Peugot 307, bmw e46 wasze zdanie

01 Lut 2015, 20:19

Witam po długim namyśle zdecydowałem się na samochód pugot 307 w wersji kombi po fl.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co myslicie ?
Benzyna+ gaz do 15 tysiecy czy w tych pieniądzach kupie dobry egzemplarz.
Zastanawiałem się nad bmw e46 z r4 ,,oszczędnośc'' spokojna, bmw dlatego bo fantastycznie się prowadzi i wygląda jak na swój wiek znakomicie ale myślę że bmw e46 będzie o wiele droższym samochodem do utrzymania na dobrym poziome od peugota 307. Chciałem na początku kupić audi a3 ale ceny są strasznie wysokie do tego co oferują w wyposażeniu. Co myślicie dziennie 50km.
Jaka jest wasza opina ?
Co radzicie
Pozdrawiam co myślicie o tym peugocie i o tym bmw [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
krizz
Początkujący

Prawo jazdy: 10 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lut 2015, 21:36

E46 za 10k? Ciekawe za ile stała w de.
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

01 Lut 2015, 22:13

Ale to model 316 czyli cena za niska ?
krizz
Początkujący

01 Lut 2015, 22:36

adrianbokser napisał(a):E46 za 10k? Ciekawe za ile stała w de.
ile twoim zdaniem ma kosztowac 16letnie juz auto, w wersji bieda, z silnikiem bieda? bez przesady.. co do linku to auto od handlarza wiec wzmozona czujnosc, a i przez internet nic tu nie oceni.. jak blisko to jechac obejrzec i jak nie bedzie tragedii to sprawdzic w jakims serwisie.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

01 Lut 2015, 23:11

Wydaje mi się, że maska w BMW jest źle spasowana według prawego błotnika, mogę się mylić.
gotlek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 1991
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Suzuki GS500
Silnik: 0.5 46KM
Typ: Inny
Rok produkcji: 2001

01 Lut 2015, 23:25

Rozumiem a co myślicie o peugocie 307 fl w tej cenie realne czy raczej nie ?
krizz
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...

02 Lut 2015, 09:50

krizz, litości, który to już z kolei Twój temat w stylu "witam, jestem studentem i szukam taniego w utrzymaniu auta, które niewiele pali - czy e46 będzie odpowiednim wyborem"? :/ Tak jak pisałem Ci wcześniej na priv - wejdź na forum BMW i zobacz np. jakie słowa prawdy usłyszał użytkownik Kuba46, który zadał tam podobne pytanie...

dominik89 napisał(a):ile twoim zdaniem ma kosztowac 16letnie juz auto, w wersji bieda, z silnikiem bieda? bez przesady..

dominik, co do zasady zgoda, ale tutaj mamy do czynienia z "perfekcyjnym" BMW sprowadzonym przez radomskiego handlarza (oczywiście "na kołach", kupione od "osoby prywatnej"), przebieg oczywiście poniżej 200 tys. zł, wszystko "w idealnej kondycji", z prześlicznie wymytym silnikiem. Od ceny (która i tak jest okazyjna jak na 318) - jak w każdym przypadku - odejmujemy koszt sprowadzenia i zarobek handlarza i okazuje się, że musiał tą beemkę znaleźć na śmietniku, bo na mobile.de porządne egzemplarze (jak się przynajmniej wydaje) wystawione są za 18k, a nie za 6k...Jeśli już musi być E46 do 15 tys. zł to wyłącznie od osoby prywatnej w Polsce, prywatni właściciele muszą się dostosować cenami do progów ustawionych przez handlarzy, bo bujaliby się ze sprzedażą swoich aut wiele miesięcy.

Tak, Peugeot 307 będzie dużo lepszym wyborem niż E46 dla studenta, który nie ma stałych dochodów. Szkoda byłoby, żebyś po zakupie BMW z powodu braku środków na jego rozsądny serwis doprowadził to auto do ruiny i puścił w obieg kolejnego sztrucla, których na naszym rynku niestety nie brakuje.
I jeszcze jedno - akurat to konkretne 307 nie będzie - jak pisze handlarz - autem "idealnym dla Ciebie" :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

02 Lut 2015, 13:41

Dlaczego akurat idealnym dla mnie nie ? Czyli do 15 tysięcy nie kupie peugota 307 po fl z rocznika 2005 ? tak ?
krizz
Początkujący

02 Lut 2015, 14:10

12.900 zł (i to do negocjacji) za auto z 2005 roku sprowadzone przez handlarza, który jest "handlarzem" (tzn. osobą, która żyje ze sprzedaży aut), a nie "współczesnym Robin Hoodem, który sam kupuje drogo świetne auta w Niemczech, by następnie sprzedawać je tanio swoim rodakom"...no pomyśl....
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2015, 14:27

No właśnie...Raczej szukałbym na twoim miejscu jakiegoś od prywatnej osoby która zna chociażby historie tego samochodu. A nie odpicować i sprzedać :twisted:

