Peugeot Boxer - zapalniczka

13 Mar 2019, 21:25

Witam! Mam problem otóż dostałem samochód firmowy, jest nim Peugeot Boxer 2.2 hdi z końcówki 2103r. I są w nim dwa wejścia na zapalniczkę jedno jest z zaślepką 180 W, drugie zwykłe. I stąd moje pytanie gdzie podłączyć zwykłą ładowarkę samochodową tak aby nie popalić bezpieczników? Bo już słyszałem tyle wersji, że w końcu zacznę wozić powerbanka dla pewności :unsure:
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
P.S
Tak wiem niby banalne pytanie, ale jednak nie chce później szukać bezpieczników i na szybko wymieniać :(
W załączniku dodaję zdjęcie deski :)
kaniak1234
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2019, 21:48

Powiem Ci że ja używałem obu gniazdek do zwykłych ładowarek i nigdy nie było problemu.

Takie gniazdko jest przewidziane dla urządzeń które potrzebują więcej niż 15A prądu dlatego też jest tak oznaczone 180W bo najprościej masz 12V*15A=180W :) Jeżeli przekroczysz dopuszczalną wartość to w pierwszej kolejności przepali się bezpiecznik ale jak będziesz używał urządzeń pobierających mniej prądu nic się nie stanie więc śmiało możesz używać.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Mar 2019, 21:52

Uff... to całe szczęście bo nie chce mi się później latać i szukać gdzieś pod maską tych bezpieczników :D
Dzięki wielkie i powodzonka dla Ciebie :)
kaniak1234
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego zwolennicy hybryd wybierają Toyotę C-HR?
    Toyota C-HR Hybrid szturmem zdobyła rynek hybryd w Polsce i jest liderem aut z takim napędem. Sprawdzamy, co czyni ten samochód aż tak popularnym. Odważny crossover Pierwszą zapowiedź kompaktowego crossovera Toyoty ...