Witam,
Pomału przymierzam się do zmiany obecnego auta (Citroen C4 I 1,6 PB - bez komentarza).
Użytkowane 50/50 miasto/trasa, rocznie ok 15k km. ( od pn-pt auto zazwyczaj stoi pod chmurką- docelowo w garażu)
Raczej benzyna bo przy tych przebiegach diesel chyba nie ma sensu?
Wymagania mam niewielkie:
Klima automatyczna, skrzynia manual, czujniki parkowania tył i tempomat inne bajery mile widziane ale bez musu.
Zależy mi na aucie pewnym - obecny samochód spoko ale to taka tykająca bomba = nie chce czegoś takiego więcej
![Uśmiechnięty :)]()
I aby te 140km/h na autostradzie jechać komfortowo a nie 4k obr/min.
Oczekiwania przyzwoite spalanie (zazwyczaj jeżdżę szybko ale spokojnie bez gazu w podłodze), mało awaryjne oraz auto bez zapędów na pożeranie oleju.
Budżet jest nawet na auto z salonu... tylko go nie potrzebuję...
Zakładamy 20-50k (niektóre naginają tą górną granicę wiem)
Zrobiłem wstępną listę:
1) MAZDA 6 II - 2.0 155KM martwi mnie rdza
2) TOYOTA AVENSIS III - 2.0 152KM (ew 1.
![Cool 8)]()
tu chyba można spać spokojnie poza ceną
3) CITROEN C5 III - 2.0 140KM obawiam się hydro i serwisu jego, podobno paliwożerny
4) HONDA ACCORD VIII - 2.0 156KM zastanawiają mnie blachy i chyba regulacja luzów zaworów
5) HYUNDAI I40 - 2.0 177KM jakość czy jakoś, podobno muł i dużo pali
6) KIA CEED - 1.6 135KM jakość na pewno gorsza niż powyżej, łańcuch pewno nie taki jak w japońcach
7) HONDA CIVIC TOURER - 1.8 142KM nie słyszałem złego słowa na ten silnik auto stosunkowo najnowsze.
Szukam wozidła przestronnego zastanawiałem się też nad starszymi VOLVO V50.
NIE BARDZO INTERESUJE MNIE:
1) Ford Mondeo mk4 / focus mk3 - podobno pala sporo i któreś też lubią olej, focus jeszcze obleci ale ten mondeo wyjątkowo mi się nie podoba.
2) Opel Insignia/ Astra J - nie mam przekonania ?
3) Renault Laguna - wygląd i też brak przekonania
Co doradzicie?