Pierwsze autko dla pary do około 10 tyś

25 Sty 2019, 19:32

Witam,

Postanowiłem trochę zmienić strategie, prosiłbym bardzo o ocenę konkretnych ogłoszeń (wraz z krótkim wyjaśnieniem dlaczego,sam się nie znam a też muszę wytłumaczyć wszystko drugiej połówce, auto bowiem kupujemy we 2).

Mieszkamy w Bydgoszczy ale nie ma problemu z dojazdem, istotnym czynnikiem będzie wygląd (przez niego niektóre modele odpadają i niestety nie ma pola do rozmów ;) )

Wstępnie rozważaliśmy C4, Megane II czy Punto ale tak jak wspomniałem, prosiłbym o ocenę konkretnych ofert jakie znaleźliśmy (i podsyłanie nowych). Cena około 10 tys ale jesteśmy w stanie się trochę ponaciągać.

Wymagania to w sumie klimatyzacja, używane będzie głównie w mieście i na krótkie trasy, choć od czasu do czasu zdarzy mu się zrobić 800 km w dwie strony w 3 dni ;)

Przechodząc do rzeczy:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
I takiego rodzyna
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Sty 2019, 21:00, edytowano w sumie 1 raz
Powód: poprawa linków
Qpr11
Nowicjusz

25 Sty 2019, 19:54

Biorąc pod uwagę ceny to jedynym autem , gdzie istnieje jakakolwiek szansa "niebycia trupem" jest stilo.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Sty 2019, 20:24

Szkoda ;/ akurat ono podobało mi się najmniej. A jakieś inne pomysły ? Ja oczywiście wrzucę jak znajdę coś więcej ;)
7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
9.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Qpr11
Nowicjusz

25 Sty 2019, 20:58

Citroen C4 nie należy do zbytnio bezawaryjnych aut..
Grande miało coś z przodem i słaby silnik,szukaj wersji 95km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Sty 2019, 21:05

c4 I i Megane II to bardzo tandetne auta (choć Renault jakby mniej; mam tutaj na myśli przede wszystkim wnętrza)
Laguna 1.5 DCI to kiepski pomysł - silnik słaby zarówno pod względem dynamiki jak i jakości (choć i tak został poprawiony względem jego początków)
v50 za 10k to kiepski pomysł
GP trochę nie pasuje do reszty rozmiarem. Musicie się zdecydować czego oczekujecie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Sty 2019, 21:18

Nie mamy oczekiwań co do wielkości, byle nie było już mniejsze niż właśnie punto czy clio ;) wiadomo że wolałbym taką lagunę z pierwszego posta ale no nic na sile, nie chce w to auto włożyć drugie tyle ile koszt zakupu ;)
Qpr11
Nowicjusz

25 Sty 2019, 21:25

Qpr11 napisał(a):Nie mamy oczekiwań co do wielkości, byle nie było już mniejsze niż właśnie punto czy clio
jak dla mnie, zarówno będąc kupującym jak i "doradzaczem" to bardzo ważna kwestia, bo jest sporo różnic między taką Laguną, a Punto.

To trochę jak mieszkanie w bloku z wielkiej płyty, a we własnym domu - w pierwszym masz naokoło (zazwyczaj) upierdliwych ludzi i nie za dużą przestrzeń, ale za to spółdzielnia czy wspólnota mieszkaniowa/dozorca dbają o stan techniczny budynku i porządek. W domu sam musisz wszystko naprawiać i kosić trawnik, ale masz względny spokój od ludzi (pojęcie względne, zależy od osiedla) i możesz zrobić grilla czy rozłożyć basen latem :wink: niby tu i tu masz dach nad głową, no ale... jednak kapkę różnica jest.
Więc lepiej mieć jakieś preferencje, aby nie poruszać się po omacku :wink:
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Sty 2019, 21:26, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

25 Sty 2019, 21:54

Rozumiem ;) powiem tak wolałbym taką lagunę i jeśli jedyne co jej Waszym zdaniem można zarzucić to za mały za wolny silnik to chętnie bym ja wziął. Ale zwyczajnie trochę nie wierze że takie auto może być w takiej cenie tylko dlatego że jest wolne a silnik nie należy do tych polecanych. Ale no chciałbym coś wielkości właśnie C4 czy megane czy Leona I (ale ten akurat odpada). A i w sumie nie zaznaczyłem tego i może się tu komuś narażę ale nie chce nic z VW czy skody
Qpr11
Nowicjusz

