Pierwsze autko do 8000 zł !!!

19 Sty 2010, 15:16

Witam wszystkich :wink:
A więc sprawa wygląda tak - szukam auta, prawo jazdy mam już 4 lata ale będzie to moje pierwsze auto i tu liczę na Was i Wasze wsparcie od strony technicznej bo moim babskim okiem może być ciężko... :roll:
Mam już parę pozycji interesujących (wg mnie) najważniejsze żeby auto było najlepiej 2/3 drzwiowe - czyt. małe;kompaktowe, silnik do 1.4 (chodzi o niższe ubezpieczenie), benzyna lub lpg - mi to w sumie bez różnicy :wink: , rocznik od 1999 i żeby miało na pewno wspomaganie - inne dodatkowe opcję miło widziane :) oczywiście mało awaryjne i żeby mało paliło w miarę :lol: aha i dobrze żeby było z okolic Poznania.
Podaję parę przykładowych autek - interesują mnie na dzień dzisiejszy corsy, clio,punto,może 206(ale ciężko chyba z taką kasą) po za tym bardzo podobają mi się Fordy Ka - czy ktoś może miał jakieś przeżycia związane z tym autem? Słyszałam że rdza je strasznie zżera... co o tym myślicie ?
A oto propozycje, rzućcie okiem proszę:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]

Z góry dzięki za pomoc, będę wdzięczna za wszelkie rady, wskazówki i odpowiedzi !!!
kala2505
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

19 Sty 2010, 15:44

ja bym brał to punto 2003. mały silnik jak i opłaty a nawet sporo mocy bo aż 82 KM. i wogule fajny samochodzik i mi sie wydaje że ładniejszy od Forda ale każdy ma inny gust. no i wspomaganie ma a tego też szukałas ;)
rafal1992661

19 Sty 2010, 15:48

no to punto jest na pewno godne uwagi, tylko coś mi się za tanie wydaje.... może ktoś tu oceni swoim okiem czy nie bity albo czy coś z nim może być nie tak... :smile:
kala2505
Nowicjusz

19 Sty 2010, 15:49

Ja bym sie w punto z 2003 roku z taka kasa nie pakowal. Widac ze alusy, tuning pewnie jakis mlodzian sobie w zime baczki krecil.
W twoim zakresie cenowym i wymaganiami dobra bylaby corsa, dobrze sie prowadzi, wyglada dobrze (znacznie lepiej niz ten plastikowy i zimny ford).
No i warto zastanowic sie nad clio bo to tez autko godne uwagi, napewno latwiej bedzie znalezc nowszy rocznik, i latwiej zlapac clio z lepszym wyposazeniem czyt: klima, elektryka, airbag
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

19 Sty 2010, 15:56

no tuning to rzeczywiście trochę tragiczny ale taki rocznik za takie pieniądze :shock: :shock: :shock: to chyba nie może być prawda... :neutral:
Szczerze to właśnie poważnie się zastanawiam nad clio i corsami - ale jeśli corsa to, która najlepsza z tych co wstawiłam ?
Dzięki za odzew i czekam na następne wskazówki !!! :lol:
kala2505
Nowicjusz

19 Sty 2010, 15:59

Widocznie ktos chce sie szybko pozbyc felernego modelu. Za sam ten tuning napewno zaplacil sporo wiec zadnego interesu niemialby sprzedajac tak tanio dobry samochod, musi byc jakis haczyk :P
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...

19 Sty 2010, 16:29

Podejrzane to Punto jest,kurde jakbyś szukała 3-4miechy temu ciotka miała do sprzedania piękną czerwoną Corse B,rocznik 97,bogato wyposażona,nawet czujnik cofania był,autko było zadbane i garażowane,poszło w świat za 6900zł ale było z pewnych rąk
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Sty 2010, 18:46

tylko ja bym wolała trochę młodsze autko, tak 1999r to góra.
A z tych trzech modeli: clio,corsa czy punto II ???
Za którym się najlepiej rozglądać ? Czy to clio złote co jest link w pierwszym poście jest godne uwagi i obejrzenia ? Prosze znawców o pomoc :grin:
kala2505
Nowicjusz

19 Sty 2010, 18:55

nr1 -prezentuje sie calkiem niezle ale przebieg jest zdecydowanie za niski, nalezalo by sie dokladnie przyjrzec silnikowi w jakim jest stanie, odcien pokrywy na poduszke od kierownicy jest inny niz reszta kokpitu, poduszka prawdopodobnie byla wystrzelona czyli moze byc powypadkowy, ladnie odpicowany wyprany w srodku, smierdzaca sprawa ogolnie :wink:

nr2-samochod dosc powaznie mogl byc uderzony w prawy przod, jak widac ma inna felge czyli musialabyc na predce wymieniana , kolizje z uszkodzenie przednich kol sa bardzo powazne w malych samochodach i watpie aby ten samochod jezdzil tak jak dawniej, poza tym zaczatki korozji przy zawiasach drzwi kierowcy, poduszka na 100% wystrzelona bo widac ze ktos majstrowal przy zdejmowaniu zaslepki srubokretem zniszczony lewy przycisk klaksonu, one same z siebie nie pekaja, poza tym blenda inny grill lekko sciemnione szyby, napewno jakis dzieciak ujezdzal i silnik moze pracowac jak zdrowiutki bo moto doctora ktos uzyl :wink: odradzam calkowicie

nr3-jedyny gdzie sa zdjecia pod maska, czyli autor niema do ukrycia jakichs przednich stluczek,od przodu nie wyglada na uszkodzony, silnik myty, ale nie dokladnie widac ze silnik poci sie spod uszczelki pokrywy zaworowej, lecz to niegrozna i groszowa sprawa, waz dolotu mocno zabrudzony olejem, zastanawialbym sie w tym miejscu dlaczego, lecz to kwestia dokladnego zbadania silnika, samochod powtornie malowany, lub polerowany lakier wyglada zbyt pieknie na 11lat eksploatacji, korozja na tylnym prawym nadkolu, powazna wada, ale jak do tej pory najlepsza propozycja

nr4-samochod wyglada nie najgorzej, zaparowany prawy przedni reflektor zapewne wymieniany i zle zlozony do kupy, moze to swiadczyc o drobnej przedniej kolizji,brak zdjec wnetrza i silnika, wiec sprzedajacy moze miec cos do ukrycia, nalezy poprosic go o dodatkowe zdjecia, brezentowy szyber dach czy co to tam jest raczej bym w to nie wchodzil moze cieknac gnic grzybiec i niewiadomo co jeszcze, ogolnie ford ka ma bardzo marne opinie , nie polecam forda ka ogolnie

nr5-najlepszy ze wszystkich mimo tego przedniego uszkodzenia, mysle ze 1500zl zalatwilo by sprawe a samochod jest naprawde nisko awaryjny w porownaniu do wszystkich ofert jakie przedstawilas, jesli nie zalezy ci na dynamice i wielkiej wygodzie na tylnej kanapie(bo ten samochod jest wybitnie nie przestronny) to ja bym go bral, na plus jest takze to iz sprzedajacy nie staral sie ukryc tego uderzenia

nr6-to juz chyba wszyscy mowili i ja tez sie dolacze ze samochod musi miec powazna wade skoro tak tanio ktos sie pozbywa, wiec odradzam

nr7-samochod wydaje sie na 1 rzut oka w porzadku ale zdjecia sa dosc nie wyrazne, przebieg jest zanizony jak zwykle, silnik to nie najlepsza jednostka, jesli chodzi o corsy polecam 3 cylindrowe na wielopunktowym wtrysku Eco Tec, sa trwale i oszczedne

nr8-jak widac samochod bity w prawy przod, wydaje mi sie ze dosc mocno poniewaz w srodku widac kokpit w lewym rodu znacznie odstaje od reszty, niewiem na ile to efekt domniemanej kolizji a na ile niedocniegnie inzynierow, na zdjeciu trudno ocenic, przebieg rowniez nie realny

nr9-7500 tys za takiego golasa bym nie dal, nawet zderzakow w kolorze nadwozia niema, ogolem wydaje mi sie ze jak dla kobiety brzydki stylistycznie :grin:

do tego polecalbym przejrzec jakies hondy civic beda w dobrym stanie mimo ze troszke starsze, ale napewno mnie awaryje niz te ktore przedstawilas no i faworytem wydaje mi sie suzuki pomimo niezbyt pieknego wygladu
Ostatnio edytowany przez halsky11, 19 Sty 2010, 20:31, edytowano w sumie 1 raz
halsky11

19 Sty 2010, 19:11

halsky11
Bardzo ale to bardzo dziękuję za tak profesjonalną odpowiedź i ocenę WSZYSTKICH autek :grin: jestem Ci bardzo wdzięczna ;) mam znajomego lakiernika więc może rzeczywiście warto zainwestować w tego swifta... :roll: może w 1000zł bym się zmieściła... ?!

