Peugeot Partner 1,4 traci moc, wysokie obroty

22 Lip 2018, 08:01

Witam, mam problem w moim samochodzie peugeot partner 1,4 benzyna 2004 rok. Od czasu do czasu samochód traci moc i silnik pracuje tak jakby cały czas był na wysokich obrotach. Zapala się wtedy kontrolka Check engine. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu samochód potrafi normalnie jeździć przez tydzień, po czym problem znowu się pojawia.

Jutro planuje podjechać do jakiegoś mechanika, ale może ktoś podpowie z czym może być problem?
Mexter
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2002
Auto: Renault Kangoo
Silnik: 1,2 RN
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Lip 2018, 10:11

Mexter napisał(a):Od czasu do czasu samochód traci moc i silnik pracuje tak jakby cały czas był na wysokich obrotach. Zapala się wtedy kontrolka Check engine
Hm… czy wtedy na biegu jałowym masz wysokie obroty bez dotykania pedału gazu?
Sprawdzałeś jaki pojawia się wtedy błąd?

Może to być np. problem z nieprawidłowo działającą czasami sondą lambda.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Lip 2018, 08:42

Oddałem samochód do mechanika - komputer wskazał błąd P1161 czyli "Jednostka sterująca przepustnicą, Zakłócenia działania". Mechanik wyczyścił przepustnicę, wykasował błędy i auto jeździło normalnie 2 dni. Wczoraj znowu pojawiły się podobne objawy.

Na luzie wchodzi na 2 tysiące obrotów. Po zgaszeniu silnika i zapaleniu samochód jedzie normalnie.

Wczoraj wyczyściłem styki od wtyczki która podłączona jest do przepustnicy. Po zapaleniu silnika nadal świeciła się kontrolka Check engine. Potem podjechałem do sklepu i po ponownym zapaleniu silnika kontrolka zgasła. Na mój rozum wygląda to tak jakby coś nie łączyło? czy ewentualnie cała przepustnica do wymiany?
Mexter
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2002
Auto: Renault Kangoo
Silnik: 1,2 RN
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Hyundai Santa Fe IV
    Hyundai pokazał na targach w Genewie kolejną generację Santa Fe. Paleta silników ma obejmować diesla 2.0 CRDi o mocach 150KM i 182KM, diesla 2.2 CRDi 197KM i benzyniaka 2.4 185KM. źródło: carscoops.com W moim ...