PickUp

12 Sty 2019, 00:44

Ja wiem że zawsze można odliczyć ale przy 100% jest to dość problematyczne, papierologia, deklaracje km itd itd, lepszą opcją jest 50% tam nic nie musisz udowadnić i rozliczać. Poza tym też zależy od firmy jakie paliwo możesz odliczyć i w jakich ilościach.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Sty 2019, 00:52

Kao napisał(a):a wiem że zawsze można odliczyć ale przy 100% jest to dość problematyczne, papierologia, deklaracje km itd itd, lepszą opcją jest 50% tam nic nie musisz udowadnić i rozliczać. Poza tym też zależy od firmy jakie paliwo możesz odliczyć i w jakich ilościach.

Kao tu znowu nie jest tak...
Jeżeli masz wpisany w dowodzie auto ciężarowe i do tego spełnia kryteria vat1/4... (info w SKP) to odliczasz 100% vat bez kilometrówek głupot itp. Kluczowy jest zapis w dowodzie o rodzaju auta i ilości miejsc + oddzielenie przestrzeni ładunkowej od siedzeń.
Przy autach z kategorią C nic już się nie liczy z automatu odliczasz 100%vat. (tak ogólnie ujmując)
Natomiast 50% vat dotyczył aut osobowych (od 01.2019r jest zmiana więc trzeba sprawdzić) a rozpisanie kilometrówki dotyczyło odliczenia 100% vat dla auta osobowego używanego tylko i wyłącznie w firmie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Sty 2019, 00:53

szybki napisał(a):Zawsze można było odliczać hmmm chyba że wyjechałeś przed 2gą w.światową
mocne :mrgreen:

Żeby ostudzić obydwu panów to pragnę zauważyć (chyba, że myli mnie pamięć), że autor tematu siedzi w Austrii czy w innych Alpach, więc bierzmy pod uwagę ichniejsze przepisy... no chyba, że zjechał :ok:

No i jest jeszcze Dodż Ram
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Sty 2019, 00:55

Tak chodziło mi o osobówki.... na tym co wyżej to się nie orientuje bo nigdy nie miałem ciężarówki z vat :wink:

Studzić nikogo nie trzeba bo nikt się nie zagotował :piwo:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Sty 2019, 00:59

Tu nie chodzi tylko o zapis auto ciężarowe bo są tez inne zapisy i trzeba o to zapytać w skp. Dlatego są też do odpisu vatu 2osobowe, su.vitary, mitsu pajero, tojki previe/picnic, MB G itd...
szybki
Moderator - Tuning

Typ: Sport/Coupe

12 Sty 2019, 00:59

Chodzi o Pl. Wracam wracam ;)
e2rduo
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 04 2012
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: BMW 325xi
Silnik: 3.0 218km
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Note - opracowany pod kątem europejskich dróg
    Dzięki innowacyjnej stylistyce, debiutującym w tym sektorze technologiom oraz gamie zaawansowanych silników, nowy Note silnie zaistnieje w segmencie B. Produkowany w Europie Note został opracowany pod kątem europejskich ...
    Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...

12 Sty 2019, 01:08

e2rduo napisał(a):Chodzi o Pl. Wracam wracam ;)

Chłopie to wracaj... :mrgreen:

Np. do odliczenia vat
[link do oferty na Olx wygasł]
Nie do odliczenia vat
A to mamy ulubiony znaczek rodaków
szybki
Moderator - Tuning