06 Mar 2018, 23:20
Witam
piszę nowy temat gdyż na forum za wiele o tym konkretnym samochodzie nie ma. Ogólna opinia o silnikach 1.6 THP raczej jest znana wszystkim, padające turbo, zawory zawalone nagarem, rozciągający się łańcuch rozrządu, napinacz, pękające kolektory itp itp, wiem bo sam posiadam na chwilę obecną 207 1.6 THP 156KM jednak na razie odpukać nic złego się nie dzieje, ( poza tym, że bierze olej ponad norme 0,5/1000km ). Moje pytanie brzmi czy silniki 1.6 THP zostały jakoś udoskonalone po roku 2010/2011 ? rozważałem zakup Peugeota 508 1.6THP 156KM stąd moje pytanie, czytałem na innych forach, że ponoć jednostka została udoskonalona, ale czy naprawdę już większość tych problemów ich nie dotyczy ? niestety albo i stety rocznie robię ok 10tys km i nie wiem czy opłaca mi się brać pod uwagę 2.0 hdi 163km ( który uchodzi za jeden z lepszych silników hdi ) tym bardziej, że robię krótkie odcinki do pracy na poziomie 10km w jedną stronę gdzie diesel nawet mi się dobrze nie zdąży nagrzać. Bardzo proszę o odpowiedzi, mile widziane osoby które poruszają się tym samochodem z tym konkretnym silnikiem THP bo nie wiem czy znów się w niego ładować i dawać kolejną szansę