Philips Nightguide H1 blue

08 Lis 2008, 19:05

Witam chce kupić żarówki do Peugot 405 rocznik 92[wiem stary :D]
Samochód mojego ojca przerzucił się z renowki 19 na to i chciałbym do niego wstawić jakieś żarówki nie chce jakiś niebieskich czy coś[choć może być lekka poświata jak np w blue vision] chce mieć po prostu dobry zasięg i coś innego niż ten żółty[chodź z tego co slyszałem lepiej mieć taki kolor niz biały bo człowiek coś tam coś :D]

To tak mam w tym samochodzi z tego co widziałem żarówki H1

I tak myślę nad tymi żarówkami Philips Nightguide H1 lub Philips Blue Vision H1

I jest jeden problem nie znam się w ogóle na samochodach a tam są jakieś mijania,drogowe itp czy taki zestaw z dwoma żarówkami wystarczy ?

Kolejna sprawa czy ktoś ma ten samochód z jakimiś żarówkami wyżej wymienonymi ?

Proszę też o jakieś fotki H1 Philipsa Night i Blue

Czytałem że są dozwolone ,ale czy na przeglądzie się nie dowalą ?
Oślepiają ludzi nadjeżdżających z przeciwka?

Piszcie tu też opinie o tych żarówach było dużo tematów o tych żarówkach ale mi chodzi o konkretnie te dwa typy w H1
;]

Jeszcze raz pisze marka Peugeot 405 rocznik 1992

A i jeszcze jedno bo są te światła mijania drogowe itp to w Peugot 407 jest kilka wejść np na drogowe czy coś bo nie weim za bardzo nic o tym xD ;]
huee
Nowicjusz

09 Lis 2008, 15:05

Nie jestem pewnien,czy masz H1.Z tego co kojarzę,to w 405 jest pojedynczy reflektor i są chyba H4.Zajrzyj pod maskę ile masz żarówek w reflektorze - jak jedną,to jest H4(w jednej żarówce są dwa żarniki - mijania i drogowe).A jeżeli masz dwie żarówki w reflektorze,to masz H1.Nie licz oczywiście żarówek kierunkowskazów.
Co do legalności - jeżeli sa oryginalne,to mają atest i są dopuszczone do ruchu.
Ja kupiłem NightGuide i nie byłem zadowolony - wkurzało mnie zółtu poblask światła na lewej stronie i delikatnie na środku ulicy - te żarówki świecą na trzy kolory i żółty jest skrajnym lewym kolorem i prawy reflektor daje poświatę zółtą na środek jezdni,a lewy na lewą stronę jezdni.Jak dla mnie to żadna rewelacja,a reklama jest przesadzona.Założyłem BlueVision i jest super - świecą jaśniutko,prawie jak ksenony.I momio,że bańka jest delikatnie błękitna,to na drogę pada światło prawie białe.
O żarówkach Philipsa możesz poczytać sobie na stronie Philipsa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lis 2008, 15:41

Moto juz wiem przed chwila patyrzyłem na reflektor np patrząc na lewy po prawej stronie mam H1 Na bank a po lewej mam H4 Z tego co widziałem[nie czyste szkło tylko z tymi wzorkami więc trudno było zauważyć ;d] Ale z tego co widziałem to oceniam je na H4 wiec H1 I H4 to teraz nie wiem czy jak np wlącze te światła po postojowych jak mi się już zaświeci to zielone to te sie za świecą H1 ? A jak na fioletowo[długie] to mi jeszcze h4 walną ta?:D

Moze tak walnę jakiś obrazek jak to wygląda wg mnie :D

o to on ;]

Zdjęcie

I chyba pod tą H4 jest postojówka ;]

I tak jeszcze pytanie czy jak ktos sie nie zna na samochodach to da rade wyjąc reflektor?:D

I czy jak sie wklada zarowki to nie mozna dotykac banki ?

Czyli jak mam jedno włoknowe [czyli oddzielnie drogowe i mijania i wsadzę bluevision lub night[ale chyba blue bo mówisz ze z lekka lipne :D] to pod mijania czyli H1 tak ?:d
I te postojów ki dokupię tez blue vision ale teraz problem one są legalne ? Mają niebieską bańkę w końcu :D .

Proszę o dalsze info sorry ze sie tak pytam ale z lekka laik jestem :D

A jeśli mam H4 I H1 to nie będzie zadnych problemów jak H4 będą zwykłe ? a nie z serii BLUE VISION ?
huee
Nowicjusz