Jeśli chodzi o hondy civic to trochę mnie przerażają ich roczniki bo co ja kupię do 8000 ?! Ale gdybyście mieli coś na oku - w okolicach Poznania to chętnie zobaczę :)
Poszukam coś na aukcjach i liczę na Waszą pomoc :P

Jeszcze raz dzięki wszytskim, bardzo mi pomogły Wasze odpowiedzi :razz:
Lecę szukać dalej :lol:
kala2505
Nowicjusz

19 Sty 2010, 19:20

kala2505 napisał(a):halsky11
Bardzo ale to bardzo dziękuję za tak profesjonalną odpowiedź i ocenę WSZYSTKICH autek :grin: jestem Ci bardzo wdzięczna ;) mam znajomego lakiernika więc może rzeczywiście warto zainwestować w tego swifta... :roll: może w 1000zł bym się zmieściła... ?!

Jeśli chodzi o hondy civic to trochę mnie przerażają ich roczniki bo co ja kupię do 8000 ?! Ale gdybyście mieli coś na oku - w okolicach Poznania to chętnie zobaczę :)
Poszukam coś na aukcjach i liczę na Waszą pomoc :P

Jeszcze raz dzięki wszytskim, bardzo mi pomogły Wasze odpowiedzi :razz:
Lecę szukać dalej :lol:

jesli poszukasz hondy od prywatnego wlasciciela to napewno niebedzie tak zdzieral jak handlarze po 7-8 tys za 15 letni samochod, one nie sa tyle warte, poza tym poszukaj jeszcze mazdy mx3 i 323f w tych pieniadzach moze znajdziesz cos ladnego, szczegolnie mx3 jest taki kobiecy :smile: jesli znajdziesz cos z zachodniopomorskiego to daj znac moge go profesjonalnie skontrolowac na miejscu u wlasciciela i zdam ci pelna relacje
halsky11

19 Sty 2010, 19:29

halsky11 napisał(a):jesli poszukasz hondy od prywatnego wlasciciela to napewno niebedzie tak zdzieral jak handlarze po 7-8 tys za 15 letni samochod, one nie sa tyle warte, poza tym poszukaj jeszcze mazdy mx3 i 323f w tych pieniadzach moze znajdziesz cos ladnego, szczegolnie mx3 jest taki kobiecy :smile: jesli znajdziesz cos z zachodniopomorskiego to daj znac moge go profesjonalnie skontrolowac na miejscu u wlasciciela i zdam ci pelna relacje

Dzięki wielkie jeszcze raz :wink: wezmę to pod uwagę :wink:

No i poszperałam na allegro i już mam coś na oku w moim zasięgu:

No ogólnie to dwójeczka mi się najbardziej podoba... :grin:
Czy warto jechać ją obejrzeć ? Czy w ogóle, któraś warta jest bliższego zainteresowania ?

A tak na marginesie to ja nie mam pojęcia jak Wy to robicie, że zaraz widzicie czy autko było bite, czy silnik bierze olej i w ogóle :shock: :grin: normalnie pokłony dla Was chłopaki :grin:
kala2505
Nowicjusz

19 Sty 2010, 19:38

1. Zdjęcia tak fatalne, że nic się nie da powiedzieć poza tym, że z Gniezna jest - więcej nie trzeba dodawać ;) Silnik ma 65 KM a nie jak podaje sprzedający 75 KM i nie ma ESP - kontoli trakcji tylko EPS - elektryczne wspomaganie kierownicy.
2. Do tego co pisał Halsky moge dodać, że w tył też była walona - ma zderzak nie od tego modelu i do tego fatalnie spasowany.
3. Nie otwiera mi się ogłoszenie.
4. Jak jeszcze nie gnije to zaraz będzie gnił.
5. Koszmar stylistyczny ;)
6. Złom, trup, padło ;)
7. Niby nie najgorzej ale ten silnik to tragedia. Pali jak smok, nie jedzie i do tego bardzo marna kultura pracy.
8. Nie wiem ile by kosztowało zrobienie go i czy to się opłaci.
9. Golas i znowu ten silnik nieszczęsny.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Sty 2010, 20:24

