładnie kosztować. A mógłbym wiedzieć dlaczego lepsza pełna regeneracja? :D
dallar
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultura jazdy w korkach - czy też tak jeździcie?
    Mamy miesiące w których na drogach jest ciaśniej niż zwykle. Wtedy częściej niż zazwyczaj możemy spotkać się z zatorami na drodze. W takiej sytuacji częściej też możemy zostać mimowolnymi świadkami lub nawet ofiarami ...