Pierwsze autko do 5-6k

07 Maj 2015, 21:42

Witam, od roku mam prawko i bujam się samochodami rodziców, ale przychodzi czas, że potrzeba trochę niezależności i muszę rozejrzeć się za jakimś autkiem.
Do wydania mam 5-6 tysięcy. Celuję w jakiegoś sedana albo hatchbacka (nie chcę kombi). Jeśli chodzi o jakieś wymagania to musi mieć klimatyzację, miło by było jakby było to auto od 2000r. choć wiem, że z tym może być problem. Interesuje mnie tylko benzyna, ze względu na wielkość pokonywanych tras. Z pocałowaniem ręki przyjąłbym także instalację LPG. :naughty:
Myślałem, nad Vectrą B, Omegą (stosunkowo tanie auta, a niby klasa wyżej od vectry), Peugeotem 406, Galantem, Astrą II, Mazdą 323f, Alfą Romeo 156.

Widzicie, że nad wieloma samochodami myślałem, ale to tylko myśli:P Czy cokolwiek z tego jest warte uwagi?

Jak byście chcieli dawać jakieś linki to mieszkam w Połajewie, między Poznaniem a Piłą, mogę jechać max 150 km po auto.
freshcie
Nowicjusz

Auto: brak

07 Maj 2015, 21:57

Może Punto II. Mały silniczek ale za to bardzo wdzięczny z tego z słyszałem ;). Albo Honda Civic VI 1.4 - niezadowne silniki, ale trochę rdza lubi ich kąsać, ale jak się pilnuje i dba to tak się potem ma :P

Astra II za 5 tysięcy może być ciężko... trochę się naszukać trzeba by było
Kacpero223
Początkujący

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 0- 5-2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

07 Maj 2015, 22:08

Nieco podobny wątek mamy tutaj: pierwsze-auto-dla-laika-do-4-tysiecy-vt84665.htm Tam też trochę mowa o Punto, więc można zajrzeć ;)

Ja tylko dodam od siebie, że miałem Punto I jako moje pierwsze autko i byłem całkiem zadowolony z niego. Tanie w eksploatacji + prosta konstrukcja.
grabek1290
Początkujący

Prawo jazdy: 01 10 2004
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V 115KM
Rok produkcji: 2004

07 Maj 2015, 22:47

Punto nie byłoby złe, ale tylko w wersji 80-konnej, nie chcę kompletnej taczki kupować i mieć problem z wyprzedzeniem roweru.
freshcie
Nowicjusz

07 Maj 2015, 23:19

Jak znajdziesz 1.2 80KM w dobrym stanie to śmiało bierz ale ciężko będzie taki wyszukać. Ewentualnie 1.2 60KM, też spoko jako mieszczuch i do tego tańsze bo mnie palą. Ale ogólnie oba silniki ludzie polecają :)
Kacpero223
Początkujący

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 0- 5-2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Rok produkcji: 2005

08 Maj 2015, 06:27

Dlaczego akurat auto po 2000roku? W tym budżecie szukaj czegoś co jeszcze pojeżdzi a nie rocznika..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Maj 2015, 07:10

No napisałem, że z tym warunkiem to raczej ciężko może być. :P
freshcie
Nowicjusz

08 Maj 2015, 09:35

Żadne z aut które wymieniłeś nie będzie po 2000 roku. Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale z reguły auta w tej cenie wymagają wkładu finansowego, zwykle jest to minimum 1000 zł, liczę to serwis olejowy, klocki, tarcze, szczęki. Dobrze byłoby szukać czegoś, co nie ma przeciekających amortyzatorów, lecącej blachy i opon wielosezonowych (typu slick).
Teraz wklepmy w kalkulator twoje wymagania, czyli > 2000 r i auta które wymieniłeś. Wynik podobny do dzielenia przez zero.

Powiem ci jaka jest sytuacja - szukasz aut w swojej okolicy (do 100 km max), najlepiej z LPG albo małolitrażowa (małospalająca) benzyna. Szukasz magicznych słów "komplet opon zimowych po jednym/dwóch sezonach gratis", "opony letnie po jednym sezonie", "posiadam faktury na wymianę tego, srego, owego i jeszcze tamtego", "20 tys. km temu robiony był rozrząd, sprzęgło". I nawet jeśli to będzie Punto 1.2 60 KM w kolorze różowym to i tak wyjdziesz na tym lepiej niż na ruinie, po kupnie której czeka cię jedynie głód i nędza. :wink:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

08 Maj 2015, 13:32

Idąc tym tropem skupię się na starszych a może bardziej zadbanych autkach. Ciekawą opcją mógłby być Citroen XM?
freshcie
Nowicjusz

08 Maj 2015, 14:53

Ciekawą owszem, bardzo. Egzotyk na PL drogach dla pasjonata z grubym portfelem i znajomym mechanikiem, który ogarnia naprawy takiego auta.

Ty raczej szukasz dupowozu, co przejedzie z punktu A do B i się nie rozleci po drodze, a jak przestanie jechać to go naprawią wszędzie i nie wezmą za to więcej, niż pół auta warte.
Czyli to, czego na drogach najwięcej - jak wyżej, jakiś Punciak właśnie, Civic, może Megane I po FL się trafi (przedliftowe koszmarnie gniją), itp...
No i jak masz już napisane: zdrowa podłoga i progi, bez dziur, opony nie łyse, opłaty na kilka msc, wymienione jak najwięcej części eksploatacyjnych (z fakturami na to), żeby po zakupie się zamknąć w 1000 zł wkładu.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Rok produkcji: 2010

09 Maj 2015, 14:24

A Corolla e10? :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Maj 2015, 09:03

Za te pieniądze do ogarnięcia w roczniku zbliżonym do 2000 będzie własnie Vectra czy 406.

zobacz na te linki:
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Maj 2015, 18:02

Laguna jest całkiem spoko. Na pewno dość wygodne autko, ale trochę gorzej z awaryjnością. Co ciekawe, jedni chwalą i mówią że nie mają żadnych problemów, drudzy wręcz przeciwnie.
grabek1290
Początkujący

Prawo jazdy: 01 10 2004
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V 115KM
Rok produkcji: 2004

10 Maj 2015, 21:40

Akurat I generacja jest bardzo udana nie to co następca..
Barol
Awatar użytkownika