Pick- up

11 Lut 2009, 19:41

Witam wszystkich po raz kolejny...
Tym razem piszę posta na prośbę kolegi mojego kolegi, a właściwie to jego ojca :D
Otóż wyżej wspomniana osoba jest myśliwym, i zapytała mnie czy nie doradziłbym jej zakupu jakiegoś pick-upa, a ja nie ukrywając powiedziałem, że pickupy to widziałem tylko na fotkach w necie, lecz mogę się zapytać na forum...
I sprawa jest taka: chłop miał 2 auta, jakąś osobówkę i niwę, sprzedał to w cholerę i zamierza kupić pick upa z racji tego, że jest myśliwym( chciał disco ale odradziłem mu bo pewnie całe by je upaprał i na co to ), lecz co do zakupu ma pewne kryteria, a mianowicie
- auto stosunkowo nowe 1998 - 2003 ( mniej więcej jakoś tak )
- bezawaryjne, dające rade w terenie ( oczywiście z jakimiś tam modyfikacjami i nie chodzi tu o tor do extremu tylko lasy itp )
- ważne zęby w środku mieściło się te 5 osób, bo sprzedał osobówkę, a z rodziną też czasem chce gdzieś się wybrać.
-żeby w miarę podkreślam w miarę było dobre na asfaltówkach ( dynamika przyspieszenie )
-i żeby to był jak najmniejszy pick up, bo dawał sobie rade na luzie w niwie i teraz nie zależy mu na wielkości paki, jeszcze by było miło jakby to garażu wszedł czyli po prostu jak najmniejszy pick up :D ( no a co się z tym wiąże, to żeby kąty natarcia i zejścia były względnie wysokie bo my w górach mieszkamy i lasy to nie wyjątek )

Jedyne co mi przyszło do głowy godnego polecenia to stara navara, hilux, coś mi się obiło o uszy, że istnieje takie coś jak nissan pic up d 22? Ale tak naprawdę nie wiem, który jak robi który jest najmniejszy itp, więc z tą prośbą zwracam się do was a w szczególności do myśliwych :wink:

Z góry dzięki za pomoc
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

11 Lut 2009, 21:48

no co to się dzieje? myśliwych tu ni ma czy jak ?
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Lut 2009, 07:33

pickupy są duże, no może poza subaru baja. poza tym starsze roczniki nie grzeszą komfortem i osiągami.
jak na jedyne auto dla 5-osobowej rodziny to się nie nadaje.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

12 Lut 2009, 11:12

No zgadzam się zgadzam, ale ludziom starszej daty jest ciężko co niektóre rzeczy wytłumaczyć i jak się uprą to kaplica...sprawdziłem trochę danych technicznych w sieci amerykańskiej i wyszło że najmniejszy jest hilux 1998-2005 bo ma 4720mm, w porównaniu do innych jest naprawdę mały, z kolei nissany mają spaprane silniki( co jest do [wulgaryzm]* z tymi silnikami w nissanach ) więc mniej więcej tak to wygląda

I nie wiem jeszcze jak jest z niezawodnością hiluxa, ponoć jest bardzo dobry , silny i inne takie, lecz zastanawia mnie sam silnik, bo jeżeli to jest ten sam co montowany w 2 ostatnich generacjach land cruiserów to ponoć o niego trzeba cholernie dbać i naprawiać w razie czego u dobrego mechaniora, czytałem też, że długotrwałe przechyły mu nie służą, bo się zapowietrza. Prawda to to ?
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Lut 2009, 13:03

z silnikiem 2.4 TD - 2LTII będzie jeździł długo, są też wersje tego silnika bez turbo ale wtedy kierowca cierpi ze względu na totalny brak mocy
silnik 3.0 TD jest super ale trzeba uważać na płyn chłodzący - głowice nie lubią wysokiej temperatury
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lut 2009, 17:12

a te 3.0 to te same z land cruiserów co niby nie lubią przechyłów( czy może to bujda ?
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

12 Lut 2009, 19:33

bez przesady. niemniej trzeba uważać żeby nie przesadzić :wink:
ale tu chodzi o przechyły o duuużym nachyleniu.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lut 2009, 19:41

Najlepiej zamiast pick-upa niech kupi terenówkę. Np. suzuki samurai, albo suzuki vitara.
erykoski5
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Leszno

