25 Lip 2021, 15:13
Kombinuję zamianę z Toyoty Avensis T27 sedan na jakiegoś vana. Na celowniku priorytetem jest Pug 807 / Citroen C8 2.0HDi 140/163KM po lifcie rocznik około 2011 wzwyż. Wielką zaletą tych aut są przesuwane drzwi i dobra cena. Mam małe dzieci i za każdym razem z duszą na ramieniu kiedy otwierają drzwi pomiędzy samochodami.
Wiadomo, że mocniejsza wersja będzie lepsza, choć ta 140 podobno różni się tylko programem, więc nie ma problemu dodać do ceny 2k i będzie 160KM. Również zaletą jest filtr FAP zamiast DPF. Generalnie jeżdżę po mieście, ale raz w miesiącu jadę trasę 350 km.
Skrzynia raczej manual, ze względu na osiągi. Automat AW nie jest zły, ale trzeba o niego dbać i jak jest zużyty to koszt samych elektrozaworów 1500 zł (wiem z Volvo v40 2001 r).
Bardzo fajny jest też Chrysler Grand Voyager V gen. ale są dużo droższe i praktycznie wszystkie powypadkowe. Lubię dynamiczną jazdę i 280KM w Voyagerze byłoby super.
Fordy Galaxy i Smax też są dobre, ale drzwi skrzydła jak w samolocie i nieszczęsny DPF.
Miałem przez 3 lata Lancię Z. To to samo co Pug 806 i byłem zadowolony, choć był to zajechany złom.
No to pytanie, czy ktoś coś o Eurovanie z ostatnich lat produkcji? Testy z prasy już czytałem i generalnie chwalą. Silnik i nadwozie OK, czasem może szwankować elektronika, ale tego akurat się nie boję.
Ostatnio podbity przez znachor79, 25 Lip 2021, 15:13