Ode mnie cos takiego [link do oferty na Olx wygasł]
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Rok produkcji: 1994

02 Lut 2015, 16:03

Krizz po pierwsze wypowiedziami większości teoretyków od bmw na tym forum nie masz się co sugerować bo więdzą tyle ile wygooglują.
Po drugie cena za ten egzemplarz:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
jest jak najbardziej ok, nie dał bym więcej za 4 cyl.
Nie wierz tylko w słowa sprzedającego:
,,Najlepszy silnik w tym modelu znany z dynamiki, ekonomiczności (5,8l/100) i bezawaryjności!!"
Realnie spali ze 3 l. więcej ;)
adrianbokser napisał(a):E46 za 10k? Ciekawe za ile stała w de.

Cena tego samochodu jest jak najbardziej ok i nie ma co się doszukiwać teorii spiskowych.
gotlek napisał(a):Wydaje mi się, że maska w BMW jest źle spasowana według prawego błotnika, mogę się mylić.

A jakie ma to znaczenie?
Oczywiście e46 będzie o wiele lepszym wyborem niż 307, która też jest dobrym samochodem ale nie jest konkurencją dla bmw.
Sam uzytkuje bmw, mam wielu kumpli sprowadzających bmw, naprawiających bmw i sprzedających bmw.
Mogę Cie zapewnić, że takie e46 będzie tanie w serwisie i tanie w naprawach.
Jak ktoś twierdzi inaczej to g...o wie tak na prawdę.
Zejdźcie ludzie w końcu na ziemie, to 16 letni samochód z podstawowym małym silnikiem.
W razie awarii na allegro masz mnóstwo zamienników za grosze, mnóstwo części używanych w cenie złomu.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

02 Lut 2015, 16:24

Krizz, możesz posłuchać kirina88, możesz też - tak jak radziłem Ci wcześniej - wejść na jakiekolwiek forum BMW i zapytać czy BMW 318 za 9900 zł od handlarza będzie świetnym samochodem, jak to pisze kirin88 - "tanim w serwisie i tanim w naprawach" (szczególnie dla studenta...). "Krajowe" BMW z tym silnikiem za tą kwotę ok, ale nie sztrucel od handlarza....

kirin88 napisał(a):mam wielu kumpli sprowadzających bmw, naprawiających bmw i sprzedających bmw.

Nie Ty jeden :wink:

kirin88 napisał(a):W razie awarii na allegro masz mnóstwo zamienników za grosze, mnóstwo części używanych w cenie złomu.

Są różne pojęcia "serwisu" i "dbania o auto" - jedni wrzucą zamiennik za grosze, drudzy oryginał. Jeśli chce "serwisować" swoje auto na tych najtańszych zamiennikach - spoko, jego własność, droga wolna, chociaż trochę szkoda tego auta.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2015, 18:53

Ale myślałem ze lepiej kupić sprowadzone od handlarza bo tu w polsce ciężko utrafić dobry oglądałem już pare za 12-13 tys i były od młodych gniewnych tzn tak sugerowałem zaniedbane a sprzedający mieli po 20 lat +
krizz
Początkujący

02 Lut 2015, 19:31

To zależy od młodego i gniewnego. Wolałbym kupić od takiego niż od kobiety z dzieckiem która miała problem z rozpoznaniem czy jedzie na jedynce czy na piątce. :wink:

Od handlarza możesz kupić, ale weź pod uwagę, że E46 w takim samym stanie porównując do egzemplarzy z PL, to sprowadzone będzie droższe. Auta w Niemczech nie są tańsze, a jak doliczysz opłaty + zysk handlarza to się okazuje, że dopłacasz 3-4 tys. zł.
Żaden Niemiec nie sprzeda ci zadbanego auta za 2/3 wartości rynkowej, więc jak szukasz błyszczącej igiełki, świeżo sprowadzonej z Niemiec, przebieg 160 tys. km, udokumentowany podrabianą książeczką i fakturami, cena 8900 zł - to życzę powodzenia w szukaniu mechaników i obyś jak najmniej włosów z głowy sobie wyrwał po kupnie :D
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

02 Lut 2015, 20:38

10k za e46 z podstawowym motorem to normalna cena. Sam jestem na etapie sprzedania swojej e46 316i w którą w przeciągu 15 miesięcy wpakowałem ok 4k, więc za ile mam ją wystawić za 12k bo tyle wg nie których powinna kosztować e46 z początku produkcji z podstawowym motorem. Moim zdaniem cena 10k za takie e46 które ma już 16 lat to nrmalna cena za auto które jest już zarejestrowane i jeździ po naszych drogach. Handlarz za to auto s Niemczech zapłacił ok 5k zł + opłaty i jeszcze zarobić na nim musi.

Co do spalania, handlarz podał 5,8l ... realne spalanie jest na poziomie 9l :P
Przebieg też książkowy ... moja z tego samego roku ma 283kkm przebiegu :)
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008