12 Lut 2009, 19:58

tak tak, dla 5 osób.. :roll:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lut 2009, 21:09

Heh no niech kupi wranglera i żona z dziećmi będą jeździły z trupami zwierzaków z tyłu :D

Nie no powiem mu żeby kupił tego hiluxa 3.0 przecież nie będzie zapitalał po pionowych ścianach, myślałem , że tu o wiele mniejsze przechyły chodzi i w normalnej eksploatacji może się coś stać.
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Lut 2009, 07:53

Wezyrro napisał(a):I nie wiem jeszcze jak jest z niezawodnością hiluxa, ponoć jest bardzo dobry , silny i inne takie, lecz zastanawia mnie sam silnik, bo jeżeli to jest ten sam co montowany w 2 ostatnich generacjach land cruiserów to ponoć o niego trzeba cholernie dbać i naprawiać w razie czego u dobrego mechaniora,

Tobie chodzi o poprzednia generacje hiluxa jeszcze z motorem 102 km
To raczej nie ten sam silnik co w LC :) (taki 3,0l siedzi w najnowszych maszynach, które dopiero pojawily sie w sieci sprzedazy w Polsce)
Rozmawiałem z uzytkownikiem takiego samochodu. Auto jest OK. Ale ... te parametry . Podobno tak wolno sie rozpedza, że mozna wysiaśc i sie znim scigać ;)

Ogólnie starsze pikapy maja to do siebie, ze beda to auta bardziej spartańskie, z gorszymi parametrami mocy i przyspieszenia.

Popatrz jeszcze na stare L200
wymiary - 4935 x 1695 x 1780 mm
waga - 1810 kg
moc - 73 kW / 100 koni przy 4000 obrotach
predkośc max - 142 km/h
przyspieszenie do setki - wiecznośc (ponad 17 s)

artykuł o L200 http://www.autowizja.pl/news.php?item.159.23

Pick- up
ir

15 Lut 2009, 10:23

ja to sobie myślę, że taki uniwersalny pick-up to trochę nie realne:
- do lasu z dechami na paśnik,
- czy z ubitą zwierzyną,
- i z rodziną na zakupy do tesco,
- czy w podróż nad morze.

Ja przyjął bym opcje dwie, albo wybieram starego dobrego pick-upa i nowoczesną osobówkę do śmigania, albo normalną terenówkę 4 drzwiową w miarę komfortową, a do lasu podpinam przyczepkę.
Ten L200 na zdjęciu pozytywny, podoba mi się, ale "trochę" długi...

Co do polowań i ubitej zwierzyny - to są specjalne wanienki do bagażnika terenówki (np. discovery) wkładasz i w niej przewozi się bez problemu sarnę czy dzika (do 60kg), a jelenie na przyczepkę (a jeleni nie strzela się co dzień).

pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

15 Lut 2009, 10:54

W sumie macie racje...dobra pogadam z tym typem bo on non stop wertuje oto moto i allegro szukając pic- upa.

A co do tego hiluxa to tak jak mówisz chodziło mi o tego starszego co miał 90KM, był produkowany w latach 1998-2005, ale tak zastanawiam się nad ewentualnym zchipowaniem silnika, uzyskalibyśmy wtedy jakieś 120KMn nie jest to rewelacja ale zawsze więcej niż 90KM.

Jeżeli chodzi o zrywne pick-upy ( jeżeli tak można powiedzieć ) to najlepszy niby jest nissan pick-up d22, ale jak każdy nissan ma coś z silnikiem spaprane :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Lut 2009, 15:36

Mąż nabył sobie Toyotę 4runner, jego głównym celem były wyprawy do lasu. Sprawdza się w terenie super, nawet teraz gdy jest tyle śniegu. Osobiście jeżdżę tym autkiem do sklepu, bo czuję się w nim o tej porze roku trochę pewniej a wygodne też jest. Może pomyśleć by o czymś takim?
maurycja
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Żywiec

15 Lut 2009, 15:55

fajna sprawa z tym 4 runnerem kiedyś nawet myślałem żeby sobie go sprawić dla siebie lesz poszukiwanie egzemplarzu godnego uwagi jest nie lada wyczynem :roll:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika