Pierwsze autko. Do 8000

04 Paź 2010, 18:43

Witam serdecznie. Szukam dla siebie pierwszego samochodu. Co mnie interesuje... Na pewno odpadają golfy, CC, Fiat 126p i Opel Calibra. Autko powinno być nie za duże (może być 3 drzwiowe) z ekonomicznym silnikiem, koniecznie wspomaganiem kierownicy, bez klimatyzacji się obejdę. Nie bardzo orientuję się jakie są koszty napraw i serwisowania poszczególnych marek samochodów...
Raczej nie interesują mnie silniki diesla z racji (przynajmniej z reguły) krótszej żywotności.
Ciekawymi propozycjami są:
mazda 323f (podobno dość mocno awaryjne)
peugeot 106 (2-ga edycja)(najlepiej z silnikiem 1,6 101KM. Podobno pali w granicach 7l)
Seicento (trochę małe)
opel corsa B
Honda Civic V
Opel Tigra (z tego co wiem spalanie trochę wysokie - 8l.)
Seat Ibiza
Fiat Coupe (wzorniczo bardzo mi odpowiada, ale spalanie podobno masakra)
Renault Megane Coupe.
Długo można wymieniać. Jak z dostępnością części i naprawami?
pozdrawiam i liczę na odpowiedzi :)
mathew31307
Nowicjusz

Miejscowość: Leszno

04 Paź 2010, 19:00

ja bym ci polecił mitsubishi colt silniki są bardzo mocne każdy mechanik ci to powie a wygląda to tak
[link do oferty na Allegro wygasł]
andrzej1379
Nowicjusz

Miejscowość: olecko

04 Paź 2010, 19:04

W sumie ten Colt też bardzo ciekawy. Jakoś jeszcze na niego nie "wpadłem". Trzeba o nim trochę poczytać. A jak ze spalaniem i częściami? Raczej często tego samochodu nie widzę na ulicach. Naprawy nie są drakońsko drogie?
mathew31307
Nowicjusz

04 Paź 2010, 19:21

naprawy nie są drogie to już stereotyp spala w granicach 8l w mieście a poza 6/7 zależy od nogi kierowcy
andrzej1379
Nowicjusz

04 Paź 2010, 19:23

No nogę mam niestety trochę ciężka co na pewno odbije sie na spalaniu.
mathew31307
Nowicjusz

04 Paź 2010, 19:29

polecam ci strone [link do autocentrum.pl wygasł] tam są opinie i oceny tego auta
andrzej1379
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Praktyczny mały samochód hybrydowy
    Samochody z alternatywnymi napędami od lat systematycznie zyskują na popularności, a prym w tym segmencie wiodą tańsze i bardziej praktyczne od samochodów elektrycznych modele z napędem hybrydowym. Ile kosztuje ekologia? ...
    Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...

04 Paź 2010, 20:08

Propozycja godna przemyślenia. :)
mathew31307
Nowicjusz

04 Paź 2010, 20:11

mathew31307 napisał(a):mazda 323f (podobno dość mocno awaryjne)

Trochę za mocno powiedziane. Silnik 1.5 w modelach z lat 1994-1998 (ponieważ do 8000 zł chyba takowe Cię interesują) nie był zbytnio udany (z okazji faceliftingu w 97/98r. poprawili go), ale reszta silników jest OK, tylko, że nie są tak ekonomiczne jak 1.5 (chyba, że 1.3 w modelach innych niż BA).

mathew31307 napisał(a):Długo można wymieniać. Jak z dostępnością części i naprawami?

Jeśli przyjąć, że w każdym z tych samochodów "będzie coś do roboty", to najbardziej ekonomiczną opcją jest chyba Seicento i Corsa. Poza tym, z drugiej strony, możesz szmat czasu jeździć "stereotypowo-awaryjnym" francuzem, który mniej będzie się psuł, niż katowana przez młodziaków "bezawaryjna" Honda. Dlatego jak wiadomo wszystko zależy od stanu technicznego. Akurat te samochody co wymieniłeś są dość popularne, więc problemów z częściami (jeśli ktoś potrafi korzystać z internetu) jak również naprawami nie powinno być.

Dorzuciłbym jeszcze [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

04 Paź 2010, 21:22

Musze przyznać że zaciekawił mnie kolega tym Colt'em :).
A do 8000 można dostać na prawdę zadbanego nawet z klimatyzacją i kilkoma bajerami.
mathew31307
Nowicjusz