09 Lis 2008, 22:18

Żeby wiedzieć jakie masz żarówki,to najlepiej je wyciągnąć z reflektora i poprostu sprawdzić.
Co do koloru bańki,to jeżeli jest to oryginalna żarówka Philipsa,to jest ona homologowana,mimo,że ma niebieską bańkę.
Co do bańki - podczas zakładania nie należy dotykać bańki palcami,tylko przez szmatkę bądz przez gąbkę,w która żarówka jest owinięta w pudełku.Dotknięcie jej palcami spowoduje szybsze przepalenie żarnika,ponieważ na palcach jest tłuszcz,który pozostawiony na bańce zmniejsza jej chłodzenie(jedną z ról bańki szklanej to odprowadzanie ciepła),a to powoduje jej szybsze przepalenie.
Jeżeli jedne chcesz mieć BlueVision,a drugie zwykłe,to BlueVision lepiej założyć H4.A H1 zwykłe - H4 ma dwa żarniki - jeden na światła mijania,a drugi na drogowe.H1 to podejrzewam są drogowe.Więc po włączeniu świateł drogowych,świecić będzie H1 i H4.A przy światłach mijania tylko H4.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Lis 2008, 23:53

MotoAlbercik napisał(a):Żeby wiedzieć jakie masz żarówki,to najlepiej je wyciągnąć z reflektora i poprostu sprawdzić.
Co do koloru bańki,to jeżeli jest to oryginalna żarówka Philipsa,to jest ona homologowana,mimo,że ma niebieską bańkę.
Co do bańki - podczas zakładania nie należy dotykać bańki palcami,tylko przez szmatkę bądz przez gąbkę,w która żarówka jest owinięta w pudełku.Dotknięcie jej palcami spowoduje szybsze przepalenie żarnika,ponieważ na palcach jest tłuszcz,który pozostawiony na bańce zmniejsza jej chłodzenie(jedną z ról bańki szklanej to odprowadzanie ciepła),a to powoduje jej szybsze przepalenie.
Jeżeli jedne chcesz mieć BlueVision,a drugie zwykłe,to BlueVision lepiej założyć H4.A H1 zwykłe - H4 ma dwa żarniki - jeden na światła mijania,a drugi na drogowe.H1 to podejrzewam są drogowe.Więc po włączeniu świateł drogowych,świecić będzie H1 i H4.A przy światłach mijania tylko H4.

To tak dziś spojrzałem jeszcze raza na to i tak to nie są chyba H4 bo mam w domu Pseudo Xenony H7 i wyglądaja podobnie i ogólnie h4 jest gruba z tego co widziałem więc chyba H7 tam jest

Hmm nie weim zbytnio jak wyjąć te żarówki hehe bo jestem laik :D

Ale chyba zrobię tak, że po prostu włącze krótkie i zobacze która żarówka się Pali ;]
A w Blue Vision są na jakieś gąbce owinietej ?? A jak nie to można zwyklą szmatką po prostu wziąść złapać żarówke i podłączyć tak ?

Czyli np jak włącze długie a będę miał dwa różne komplety żarowek to nic się nie stanie tylko będzie inna barwa bo się zmiesza ?

Bo chce kupić na allegro H1 blue w zestawie W5W też jest ;]

A i na stacji Diagnostycznej dowalą się na bank do tych niebieskich baniek wg mnie i niebieskich postojówek[już bez zapalenia ich] to mam im jakiś dowód zakupu pokazać czy przed daniem samochodu dać jakieś potwierdzenie ?
Czy sa oni tacy dobrzy że się skapną że to dobre żarówki ?:D
huee
Nowicjusz

10 Lis 2008, 11:53

Jeżeli nie iwesz jak rozpoznać żarówki,to wyjmij kostkę z przewodami z żarówki i sprawdz,ile ta żarówka ma konektorków - H4 jako jedyna ma ich 3 - jeden masowy,drugi od mijania i trzeci od drogowych.Natomiast H1 mają tylko jeden konektorek - od żarnika,a masa jest na tym kołnierzu.H7 z kolei mają 2 konektorki.
Co do reszty - tak jak pisałem,podczas montażu nie wolno dotykać bańki gołymi palcami.Montując żarówkę trzyma sięją raczej za trzonek(trzymając za samą bańkę,trudno ją zamontować).A jeżeli pzez przypadek dotkiniesz bańkę żarówki gołymi palcami,to nalezy tą bańkę wytrzeć miękką szmatką.
W zestawach BlueVision są właśnie postojówki(5W5),też o niebieskiej bańce.Kolor bańki nie ma znaczenia.Ważne jest,że po zamontowaniu światło jest koloru białego,a nie niebieskiego.I co najważniejsze,po wymianie żarówek trzeba pojechać na stację diagnostyczną i wyregulować reflektory - każda żarówka ma inny strumień światła i po wymianie światła mogą świecić albo niżej,albo wyżej.Aczkolwiek nie jest to regułą.
Na przeglądzie nie musisz pokazywać żadnego dowodu zakupu.Jeżeli diagnosta będzie chciał spradzić,czy żarówki sa oryginalne,to może je sobie wymontować i sprawdzić.Ale dla niego znaczenie ma to,że jak pisałem,nie świecą one na niebiesko,tylko dają białe światło.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lis 2008, 13:23

Hmmm czyli wszystko będzie ok ;]

To muszę jeszcze tylko zobaczyć która zaczyna się palić żarówka na mijaniach ;] do mijania kupie blue ;]

Albo inne z serii Philipsa bo są też jakies Vision Plus ale nie widziałem fot więc wolę nie ryzykować a blue całkiem przyzwoite
huee
Nowicjusz