Piec na pelet

19 Mar 2016, 22:31

Witajcie. Ostatnio zastanawiałem się jak ogrzewać mój domek na wsi i wpadł mi w oczy piec na pelet. Interesuje mnie zarówno taki piecyk na rozprowadzenie ciepłego powierza do 3 pomieszczeń jak i o kocioł c.o. czyli z płaszczem wodnym. czy ktoś z was używa takich piecyków?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Mar 2016, 22:02

Pelet jest stosunkowo tani, więc na takim ogrzewaniu można sporo zaoszczędzić. Cena pieca jednak przeraża.
malik13
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 2001
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Mar 2016, 22:25

chyba nie masz za bardzo wiedzy w tym temacie...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Mar 2016, 22:28

Mam piec na pelet, a precyzyjniej pellet. Ceny granulaty są śmiesznie niskie - oczywiście trzeba wiedzieć, gdzie kupować.
malik13
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 2001
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

21 Mar 2016, 07:56

Pieca na pellet nie używałem, ale jeżeli chodzi o samą konstrukcję pieca to lepiej wybrać ten z płaszczem wodnym, bo można przy nim zainstalować bojler na ciepłą wodę. Należy wtedy przy piecu zastosować zawory odcinające grzejniki, by np. w lato móc podgrzewać wodę, nie ogrzewając pomieszczeń. Sam miałem kiedyś tak zrobione ogrzewanie, tylko był to zwykły prosty piec na wszystko. Latem wrzucałem trochę drewna i po pół godzinie miałem 120l ciepłej wody.
Teraz to są automaty, które obsługę mają ograniczoną do minimum.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

21 Mar 2016, 09:18

malik13 napisał(a):Mam piec na pelet, a precyzyjniej pellet. Ceny granulaty są śmiesznie niskie - oczywiście trzeba wiedzieć, gdzie kupować.

Hmmm, mnie udało się znaleść w necie cenę 720 za niecałą tonę, przy 17,5 GJ. Natomiast ekogroszek kosztuje 799 zł za tonę przy 24 GJ. Piec z płaszczem wodnym kosztuje około 6 tyś zł ( taki 10kW ) i ma średnie spalanie 5 kg/h.
Oczywiście wiem, że dane producenta są dalekie od rzeczywistości, ponieważ zalezy to od tego jaką temperaturę sie nastawi, czy dom jest ocieplony itd itd.
A jak jest u ciebie? Czyli jaką masz powierzchnię grzewczą, jaki masz kocioł i ile pelletu ci spala? Dom masz ocieplony, czy nie?
yeti65 napisał(a):Pieca na pellet nie używałem, ale jeżeli chodzi o samą konstrukcję pieca to lepiej wybrać ten z płaszczem wodnym, bo można przy nim zainstalować bojler na ciepłą wodę. Należy wtedy przy piecu zastosować zawory odcinające grzejniki, by np. w lato móc podgrzewać wodę, nie ogrzewając pomieszczeń.

Oczywiście, że tak będzie - czy to będzie piec na ekogroszek czy na pellet, to będzie z płaszczem wodnym, żeby właśnie mieć na lato ciepłą wodę. Ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad Junkersem na lato.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5, nowa generacja modelu
    W środę czyli w przeddzień salonu w Los Angeles, Mazda zaprezentowała zupełnie nową generację modelu CX-5. Ten kompaktowy SUV w 2012 roku dał początek nowej, wielokrotnie nagradzanej gamie modelowej marki, wykorzystującej ...