Peugeot HDI

30 Maj 2009, 11:15

slyszalem sporo nieciekawych opini o tych autach lecz i pare dobrych
a co wy sadzicie o dieslach tych samochodów?

za dwie godziny mam wyjechac po to auto
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

30 Maj 2009, 11:20

nie wiem jak 206 ale jeden wujek ma 307 z 2.0 hdi, drugi wujem ma 407 z 2.0 hdi no i powiem ci że silnik piękna sprawa, tylko że auta są nowe hehehe
andrewb25

30 Maj 2009, 11:45

Powiem Ci, że miałam ofertę kupna takiego peugeota z dokładnie takim samym silnikiem i sam delaer Peugeot mi to odradził. Ten silnik jest bardzo wrażliwy, a przy jakości naszej ropy długo nie wytrzyma, a naprawy bardzo kosztowne. Nie polecam.
Erotis
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Maj 2009, 11:57

no ale podobno silniki hdi to dobrze wykonane silniki...a jesli chodzi o czulosc na rope to inna sprawa
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Maj 2009, 12:11

Nie bardzo się znam na konstrukcji tych silników, ale skoro gośc który sprzedaje salonowe Peugoty kilka lat powiedział że nie jest to dobry silnik na polskie realia to pewnie coś w tym jest.

Po prostu wystarczy że na stacji będzie gorsze paliwo i z silnikiem już się będą działy rózne rzeczy.
Ja z tego powodu zrezygnowalam z rozglądania się za samochodem z silnikiem typu HDI.
Erotis
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Maj 2009, 12:13

a moze ktos inny sie wypowie kto uzywał takie auto ?
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...

30 Maj 2009, 12:40

Znajomy ma takiego PEUGEOTA 406 z takim silnikiem(common rail),nie narzeka,ale?!Obchodzi się z tym silnikiem dokładnie tak jakie są zalecenia w przypadku takich jednostek,nie zapominajmy,że te silniki należą do najlepszych jednostek na świecie tego typu co nie znaczy,że sprzedawca nie ma racji,trafiłeś na uczciwego sprzedawcę!!!Te silniki u wszystkich najlepszych producentów charakteryzuje jedno,wysokie koszty w przypadku kosztów usuwania awarii.Takie samochody kupują przede wszystkim ci,którym odpowiada charakterystyka pracy ,moment obrotowy itd.Sprzedawca na pewno wyczuł,że tobie chodzi o oszczędzanie,zapomnij o tym .Mało palą ale w rezultacie generują duże koszty,droooogie koszty usuwania awarii aparatury wtryskowej,za jednym zamachem tracisz wszystkie oszczędności paliwowe.Masz dużo kasiary i oszczędzanie cię nie interesuje?!Możesz kupić brykę z takim silnikiem bo o lepszy tego typu trudno!

[ Dodano: Sob Maj 30, 2009 13:46 ]
Ach ten samochód uzyskał tylko 3 gwiazdki za całokształt,to niewiele,to nie jest 406-tka,pamiętaj o tym,ten silnik nie leży w palecie szczególnie polecanych,konkurenci innych firm okazują się lepsi!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Maj 2009, 13:21

szfagierka jeździ juz takim autem z taki silnikiem 2 lata i jak narazie nic się w nim nie stało żadnych awarii, sam sie nim przejechałem i powiem że jak dla mnie autko fajne, dobrze się zbiera komfort tez mi odpowiadał. osobiście jednak bym nie kupił tego auta z powodu common rail, nie ma to jak klasyczny niezawodny diesel na wtrysku bezposrednim
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

30 Maj 2009, 17:24

kupiłem to auto :)
jedyne co jest nieciekawe to fakt ze temperatura silnika jest ciagle 70 i rosnie na postoju albo na ostrej jezdzie.....a powinno byc zawsze 90 ?
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Maj 2009, 18:08

Jednostka 1.4HDI jest chyba najlepszą z gamy grupy PSA pod względem ekonomiczności i 2 po 2.0HDI :)
Rewelacyjnie dynamiczne jak na tę pojemność i spalające niewielkie ilości oleju napędowego.
Mało awaryjne (jak już to jakieś głupoty).
Silnik ten jest montowany m.in. w Citroenie C2, Peugeocie 307, Fiescie.
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Maj 2009, 19:18

ale zastanawia mnei ta temperatura... powinna byc chyba 90 stopni caly czas??

a jest caly czas w trasie 70 stopni...a na postoju powoli wzrasta...
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Maj 2009, 20:07

no powinien sie nagrzewać do tych 90 stopni po dłuższej jeździe np po 4-5 km w korkach temperatura może podskoczyć wyżej ale wtedy włacza sie wentylator od chłodnicy. Jak się tak nie dzieje to może być coś nie tak, może byc coś z termostatem
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

30 Maj 2009, 20:12

no ja wracalem do domu 30km ....i temp byla tak 75-80 ....a jak ponizej 2 tys obrotow jechalem to mialem 70 nawet stopni.....wiec co to moze byc?
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Maj 2009, 20:20

Być może termostat się zacina lub może zwyczajnie ten typ tak ma w co raczej wątpię.
stasiowski121

30 Maj 2009, 20:34

tradelux napisał(a):Jednostka 1.4HDI jest chyba najlepszą z gamy grupy PSA pod względem ekonomiczności i 2 po 2.0HDI :)
Rewelacyjnie dynamiczne jak na tę pojemność i spalające niewielkie ilości oleju napędowego.
Mało awaryjne (jak już to jakieś głupoty).
Silnik ten jest montowany m.in. w Citroenie C2, Peugeocie 307, Fiescie.
Tak zgadzam się ,że to drugi silnik po 2.0 HDI ,zgadzam się z tym ,że te jednostki należą do najlepszych na świecie tego typu jednak?! :!: :!: Sławomir Pałdyna z ASO Peugeota w Warszawie wypowiedział się tak,cytuję.Z eksploatacyjnego punktu widzenia jednostki benzynowe są niekłopotliwe a HDI wrażliwe na jakosć paliwa ,koniec cytatu Niedawno czytałem o teście jakiegoś tam samochodu ,który odmówił posłuszeństwa po zatankowaniu Oleju napędowego SHELLA V POWER :shock: Znajdę ten artykuł to napiszę o jaki samochód chodziło,elektronika wychwyciła tę kiepską jakosć,czyli?!Bez przesady jesteśmy po prostu oszukiwani jako naród na każdym kroku bo Polak chyba logiki nie ma,ja sam czasami po zatankowaniu gazu ledwie ruszam z miejsca.Uczciwi Dealerzy Peugeotów proponują jednostki benzynowe i chwała im za to bo?!Wiedzą dobrze o tym,że Polakowi można wciskać byle co a taki silnik Peugeota nie strawi byle jakiej gnojówy bo to nie jest silnik do traktora!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)