Peugeot 807 vs inne vany 2011 - do 40 tys. zł.

25 Lip 2021, 15:13

Kombinuję zamianę z Toyoty Avensis T27 sedan na jakiegoś vana. Na celowniku priorytetem jest Pug 807 / Citroen C8 2.0HDi 140/163KM po lifcie rocznik około 2011 wzwyż. Wielką zaletą tych aut są przesuwane drzwi i dobra cena. Mam małe dzieci i za każdym razem z duszą na ramieniu kiedy otwierają drzwi pomiędzy samochodami.
Wiadomo, że mocniejsza wersja będzie lepsza, choć ta 140 podobno różni się tylko programem, więc nie ma problemu dodać do ceny 2k i będzie 160KM. Również zaletą jest filtr FAP zamiast DPF. Generalnie jeżdżę po mieście, ale raz w miesiącu jadę trasę 350 km.
Skrzynia raczej manual, ze względu na osiągi. Automat AW nie jest zły, ale trzeba o niego dbać i jak jest zużyty to koszt samych elektrozaworów 1500 zł (wiem z Volvo v40 2001 r).

Bardzo fajny jest też Chrysler Grand Voyager V gen. ale są dużo droższe i praktycznie wszystkie powypadkowe. Lubię dynamiczną jazdę i 280KM w Voyagerze byłoby super.

Fordy Galaxy i Smax też są dobre, ale drzwi skrzydła jak w samolocie i nieszczęsny DPF.

Miałem przez 3 lata Lancię Z. To to samo co Pug 806 i byłem zadowolony, choć był to zajechany złom.

No to pytanie, czy ktoś coś o Eurovanie z ostatnich lat produkcji? Testy z prasy już czytałem i generalnie chwalą. Silnik i nadwozie OK, czasem może szwankować elektronika, ale tego akurat się nie boję.
Ostatnio podbity przez znachor79, 25 Lip 2021, 15:13
znachor79
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...