Pierwsze autko... Trudny wybór

15 Maj 2013, 19:37

Witam nie dawno zdałem prawko i szukam jakiegoś ładnego, dobrze jeżdżącego i takiego, które nie zje mi całej wypłaty autka ;) Zastanawiałem się nad takimi:

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mieliście z jakimś z tych modeli styczność? Jakieś oceny, opinie, wstyd się trochę przyznać ale jeśli chodzi o motoryzację to tak trochę (bardzo) zielony jestem ;x

Saab podoba mi się najbardziej, tylko nie wiem czy za taką cenę coś z niego będzie...
onomato
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2013
Auto: Szukam

15 Maj 2013, 19:51

To wszystko zależy w jakiej cenie samochód cię interesuje. Saab moim zdaniem nie powinien sprawiać problemów. Znajomy go ma jakiś rok i nie narzeka. Gorzej z Alfą. Jest piękna, lecz (jak to alfy) dosyć awaryjna. Jeżeli 156 to tylko z dieslem, najlepiej 1.9 JTD.
wojtek1611
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Opel Corsa

15 Maj 2013, 19:56

Cena tak jak na aukcjach 6000 - 6500. Bo do tego dojdzie wymiany rozrządu, jakieś opłaty itp. więc tak aby w 8000-9000 się zmieścić.
onomato
Nowicjusz

15 Maj 2013, 20:08

Z tych co pokazałeś ja najbardziej zainteresował bym się Astrą i Saabem. Takie "sportowe" japońce mnie nie kręcą, lecz może również są godne uwagi. Można spróbować poszukać Golfa IV w tej cenie, choć nie wiem w jakim byłby stanie. Patrzałbym też na Vectrę B, Polo III, Mondeo MK2 (lub poszukać MK3), Fiestę MK5, albo pierwszego Focusa.
wojtek1611
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Opel Corsa

15 Maj 2013, 20:47

Jedynie Focus lub Golf z tych które wymieniłeś. Choć bardziej ciągnie mnie do wyżej wymienionych Saaba Preludy czy Eclipsy, tylko nie wiem jak w nich będzie z spalaniem czy ew. częściami zamiennymi.

Co do Alfy to czytałem że zależy jak się trafi, są tacy co narzekają a są i także ludzie bardzo zadowoleni z tego samochodu
onomato
Nowicjusz

15 Maj 2013, 23:04

wojtek1611 napisał(a):Z tych co pokazałeś ja najbardziej zainteresował bym się Astrą i Saabem. Takie "sportowe" japońce mnie nie kręcą, lecz może również są godne uwagi. Można spróbować poszukać Golfa IV w tej cenie, choć nie wiem w jakim byłby stanie. Patrzałbym też na Vectrę B, Polo III, Mondeo MK2 (lub poszukać MK3), Fiestę MK5, albo pierwszego Focusa.

Fajna wypowiedź, również najbardziej szukałbym tych dwóch. Dam "kciuka" w górę ;).

onomato napisał(a):Jedynie Focus lub Golf z tych które wymieniłeś. Choć bardziej ciągnie mnie do wyżej wymienionych Saaba Preludy czy Eclipsy, tylko nie wiem jak w nich będzie z spalaniem czy ew. częściami zamiennymi.

Co do Alfy to czytałem że zależy jak się trafi, są tacy co narzekają a są i także ludzie bardzo zadowoleni z tego samochodu

Tu też dam "kciuka" w górę ale jeszcze trochę dodam o alfie :).

Alfa 156 - Więcej stoi w warsztacie niż jeździ, to samo właśnie napisałem 3 minuty temu w temacie obok więc zacytuje tamten post ;).

Vermin napisał(a):Alfa romeo 147 1.6 - generalnie zależy z których lat ale jeśli myślisz o roczniku przed 2003 i silniku TS to najgorszy koszmar spośród tych samochodów, gorzej wypada tylko 156 z tych lat z TS pod maską. Jeżeli już alfa to trochę nowsza i z dieslem pod maską (JTD). Ale i tak będziesz często zaglądać do warsztatu, a nie wszyscy mechanicy chcą się w ogóle podejmować naprawy tych samochodów. Awaryjne zawieszenie, awaryjny układ hamulcowy, awaryjny układ kierowniczy (w tym cały układ wspomagania kierownicy) i rdza. To oprócz silnika pada najczęściej. "Świeci słońce i wiatr wieje, słychać alfe jak rdzewieje" - to nie mit ;).

Akurat tam chodziło o 147 ale one są w 90% na tych samych podzespołach. Mimo to 156 wypada tutaj gorzej. Niestety...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Legalizacja butli LPG
    Zbiorniki montowane w instalacjach gazowych w Polsce posiadają 10 letnią ważność badania. Po tym okresie należy dokonać legalizacji lub wymiany zbiornika na nowy. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument ...