Pierwsze autko dla pary do około 10 tyś

25 Sty 2019, 19:32

Witam,

Postanowiłem trochę zmienić strategie, prosiłbym bardzo o ocenę konkretnych ogłoszeń (wraz z krótkim wyjaśnieniem dlaczego,sam się nie znam a też muszę wytłumaczyć wszystko drugiej połówce, auto bowiem kupujemy we 2).

Mieszkamy w Bydgoszczy ale nie ma problemu z dojazdem, istotnym czynnikiem będzie wygląd (przez niego niektóre modele odpadają i niestety nie ma pola do rozmów ;) )

Wstępnie rozważaliśmy C4, Megane II czy Punto ale tak jak wspomniałem, prosiłbym o ocenę konkretnych ofert jakie znaleźliśmy (i podsyłanie nowych). Cena około 10 tys ale jesteśmy w stanie się trochę ponaciągać.

Wymagania to w sumie klimatyzacja, używane będzie głównie w mieście i na krótkie trasy, choć od czasu do czasu zdarzy mu się zrobić 800 km w dwie strony w 3 dni ;)

Przechodząc do rzeczy:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
I takiego rodzyna
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Sty 2019, 21:00, edytowano w sumie 1 raz
Powód: poprawa linków
Qpr11
Nowicjusz

25 Sty 2019, 19:54

Biorąc pod uwagę ceny to jedynym autem , gdzie istnieje jakakolwiek szansa "niebycia trupem" jest stilo.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Sty 2019, 20:24

Szkoda ;/ akurat ono podobało mi się najmniej. A jakieś inne pomysły ? Ja oczywiście wrzucę jak znajdę coś więcej ;)
7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
9.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Qpr11
Nowicjusz

25 Sty 2019, 20:58

Citroen C4 nie należy do zbytnio bezawaryjnych aut..
Grande miało coś z przodem i słaby silnik,szukaj wersji 95km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Sty 2019, 21:05

c4 I i Megane II to bardzo tandetne auta (choć Renault jakby mniej; mam tutaj na myśli przede wszystkim wnętrza)
Laguna 1.5 DCI to kiepski pomysł - silnik słaby zarówno pod względem dynamiki jak i jakości (choć i tak został poprawiony względem jego początków)
v50 za 10k to kiepski pomysł
GP trochę nie pasuje do reszty rozmiarem. Musicie się zdecydować czego oczekujecie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Sty 2019, 21:18

Nie mamy oczekiwań co do wielkości, byle nie było już mniejsze niż właśnie punto czy clio ;) wiadomo że wolałbym taką lagunę z pierwszego posta ale no nic na sile, nie chce w to auto włożyć drugie tyle ile koszt zakupu ;)
Qpr11
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sposoby na zmniejszenie kosztów ubezpieczenia samochodu
    Niestety koszty ubezpieczenia samochodu wciąż rosną. Zindywidualizowany sposób liczenia składki oraz zwiększające się sumy wypłaconych odszkodowań dają się we znaki właścicielom samochodów, nawet tym bezszkodowym. ...

25 Sty 2019, 21:25

Qpr11 napisał(a):Nie mamy oczekiwań co do wielkości, byle nie było już mniejsze niż właśnie punto czy clio
jak dla mnie, zarówno będąc kupującym jak i "doradzaczem" to bardzo ważna kwestia, bo jest sporo różnic między taką Laguną, a Punto.

To trochę jak mieszkanie w bloku z wielkiej płyty, a we własnym domu - w pierwszym masz naokoło (zazwyczaj) upierdliwych ludzi i nie za dużą przestrzeń, ale za to spółdzielnia czy wspólnota mieszkaniowa/dozorca dbają o stan techniczny budynku i porządek. W domu sam musisz wszystko naprawiać i kosić trawnik, ale masz względny spokój od ludzi (pojęcie względne, zależy od osiedla) i możesz zrobić grilla czy rozłożyć basen latem :wink: niby tu i tu masz dach nad głową, no ale... jednak kapkę różnica jest.
Więc lepiej mieć jakieś preferencje, aby nie poruszać się po omacku :wink:
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Sty 2019, 21:26, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

25 Sty 2019, 21:54

Rozumiem ;) powiem tak wolałbym taką lagunę i jeśli jedyne co jej Waszym zdaniem można zarzucić to za mały za wolny silnik to chętnie bym ja wziął. Ale zwyczajnie trochę nie wierze że takie auto może być w takiej cenie tylko dlatego że jest wolne a silnik nie należy do tych polecanych. Ale no chciałbym coś wielkości właśnie C4 czy megane czy Leona I (ale ten akurat odpada). A i w sumie nie zaznaczyłem tego i może się tu komuś narażę ale nie chce nic z VW czy skody
Qpr11
Nowicjusz

25 Sty 2019, 22:30

Zasadniczo najbezpieczniej będzie celować w auta segmentu Megane czy przysłowiowego Golfa - niezbyt duże, czyli ok na miasto, a na trasy komfort wyższy niż w autach wielkości GP czy Clio (choć Maybach to oczywiście nie jest)
Szczerze mówiąc 10k to taki budżet ni w nos ni w oko, bo np na Focusa mk2 czy Astrę H (swoją drogą bardzo fajne samochody) trochę mało o 1 czy 2k, na poprzedników za dużo, zostają tylko jakieś dziwactwa. A propos, może Kia Cerato?
Ogólnie rzecz biorąc ciężkie zadanie, zwłaszcza, że sporo do powiedzenia ma kobieta :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sty 2019, 12:20

Niestety zadanie b ciężkie właśnie ;) i dalej słyszę o C4 i Megane II, co z tymi konkretnymi modelami jest właściwie nie tak w tej cenie (nie interesują mnie zbytnio wyżej wspomniane tandetne plastiki, takie rzeczy jestem w stanie wybaczyć ze względu na wygląd C4 (w grę chodzi tylko wersja 3 drzwiowa) ;) )
Np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I bardzo dziękuje za pomoc, ale musicie zrozumieć że wasze argumenty typu tandetny plastiki albo nie bo nie (a takie tu często są) mogą przekonać mnie bo się nie znam i dobrze posłuchać mądrzejszego, ale z druga połówka nie ma tak łatwo
Qpr11
Nowicjusz

26 Sty 2019, 17:23

Ale tutaj nie chodzi o same plastiki.
c4 jest ogólnie tandetnie wykonane - tapicerka (chyba, że trafisz na wersję lux z welurem, to wtedy będzie ok), łuszczące się klamki i ten, powiedzmy "klar" z plastików drzwi, łamiące się kratki nawiewów, pękające od tak zbiorniczki na płyn do spryskiwaczy (kolega mający to auto ok 2 lat ma już czwarty), elementy odpowiedzialne za niezamykanie się fizycznie otwartych drzwi, co doprowadzało mnie zawsze do szewskiej pasji, mając każdorazowo do czynienia z tym autem. Elektronika też straszna lipa, auto może działać dobrze przez tydzień, ale już ósmego dnia coś się schrzani i stanie Ci na drodze. Tak miał w.w kolega, gdzie diagnostyka zajęła ok tygodnia i kilka stówek, a winien był jeden kabelek w mega dziwnym miejscu... naprawa 5min. Często palące się żarówki (choć w Focusie mk2 jest podobnie).

Na temat Megane nie mam aż takiej wiedzy, ale tutaj będę się czepiać tej tandety i "łuszczycy" w środku i najgorzej pracującego drążka zmiany biegów w historii - ciasno upakowane biegi, przez co łatwo zamiast 3 wrzucasz 5. Sam mechanizm też dramat. System keyless go też lipa (karta to tylko wierzchołek góry lodowej).

Moja rada - zamiast teoretyzować, że "to nam nie przeszkadza" ruszajcie w teren wymacać i się przejechać, bo w Internecie zawsze wszystko fajnie wygląda :wink: z iloma wozami ja tak miałem, że na foto fajen, a w rzeczywistości dramat porównywalny z Szekspirowskimi klasykami :roll:

Możecie rozważyć Peugeota 207 (omijałbym silniki z oznaczeniem VTI). Całkiem niezły (imo) look, a zrobiony o wiele rozsądniej
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Sty 2019, 10:18

Rozważane są 2 największe szroty na rynku w tej cenie, przecież na temat tych aut i ich częstych awarii są w internetach lektury na cały dzień
Wpisz sobie Laguna II czy C4 problemy, awarie, opinie czy coś w tym stylu. Stanowczo odradzam zakup tych modeli
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Sty 2019, 10:09

Jeżeli Laguna II to w wersji FL, ale budżet masz tak na styk. Szedłbym w stronę grupy VAG i wspomnianego Leona lub Bory 1.6 lub ewentualnie 2.0 w przypadku VW.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

29 Sty 2019, 12:04

Nie Laguna II tylko megane II ;) ale no rozumiem, tylko problem jest taki że znowu VW czy Skody nie chce ;) (nie z powodów czystej logiki, zwyczajnie wole mieć psujące się C4 niż idealnego golfa 4 ;p )
Qpr11
Nowicjusz

29 Sty 2019, 13:20

Wiec po co ten temat? I tak kupisz to co Ci sie ubzdura
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4