Pierwsze autko - kilka koncepcji, a wybrać...

04 Kwi 2009, 08:47

Myślę nad wyborem pierwszego auta. Budżet mam niewielki, jednak można wziąć kredyt i trochę dorzucić. Zastanawiam się jednak, którą koncepcję wybrać... Droższe i nowsze auto z kredytem czy starsze, żeby "dojechać", a potem kupić wymarzonego Peugeota 407 :wink:

Samochód przede wszystkim powinien być ekonomiczny i wygodny. Pewnie coś mniejszego, bo takie najmniej palą i łatwiej trafić w ludzkim stanie, a nie zajechane przez wiejskich ścigaczy pijące litry oleju :roll:

Wolę autko starsze, a lepszej marki, niż nawet nowsze, ale bez żadnej wygody prowadzenia czy nieprzemyślanym wnętrzem. W zasadzie i tak posłuży mi pewnie ze 2-3 latka, ale warto, żeby te 2-3 latka użytkowania były satysfakcjonujące z zakupu, unikając wizyt w warsztatach.

Autem będę dojeżdżał codziennie do pracy/na uczelnię - w większości jazda po trasie, ale nie uniknę też stania w korku lub dróg po mieście. Dlatego ważna ekonomika oraz nienaganna niezawodność.

Z tańszych opcji myślałem nad czymś w stylu:
- [link do oferty na Allegro wygasł]
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z kolei z nieco droższych, np.:
- [link do oferty na Allegro wygasł]
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co możecie polecić? Które rozwiązanie wydaje się lepsze? Pzdr :)
Trademark
Nowicjusz

05 Kwi 2009, 09:47

Ja wybrałbym coś z tych Opelków czyli tego ,który jest w lepszym stanie technicznym,to dobre samochody.Peugeoty są przede wszystkim droższe,chimeryczne,nieprzewidywalne jeśli chodzi o awaryjność.Szkoda ,że żaden z tych Opelków nie ma silnika 1.4 ,to najlepsza propozycja,dieselek też nie jest zły,najlepsze są modele po 1997 r czyli po modernizacji,najmniej kłopotliwe są silniki 8 zaworowe.Zobacz sobie także na Lanosa 1.5 8V zagazowanego(dobrze znosi gaz),ja w twoim przypadku kupiłbym Lanosa od pierwszego właściciela. :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)