1- przebieg nie realny , poduszki nie dzialaja bo obydwie sa wystrzelone czyli powazna przednia kolizja, widac to rowniez po spasowaniu maski, nie polecam

2-celowo pogorszona jakosc zdjec karoserii bo wnetrze jakos wyglada calkiem normalnie, rdza na tylnym prawym blotniku , w hondach jak gnije prawy to i gnije lewy , wiec moze byc tylko zaprawka jakas ze szpachla potraktowany, przebieg bylby realny gdyby samochod nie pochodzil z niemiec, nie szukaj nawet sprowadzonych z niemiec bo te samochody maja ogromne przebiegi

3-samochod tuningowany wiec napewno ujezdzany na zlotach, chociarz nie picowany i przebieg ma w miare realny, jednak nalezalo by sprawdzic stan silnika u jakiegos mechanika czy jeszcze daje rade

4-realna suma za rejestracje to ok 2500zl wiec nie wierz w bajki ze to kosztuje 1000, bo to zwykly trick, silnik myty, brak plynu w zbiorniku wyrownawczym, gdzies musial uciec a to ciagnie za soba powazne konsekwencje lub z powaznych rzeczy sie wywodzi, ogolnie samochod od walkarza, te coupe sa w duzo wyzszych cenach, nie polecam

5-samochod walony z przodu i z tylu, zle spasowane zderzaki, na tylnych nadkolach bardzo nieudolnie ukryta korozja, brak zdjec wnetrza i silnika, typowe tricki handlarzy zeby cos ukryc, NIE SZUKAJ SAMOCHODOW Z KOMISOW 80% pojazdow na ich placach to wraki z niemiec, ten akurat niejest z niemiec ale nie zmienia to faktu ze jest bity i rdzewiejacy, teraz juz sie scwanili i nawet nie probuje ich rejestrowac zeby taniej bylo

generalnie powiem ci tak: poszukaj sobie jakiejs mazdy od wlasciciela z kraju mniejsze prawdopodobienstwo ze silnik bedzie zameczony przez jakiegos szwaba co dziennie prze z 10 lat 100km do pracy robil, po drugie wystrzegaj sie komisow bo to prawie zawsze sa samochody z problemem i z zawyzona cena , po 3 jesli chcesz jakikolwiek samochod ogladac wez ze soba specjaliste ,rzeczoznawce czy mechanika, bo sama nie dasz rady wykryc usterek mechanicznych czy elektrycznych/elektronicznych

[ Dodano: Wto Sty 19, 2010 20:39 ]
takie mazdy mialem na mysli:

323f

mx3

moze i w oko wpadnie ci mx6 to sa naprawde piekne i wdzieczne samochody mimo swoich lat trzymaja fason i zachwycaja na drodze bo sa rzadko spotykane

nie przejmuj sie duza pojemnoscia bo spalanie nie jest takie dramatyczne

dlaczego tak polecam mazdy? super silniki, super elektryka/elektronika karoseria ma podwojny ocynk! tzn. nie rdzewieje, sam mialem mazde to wiem ze samochod nie do zdarcia
halsky11

19 Sty 2010, 20:58

halsky11 napisał(a):jesli chcesz jakikolwiek samochod ogladac wez ze soba specjaliste ,rzeczoznawce czy mechanika, bo sama nie dasz rady wykryc usterek mechanicznych czy elektrycznych/elektronicznych

taki mam zamiar bo sama nie podołam :wink:

mazdy śliczne.... szczególnie ta ostatnia ale za 12tys - to trochę ponad moje siły... :neutral:
ja znalazłam jedną
wg mnie ładna i nawet dużo opcji dodatkowych w takiej cenie mi się wydaje... :cool:
kala2505
Nowicjusz