25 Sty 2019, 22:30

Zasadniczo najbezpieczniej będzie celować w auta segmentu Megane czy przysłowiowego Golfa - niezbyt duże, czyli ok na miasto, a na trasy komfort wyższy niż w autach wielkości GP czy Clio (choć Maybach to oczywiście nie jest)
Szczerze mówiąc 10k to taki budżet ni w nos ni w oko, bo np na Focusa mk2 czy Astrę H (swoją drogą bardzo fajne samochody) trochę mało o 1 czy 2k, na poprzedników za dużo, zostają tylko jakieś dziwactwa. A propos, może Kia Cerato?
Ogólnie rzecz biorąc ciężkie zadanie, zwłaszcza, że sporo do powiedzenia ma kobieta :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sty 2019, 12:20

Niestety zadanie b ciężkie właśnie ;) i dalej słyszę o C4 i Megane II, co z tymi konkretnymi modelami jest właściwie nie tak w tej cenie (nie interesują mnie zbytnio wyżej wspomniane tandetne plastiki, takie rzeczy jestem w stanie wybaczyć ze względu na wygląd C4 (w grę chodzi tylko wersja 3 drzwiowa) ;) )
Np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I bardzo dziękuje za pomoc, ale musicie zrozumieć że wasze argumenty typu tandetny plastiki albo nie bo nie (a takie tu często są) mogą przekonać mnie bo się nie znam i dobrze posłuchać mądrzejszego, ale z druga połówka nie ma tak łatwo
Qpr11
Nowicjusz

26 Sty 2019, 17:23

Ale tutaj nie chodzi o same plastiki.
c4 jest ogólnie tandetnie wykonane - tapicerka (chyba, że trafisz na wersję lux z welurem, to wtedy będzie ok), łuszczące się klamki i ten, powiedzmy "klar" z plastików drzwi, łamiące się kratki nawiewów, pękające od tak zbiorniczki na płyn do spryskiwaczy (kolega mający to auto ok 2 lat ma już czwarty), elementy odpowiedzialne za niezamykanie się fizycznie otwartych drzwi, co doprowadzało mnie zawsze do szewskiej pasji, mając każdorazowo do czynienia z tym autem. Elektronika też straszna lipa, auto może działać dobrze przez tydzień, ale już ósmego dnia coś się schrzani i stanie Ci na drodze. Tak miał w.w kolega, gdzie diagnostyka zajęła ok tygodnia i kilka stówek, a winien był jeden kabelek w mega dziwnym miejscu... naprawa 5min. Często palące się żarówki (choć w Focusie mk2 jest podobnie).

Na temat Megane nie mam aż takiej wiedzy, ale tutaj będę się czepiać tej tandety i "łuszczycy" w środku i najgorzej pracującego drążka zmiany biegów w historii - ciasno upakowane biegi, przez co łatwo zamiast 3 wrzucasz 5. Sam mechanizm też dramat. System keyless go też lipa (karta to tylko wierzchołek góry lodowej).

Moja rada - zamiast teoretyzować, że "to nam nie przeszkadza" ruszajcie w teren wymacać i się przejechać, bo w Internecie zawsze wszystko fajnie wygląda :wink: z iloma wozami ja tak miałem, że na foto fajen, a w rzeczywistości dramat porównywalny z Szekspirowskimi klasykami :roll:

Możecie rozważyć Peugeota 207 (omijałbym silniki z oznaczeniem VTI). Całkiem niezły (imo) look, a zrobiony o wiele rozsądniej
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Sty 2019, 10:18

Rozważane są 2 największe szroty na rynku w tej cenie, przecież na temat tych aut i ich częstych awarii są w internetach lektury na cały dzień
Wpisz sobie Laguna II czy C4 problemy, awarie, opinie czy coś w tym stylu. Stanowczo odradzam zakup tych modeli
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Sty 2019, 10:09

Jeżeli Laguna II to w wersji FL, ale budżet masz tak na styk. Szedłbym w stronę grupy VAG i wspomnianego Leona lub Bory 1.6 lub ewentualnie 2.0 w przypadku VW.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

29 Sty 2019, 12:04

Nie Laguna II tylko megane II ;) ale no rozumiem, tylko problem jest taki że znowu VW czy Skody nie chce ;) (nie z powodów czystej logiki, zwyczajnie wole mieć psujące się C4 niż idealnego golfa 4 ;p )
Qpr11
Nowicjusz

29 Sty 2019, 13:20

Wiec po co ten temat? I tak kupisz to co Ci sie ubzdura
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4