Pierwsze autko

29 Lis 2014, 01:16

Witam. Uprzedzam że to mój pierwszy post na tym forum i z góry przepraszam za "usterki".
Do rzeczy. Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego autka. Do tej pory korzystałem z ibizy 1.4B. Autko potrzebuje głównie na dojazdu do uczelni i pracy. Trasa wygląda mniej więcej tak 10km droga krajowa(średnio jedzie się z 70-80km/h), 25km ekspresówka, 5k miasto. Autko chcę żebym mial na kilka lat. Samochód ma byc dość ekonomiczny ale tak żebym spokojnie mógł te 100-110km. Wizyty u mechanika nie mile widziane. Chciałbym się zmieścić w 12k pln. I odnosnie moich planów mam kilka pytań.

1. Benzyna+lpg czy diesel? Jeżeli lpg to szukać z instalacja czy lepiej samemu zakładać?

2. Zastanawiałem się nad czymś z vaga(leon/toledo/a3). Ostatnio też gdzieś zobaczyłem na mieście mazde 6 w podanej cenie. Może jakieś mondeo, astra? Może warto troszeczkę dozbierać? CO proponujecie?
krystian22a
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 03 1991
Auto: Brak

29 Lis 2014, 09:45

To tak. Na wstępie Ci powiem że min segment C czyli o klasę wyżej od Ibizy.
Paliwo. W sumie może być LPG a może być diesel a dlaczego? Bo jadąc krajówką a potem ekspresówką wjedziesz nagrzanym dieslem do miasta i przez te 5KM turbo się spokojnie schłodzi jak nie będziesz gazował. A LPG wiadomo wszędzie się nada, najtańsza alternatywa.
LPG zawsze lepiej założyć samemu bo wiesz co masz, ale jeśli ktoś ma papiery na dobrą instalke to czemu nie.
Twoje typy..
Leon, toledo, a3- serio są lepsze auta. Tu 1.6 to porażka względem ekonomii i dynamiki.
Mazda 6 jest okej ale za 12k nie kupisz z gazem, marny hajs na czysta benzynę nawet masz.
Lepiej rzuć okiem na 626 i wpakuj gaz.
Mondeo. Na Mk3 2.5 v6 Cię nie stać a inne do gazu nie. Jest ładne ST200 ale kombi więc nie wiem czy byś chciał.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] + kasa na instalke ale powyżej 3k/
Jak Mk3 to TDDI.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Lis 2014, 21:54

ktoś jeszcze się wypowie?
krystian22a
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 03 1991
Auto: Brak

29 Lis 2014, 22:04

Koniu czyli TDDI Forda jest dobre ? :o Bo zawsze mnie to interesowało ;) Gdzieś czytałem że to padaka, chyba że chodziło o 2.0 TDCI to co było w Mondku pakowane 8) Co byś na tego Mondziaka powiedział: [link do oferty na Allegro wygasł]

CO do autora tematu, moim zdaniem tak jak Koniu to powiedział, dobrym wyborem byłby diesel ;)
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

29 Lis 2014, 22:19

TDDI tak
TDCI nie
Ten Mondek miał malowane tylne drzwi lewe
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Lis 2014, 10:35

Nie ograniczaj się do jednego modelu, bo będziesz szukał auta z pół roku. Leon/a3/Toledo są jak najbardziej godne polecenia w Twoim budżecie - zgadzam się z Koniem, że w Twoim przypadku najlepszy będzie diesel - szukaj zatem 1.9TDI 90KM, to jeden z najprostszych i najbardziej trwałych diesli ever (minusem jest jego kultura pracy, czujesz się jakbyś prowadził traktor :D ). Przedliftowe Mondeo (na polifta według mnie masz za mały budżet) mają duże problemy z korozją, nie mówiąc o Mazdach. Ogólnie tego typu tematów było ostatnio mnóstwo, wystarczy poszukać :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...