Pierwsze autko. Panowie pomóżcie:)

15 Sie 2008, 16:23

Zastanawiam się nad zakupem Renault Clio z 1997 r., silnik 1.2, przebieg 140tys km, 5-drzwiowe.
Sprowadzony jakiś czas temu z Francji, ale zarejestrowany już w Polsce. Autko ma kilka odprysków lakieru na masce i nadkolach, ale poza tym nieźle utrzymane. Włożony jest nowy akumulator, robione na bieżąco klocki i rozrząd, po przeglądzie. Prawo jazdy odbieram w październiku, więc autko ma służyć do robienia pierwszych kroków. Koszt auta 2600 zł. Proszę o Wasze opinie!
Ostatnio edytowany przez razdwatrzy 17 Sie 2008, 17:47, edytowano w sumie 2 razy
razdwatrzy
Nowicjusz

16 Sie 2008, 13:06

Moim zdaniem nie warto,jest wiele konkurencyjnych modeli w podobnych cenach :)
Bardzo wiele mowisz o SOBIE, gdy wydajesz sie mowic o innych ludziach.
Architek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgorzelec

16 Sie 2008, 14:44

Architek napisał(a):Moim zdaniem nie warto,jest wiele konkurencyjnych modeli w podobnych cenach :)

Dzięki! W takim razie szukam dalej.
razdwatrzy
Nowicjusz

16 Sie 2008, 14:53

Architek napisał(a):Moim zdaniem nie warto,jest wiele konkurencyjnych modeli w podobnych cenach :)

za 2600?
wiele konkurencyjnych ?
chyba tico albo polonez ......
za tą kasę ja bym brał
74
Początkujący

16 Sie 2008, 15:01

Hmm, to już nic nie wiem:) Mam 6000, ale jak autko ma mi służyć max. 1-2 lata, to wolę uzbierać na lepsze, a na tańszym poćwiczyć. Tico to jakiś wynalazek, więc odrzuciłam na początku (czy słusznie?).
razdwatrzy
Nowicjusz

16 Sie 2008, 15:16

tico ma jakiś feler i w polsce zostało dopuszczone do warunkowo.
Jak już pisałem ja bym brał , ale warto żeby rzucił na to okiem jakiś mechanik bo może się okazać że auto kosztowało 2600 a doprowadzenie go do stanu używalności pochłonie drugie tyle
74
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła drogowe
    System automatycznych świateł drogowych automatyzuje – jak sama nazwa wskazuje – przełączanie świateł z drogowych na mijania i odwrotnie. Nie eliminuje jednak problemu, jakim jest gorsza widoczność wynikająca ...

16 Sie 2008, 22:46

A co powiecie na Bravę z silnikiem 1.6 i automatyczną skrzynią biegów? Zdecydowanie lepiej się prezentuje, ale... ta skrzynia:/ Koszt 4000.
Błagam o pomoc, bo zupełnie się na tym nie znam.
razdwatrzy
Nowicjusz

17 Sie 2008, 01:06

Taka brava w mieście z 10 litrów Ci weźmie, automaty bym sobie zostawił na starość.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

17 Sie 2008, 17:40

Dzięki za pomoc. Póki co szukam dalej. Mam nadzieję, że do października coś się znajdzie. A skupić się raczej na benzynie czy gazie? (Czy bez różnicy i brać co się trafi?)
Będę jeździć głównie po mieście, a silnik i tak musi być mały, ze względu na ubezpieczenie, więc nie wiem czy gaz to jakaś wielka oszczędność.
razdwatrzy
Nowicjusz

17 Sie 2008, 20:40

za 6k kup sobie astre albo golfa III, bedziesz zadowolony :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

17 Sie 2008, 21:29

Zadowolona:) Ok, jak tylko znajdę coś młodszego niż 12 lat, to biorę:) Tylko nadal nie wiem co z tym gazem. Przy jeździe 20 km dziennie się to w ogóle kalkuluje?
razdwatrzy
Nowicjusz

17 Sie 2008, 23:41

A ile miesięcznie będziesz robiła? 20km podzielone na ile odcinków? Jeżeli w ogóle nie zależy Ci na osiągach to możesz w gazie pogrzebać. Jeżeli miesięcznie poniżej 1000km to odpuść gaz.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Sie 2008, 08:33

razdwatrzy napisał(a):Zadowolona:)

ups... przepraszam, nie wiedzialem :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

18 Sie 2008, 12:36

Cześć. Może Nissan Micra? [link do oferty na Allegro wygasł]

Ładne, zwinne auto i jak dla dziewczyny - W SAM RAZ!
Rodri94

18 Sie 2008, 16:32

moment jakie wymagania co do auta , konkretna kwota i mozna kombinowac

tico fajne jest bo malo pali i nawet dynamiczne jest

clio za te pieniadza jesli by bylo sprawne to by bylo git - nie jest to duza kwota

nissan micra dobre auto sc i cc tez by bylo dobre
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny