malik13 napisał(a):Mam piec na pelet, a precyzyjniej pellet. Ceny granulaty są śmiesznie niskie - oczywiście trzeba wiedzieć, gdzie kupować.
Hmmm, mnie udało się znaleść w necie cenę 720 za niecałą tonę, przy 17,5 GJ. Natomiast ekogroszek kosztuje 799 zł za tonę przy 24 GJ. Piec z płaszczem wodnym kosztuje około 6 tyś zł ( taki 10kW ) i ma
średnie spalanie 5 kg/h.
Oczywiście wiem, że dane producenta są dalekie od rzeczywistości, ponieważ zalezy to od tego jaką temperaturę sie nastawi, czy dom jest ocieplony itd itd.
A jak jest u ciebie? Czyli jaką masz powierzchnię grzewczą, jaki masz kocioł i ile pelletu ci spala? Dom masz ocieplony, czy nie?
yeti65 napisał(a):Pieca na pellet nie używałem, ale jeżeli chodzi o samą konstrukcję pieca to lepiej wybrać ten z płaszczem wodnym, bo można przy nim zainstalować bojler na ciepłą wodę. Należy wtedy przy piecu zastosować zawory odcinające grzejniki, by np. w lato móc podgrzewać wodę, nie ogrzewając pomieszczeń.
Oczywiście, że tak będzie - czy to będzie piec na ekogroszek czy na pellet, to będzie z płaszczem wodnym, żeby właśnie mieć na lato ciepłą wodę. Ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad Junkersem na lato.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...