Pierwsza daleka jazda

04 Sie 2021, 12:31

Cześć, mam pytanie jak przygotować się do jazdy 200km? mam prawo jazdy 4 lata ale przejechałem 15 tyś km jeżdżąc głównie po niewielkim mieście i trasy na 50-70km kilka jazd po wrocławiu i po autostradzie i ekspresówce, niestety nie miałem wcześniej okazji poza tym studia i tanie bilety sprawiły ze nie jeździłem za duzo..
Teraz jadę kawałek przez płatną a droga to Wrocław-Bolesławiec, jakieś porady jak sie przygotować? Najbardziej to sie boje, że źle na skrzyżowanie jakieś wjade lub gdzies po prostu wjadę... mimo ze jeździlem troche po tych okolicach wro,samym wro i jaieś inne jazdy.. Chyba sie przejmuje bo mam po prostu nerwice :P
ktipn23
Obserwowany

04 Sie 2021, 16:37

Nie przejmuj się , jak umiesz jeździć po mieście to dasz sobie radę w trasie , trasa jest prostsza moim zdaniem niż jazda po mieście.

Przepatrz sobie trasę na google mapach i zobacz co cię czeka po drodze a będziesz spokojniejszy
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Sie 2021, 16:55

I jak Ci poszła ta trasa?

Pamiętaj, że nie ma się czym stresować. zawsze jak źle pojedziesz można zawsze zawrócić lub wybrać inną drogę. Podstawowa zasada to sprawdzić sobie wcześniej trasę na mapie którą będziesz jechał i po sprawie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Sie 2021, 17:23

Teraz to już po herbacie, ale napiszę jak ja kiedyś szykowałem się do trasy.
Robiłem sobie rozpiskę gdzie zmieniać trasę i w jakim kierunku ona prowadzi(na jakie miasto). A potem jechałem na drogowskazy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

23 Sie 2021, 08:08

yeti65 napisał(a):Robiłem sobie rozpiskę gdzie zmieniać trasę i w jakim kierunku ona prowadzi
Tak się kiedyś jeździło i w schowku była papierowa mapa :) to było wyzwanie :ok: no i nie mieliśmy autostrad i mało dróg szybkiego ruchu. Ja myślę że dzisiaj wyjazd w porównaniu z tym co było kiedyś to nie jest nic trudnego. Wiadomo, że jak ktoś mało jeździ może się stresować ale moim zdaniem niepotrzebnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

23 Sie 2021, 11:29

Dzisiaj jazda gdziekolwiek mając nawigacje to nie jest problem. Długich wyjazdów też nie ma się co bać bo raczej nie jeździ się wtedy przez miasta . Bardziej bym się bał gdybym nie miał wprawy w jeździe jakiegoś wyjazdu do większego miasta typu Kraków czy Warszawa
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Objaśnienia skrótów motoryzacyjnych
    PPS - Prestige Performance Sedan (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, sedan) PPH - Prestige Performance Hatchback (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, hatchback) ...

23 Sie 2021, 14:28

ineedl napisał(a):Dzisiaj jazda gdziekolwiek mając nawigacje to nie jest problem
Heh,,, Było latem wesele w rodzinie w okolicach Nowego Sącza . Zjechała się rodzinka z Wrocławia , Szczecina i innych rejonów . Jakież było moje zdziwienie jak narzekali na prowadzenie nawigacji . Że ciągle nie ta droga, że prowadzi jakimiś zad....mi a nie ekspresówką czy autostradą . Tylko że żaden nie miał aktualnych map w nawigacji . Ostatnie aktualizacje chyba z dziesięciu lat wstecz lub w ogóle. Mało tego w schowku każdy miał wypaśny atlas samochodowy .......... z przed kilku lat :lol:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

23 Sie 2021, 14:33

bonifacy napisał(a):żaden nie miał aktualnych map w nawigacji
bonifacy napisał(a):Mało tego w schowku każdy miał wypaśny atlas samochodowy .......... z przed kilku lat
Haha czyli wszystko było tyle że do jazdy na kilka lat wcześniej :mrgreen:
Dzisiaj szybko wszystko się zmienia więc warto aktualizować nawigację a mapy papierowe to chyba min raz w roku zmieniać i szukać tych najaktualniejszych.
Rokiko
Forumowicz VIP

27 Sie 2021, 14:24

A to ktoś jeździ jeszcze na fabrycznych nawigacjach :?: :?: :?:
Ja w ogóle nie aktywowałem fabrycznej navi, tylko jeżdżę na googlowskiej.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV