Pierwsze autko do max 8000zł

17 Lip 2013, 21:51

Witajcie Drodzy Forumowicze

Od ponad tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem prawa jazdy i czas rozejrzeć się za pierwszym pojazdem dla siebie :D

Nie jestem mechanikiem, nie znam się zbyt bardzo na autkach, ale jako, że jesteście bardziej doświadczeni ode mnie liczę na Waszą pomoc.

Szukam autka 5-cio drzwiowego, najlepiej hatchbacka, ewentualnie nie dużego sedana, koniecznie z zamontowaną instalacją LPG, ze względu na koszty użytkowania.

Poszukuję autka, dla którego przesiadywanie w serwisie nie jest normą.

Powinno być żwawe, powyżej 80KM ale z pojemnością nie przekraczającą 1800cm3 ze względu na wysokie ubezpieczenie.

Zastanawiałem się wstępnie nad Renault Megane 1 generacji ale już tą poliftową 1.6 107KM, czy może ktoś z Was miał przyjemność poruszać się tym autkiem lub coś potrafi powiedzieć?

Czy są jakieś inne, godne polecenia samochody za taką kwotę ?

Jestem otwarty na propozycje z całej Polski, więc możecie swobodnie wrzucać linki ciekawych pojazdów.

Z góry dziękuję za porady i Serdecznie Pozdrawiam.

Tomek
tomek18
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 07 2013
Auto: Nie posiadam

17 Lip 2013, 21:59

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lip 2013, 22:07

Bardzo fajne autka. Wiesz coś może o nich lub o wspomnianej Megance ?
tomek18
Nowicjusz

18 Lip 2013, 06:49

W Vectrze uważaj na silnik 1.6 16V bo lubi wcinać olej i na blachy bo rdza je lubi choć po liftingu nieco je poprawiono. Silniki zazwyczaj dobrze znoszą lpg,części tanie jak w Oplu.
Octavia to inaczej VW,silniki też dobrze znoszą lpg,również tanie części,niektórzy narzekają na mało miejsca z tyłu na nogi ale według mnie nie jest tak tragicznie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Lip 2013, 16:07

a co powiecie na taki wóz?

[link do oferty na Allegro wygasł]

trochę odbiega od moich wymagań ale mi się podoba
tomek18
Nowicjusz

18 Lip 2013, 16:19

Autko jest fajne, ale zbyt skomplikowane na pierwsze. Poza tym z tym jest coś nie tak, to typowy handlarz.

Ta Skoda którą wrzucił Barol jest nie do zajechania - ten silnik, nie lubię skody ale ta jest dobra na pierwsze auto. Części pełno i tanie, bo silnik montowany do dziś nawet w Passacie. Był w Audi, Seacie, VW, bardzo szeroko dostępny i dobry. Blachy Skody są dość dobre.
Vectra tak jak Barol powiedział, ta 1.6 jeszcze tragicznie z olejem nie było, ale najgorzej 1.8 125 km brała olej. Blachy w Oplu są średnie.

Od siebie dorzucam Hondę, z silnikiem, który jest nie do zajechania, a jedyne co w nim trzeba robić to wymiany oleju i filtrów:

Co do Megane I, to idealne auto na pierwsze. Bo od Hondy jest tańsze w serwisowaniu. Polecam silnik 1.4 98 km, dobra współpraca z LPG :)
Szukaj aut, od prywatnych właścicieli z Polskiego salonu. Nic innego. To największa szansa, żebyś się nie zawiódł ;)
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius Plug-in Hybrid kontra Chevrolet Volt
    Amerykańskie media motoryzacyjne pilnie śledziły pod koniec roku walkę o pierwsze miejsce w segmencie hybryd plug-in. Od 2010 roku najpopularniejszą hybrydą ładowaną z gniazdka w USA był Chevrolet Volt, ale to się zmieniło ...

18 Lip 2013, 16:56

no ta skoda nie jest taka zła :) tylko musiałbym mieć więcej typów bo 1 autko oglądać jechać to jednak zbyt mało

co powiecie o tych :

tomek18
Nowicjusz

18 Lip 2013, 17:14

Rover do kitu, Astra ideał taki typ, Megane ideał taki typ, Honda dobra, ale za mocna na pierwszą, ona ma jakieś 8-9s do setki a spali też swoje. Honda to lepiej bez V-Teca na początek, 1.4 90 km ;)

Takiej Astry szukaj, znajdziesz super furkę, nie pomyślałem o takiej, już patrze za jakimiś linkami:

Nie ma zbyt dużego wyboru, głównie z tego powodu, że chcesz kupić od razu z LPG. Wg mnie lepiej poszukać bez LPG, ale z klimą i LPG założyć ;)
drbn797
Początkujący

18 Lip 2013, 17:28

dzięki wielkie za zaangażowanie :D chętnie ale jakbym kupił bez LPG i miałbym montować to mi się nigdy nie zwróci bo sprzedam to auto za parę lat ( tak mi się chociaż wydaję).

tą astrę co podałem linka, nie uważasz, że jest ona za ładna jak za te pieniądze ?
niebyt się znam na cenach a wygląda naprawdę ciekawie tak jak ta meganka :naughty:
tomek18
Nowicjusz

18 Lip 2013, 17:32

Kurde ona mi tak wygląda przodem jakby jakiś tuning itd, ciekawe kto nią śmigał. Opis taki też jak od handlarza, nie pewnie to wygląda.
Co do zwrotu LPG to zależy ile jeździsz rocznie. Przez okres dłuższy niż 2-3 lata to na pewno się zwróci ;)

Plus że ma klimę, za 6tys by ją wyrwał i dwa koła byś miał dla siebie, albo na ewentualne naprawy. Fajne felgi ma. Mógłbyś śmignąć ją obejrzeć, masz jakiegoś zaufanego mechanika?
drbn797
Początkujący

18 Lip 2013, 17:45

co do mechanika to " szwagier " pracuje w warsztacie także mam nadzieje, że coś pomoże :D

właśnie się zastanawiam czy nie pojechać zobaczyć tej asterki bo tak daleko do niej nie mam :D
tomek18
Nowicjusz

18 Lip 2013, 19:20

Co do tej srebrnej Astry to widać że drzwi kierowcy mają inny odcien lakieru,z wyglądu widać że jakiś młody jeżdził i cena troche okazyjna (osobiscie poniżej 8000zł bałbym sie kupić takiej Astry).
Barol
Awatar użytkownika

18 Lip 2013, 19:24

czyli mówisz, żeby nie zawracać sobie tą astrą głowy ?
nie chcę wpaść na jakąś minę i później tego żałować :?
tomek18
Nowicjusz

18 Lip 2013, 19:30

No ja bym odpuścił.
Barol
Awatar użytkownika