Peugeot 508 vs Volkswagen Passat b7

30 Cze 2021, 12:14

Polej sobie tarcze hamulcowe olejem, wytrzymają dłużej. Co to w ogóle za logika?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Cze 2021, 12:19

.......
Ostatnio edytowany przez Tom88T, 30 Cze 2021, 12:21, edytowano w sumie 1 raz
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Cze 2021, 12:20

Polej sobie tarcze hamulcowe olejem, wytrzymają dłużej. Co to w ogóle za logika?

no akurat porównanie z dupy zrobiłeś.
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2014

30 Cze 2021, 12:27

Dlaczego? Jak inaczej się do tego odnieść?

[quote] jeżeli dla Ciebie coś co pracuej na sucho wytrzyma tyle co coś co jest smarowane to sorry ale dalsza dyskusja nie ma sensu.
[\quote]

Jedne elementy są zaprojektowane do pracy na sucho a inne nie. Teoria, że "smarowane działa dłużej" miałaby jakiekolwiek podstawy jeśli obydwie konstrukcje byłyby identyczne
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Cze 2021, 12:40

franccc napisał(a):Polej sobie tarcze hamulcowe olejem, wytrzymają dłużej. Co to w ogóle za logika?

Polanie tarcz nic nie da, ale nacinane tarcze coś dają, tak na marginesie olej w mokrych sprzęgłach tez ma funkcję chłodzącą :yes:
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

30 Cze 2021, 12:48

Witajcie. Serdecznie dziękuje za wszelką pomoc, potrzebowałem tej dyskusji gdyż teraz wiem, że jeśli wybiorę Passata to napewno nie wybiore w nim skrzyni automatycznej DSG. Aczkolwiek to 8k byłoby wydatkiem na kolejne 200tyś więc nie ma tragedii, aczkolwiek gdy mam możliwość wyboru to postawie jednak na Peugeota. Ponadto jak ten BlueHDi ma wytrzymać dłużej to wybór francuza będzie po prostu rozsądniejszy. Wiadomo, że w każdym samochodzie trzeba trzymać się danych serwisów, aby cieszyć się w miarę bezawaryjną ekspozycją. Temat oczywiście dalej zostawiam otwarty dla osób, które chciałyby coś od siebie jeszcze coś dodać. Pozdrawiam, miłego dnia.
KamilSkalik
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Sobota w terenie
    Jako ze ostatnio brak mi na wszystko czasu to gdy wczoraj zadzwonil kumpel spytac czy mam chwile zeby dzis rano wyskoczysc w teren nie zastanawialem sie ani chwili. Do tego jechalismy doslownie "za rog" zdjęcia w galerii ...

30 Cze 2021, 12:57

Da tyle ze remont zrobi zamiast 2 właściciel to 3 taka bedzie roznica a w zyciu nie zmienia to niczego problem jedt w tym ze Ty nie rizumiesz pewnych kwestii, zyjesz teorią.
Zgodzę sie ze skrzyni życie przedłuży czeste wymiany i itp ale powiedz mi ktok to robi? Pierwsi właściciele maja to gdzieś bo po to kupują nowe zeby do niego nie zaglądać a nikt nie bedzie tworzył kosztów częściej wymieniając olej tylko po to zeby kolejny właściciel nie musiał robić remontu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4