Piasta vw vento

07 Mar 2011, 21:14

witam. ostanio mialem mala przegode. uszkodziło mi sie tylne łożysko i zablokowało kolo podczas jazdy (hamulce - bębny) . bieżnia starego łożyska została na piascie. było ja bardzo ciezko zbić. zakladajac beben z nowymi łożyskami okazło sie że nowa bieżnia jest również ciasna. przy zdjeciu bebna łozysko zostało z simmeringiem na piascie... ;/ z tego co wiem to powinno lekko wchodzic to łożysko razem z bebnem. piasta jest do wymiany? czy skrecić beben i nie przejmowac sie? prosze o podpowiedzi
mich91
Nowicjusz

07 Mar 2011, 22:24

Szczerze :?: w golfie3 wujka to samo miałem, założyłem to tak i już 2lata jeździ nic się nie robi :mrgreen:
karosa
Początkujący

Miejscowość: strumień
Prawo jazdy: 13 04 2000
Auto: SEAT cordoba vario
Silnik: 1,9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Mar 2011, 23:59

Piasta to to co zdejmujesz z tylnej osi, natomiast poprawnie to chodziło o CZOP. łożysko masz dobrze osadzone. Przy montażu trzeba było wyczyścić (z wszelkich brudów i resztek starego smaru) dokładnie czop i lekko przesmarować ułatwiając montaż.
Jeżeli prawidłowo dokręciłeś nakrętkę i piasta obraca się swobodnie ale nie ma luzu, to będzie jeździło.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...
    Wymiana opon na zimowe. To trzeba wiedzieć.
    Kiedy wielkimi krokami nadchodzi zima, każdy kierowca powinien wdrożyć odpowiednie czynności przygotowujące do tej szczególnej i dosyć wymagającej pory roku. Jednym z elementów, które zobowiązany jest ...