Pierwsze Autko za 10.000zł czy dozbierać?

23 Lip 2012, 16:43

Witam chciałbym zakupić sobie moje 1 autko mam jak na razie 10.000zł i nie wiem czy warto zbierać więcej ?
Głownie potrzebuje samochodzik mniejszy benzynowy bo daleko z nim nie będę śmigał choć może potem na gaz go przerobie ale raczej diesel u mnie by zasnął :P

Teraz co mnie najbardziej kreci :P to seat leon, ibiza ale 3:P może być ww polo tylko że 4xD
I jak widać chodzi mi o samochodziki troszkę droższe ale chciałbym wiedzieć na dzień dzisiejszy jaki samochodzik bym dostał za te pieniądze?
Bo jeśli mam kupić coś co mi się nie podoba to raczej to niema sensu co nie?
riken
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Alfa 156FL
Silnik: 1.9JTD
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

23 Lip 2012, 23:50

Jak masz się źle czuć to nie ma sensu.
Choć moim zdaniem warto trochę rozszerzyć zakres poszukiwań(poza koncern VAG) może akurat coś Ci przypasuje.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2012, 11:06

Czyli jeśli dobrze cie rozumiem to nie patrzeć na elektroniczne nowocześniejsze cacka tylko głównie zobaczy stan pojazdu silnika, karoserii,zawieszenia itd.?
Ale sam w sumie nie wiem czy np. miałbym kupi coś z fordów, citroenów ,peugeot,Renault
Wiele się na słuchałem tekstów że nie tylko nie francuzy !!
Ford to gow.. wort że niemieckie samochody to nie są fordy itp.
Czy warto brać coś poza elity hondy,toyoty,WW,seata?
riken
Początkujący

24 Lip 2012, 11:14

A od kiedy Honda, Toyota, VW a szczególnie dogorywający na rynku Seat to elita? to konkurencyjne marki dla Fordów, Renówek, Fiatów itp. zwykła masówka.
Pewnie, że liczy się głównie stan techniczny.
Nie słuchaj pseudo znawców tylko jedź z samochodem który Ci się podoba do serwisu.
Podpowiem tylko, że jak ja będę zmieniał samochód to prawie na pewno na jakiegoś francuza.
Polecam np. 206 był przez 8 lat w rodzinie i bardzo miło wspominam, szczególnie prowadzenie :)
Choć jako auto typowo na krótkie dystanse to w tym budżecie polecam Pandę już pomijając, że to naprawdę udany i mało awaryjny samochód to łatwo znaleźć coś z polskiego salonu z pewną historią.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2012, 20:15

Hmmm.. To mi dałeś troszkę do myślenia
Ale czy panda to troszkę nie damski samochodzik i nie zbyt ładny:/??
To raczej może coś z peugeot np. 307 ?
Też myślałem o Toyota yaris czy też ford fokus ale sam nie wiem

A tak ogólnie ile musiał bym wydać na dobry stan techniczny i poszukać dobrego seat leona?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie info :wink:

Ps:Czym więcej czytasz po forum to troszkę masz zawroty głowy:P
riken
Początkujący

24 Lip 2012, 20:37

Kupując samochód musisz sprawdzić cały szereg elementów,nie liczy się tylko t co na zewnątrz,ale i wewnątrz. Poza tym Fiat jest dla jednych solidną marką,a dla innych słabą- ilu użytkowników tyle opinii,to tyczy się każdej firmy samochodowej.
Exedy24
Początkujący

Auto: AUDI A4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

25 Lip 2012, 03:04

Ile byś nie miał to zawsze będzie mało ;))

zapraszam na mojego bloga :)
może znajdziesz jakieś przydatne informacje.

na przykład linki do aukcji samochodowych : http://samochod-motoryzacja.blogspot.com/2012/07/aukcje-samochodowe-linki.html

lub linki do autoryzowanych dealerów: http://samochod-motoryzacja.blogspot.com/2012/07/autoryzowanie-dealerzy-samochodowi-linki.html

pozdrawiam i życze owocnych łowów
hanys1689
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 07 2010
Auto: VW 4

25 Lip 2012, 11:34

Proponuje jeszcze troche odłożyć. Stary samochód wcale nie wychodzie tanio bo potem trzeba włożyc dużo kasy w remonty i naprawy.
locus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2004

25 Lip 2012, 14:04

Z jednej strony zawsze lepiej mieć większy budżet na zakup auta.
Ale z drugiej.. wpadniesz w koło: "jeszcze tysiąc-dwa i będę miał ten lepszy" :)

Proponuję:
- poczekaj i dołóż trochę jeżeli spodziewasz się jakiegoś przychodu
- kupuj teraz jeżeli w najbliższej przyszłości nie będziesz miał więcej kasy

I zawsze dobrze się targuj! Mogę polecić kilka porad ;)
APewniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lip 2012, 14:11

Tak jak pisze przedmówca - zawsze warto mieć w zapasie 2-3 tysiące po zakupie na opłaty samochodu i jego ewentualne naprawy. Ja od siebie dorzucę jeszcze propozycję Rovera 45. Naprawdę eleganckie wozidło ;) Za 10 tysięcy można mieć naprawdę fajny samochód, ale trzeba go kupować rozsądkiem, szczególnie, jak to ma być pierwszy samochód.
Śpiewaczek
Nowicjusz

25 Lip 2012, 15:45

Witam, nie chcialem tworzyc kolejnego watku, rownież szukam auta do 10000 zl bo mam zamiar sprzedac swoje auto (laguna 2, 1.9dci 120KM - zaczyna sie sypac...) i upatrzylem sobie takie opcje:
Alfa romeo 147, ford mondeo 3, ford focus lub fiat stilo(najbardziej mi sie podoba) - wszystkie auta w hatchback lub sedan. Co mozecie powiedziec o tych autach? Jakich silnikow szukac?
pr2n
Nowicjusz

25 Lip 2012, 16:27

Dzięki wielkie za wszelka pomoc !!
Może jeszcze poczekam nie spieszy się tak mocno :idea: (oby jak najszybciej mieć wozik:P)
Dużo nie dozbieram bo wiadome że nie tylko samochody są najważniejsze w życiu ale może akurat coś konkretniejszego znajdę z czasem:P
Jeśli chodzi o Rovera 45 to chyba to ta wersja z skrzyniom biegów co sąsiad na nią przeklina do dziś :P ale może to tylko on miał takie szczęście 8)

Pozdrawiam wszystkich i szerokości :wink:
riken
Początkujący

27 Lip 2012, 20:09

Rover 45 to nie jest wersja a model :D W skrzyni tego samochodu był z reguły problem z wbijaniem wstecznego. Większość egzemplarzy się z tym problemem boryka, ale da się z tym żyć.
Śpiewaczek
Nowicjusz

28 Lip 2012, 15:47

Czy mogłby mi ktoś pomóc i wyrazić opinie na mój poprzedni post:D?
pr2n
Nowicjusz

29 Lip 2012, 12:45

Sam sobie odpowiedziałeś - Stilo Ci się najbardziej podoba. Kup auto, które podoba Ci się najbardziej, a nie kieruj się tylko wypowiedziami na forum. Kupisz to co Ci ktoś poradzi, bo wytrzymałe, mało pali, a Tobie nie będzie się to podobać. I co wtedy? Zamiast się cieszyć z auta to każdy kilometr będzie dla Ciebie katorgą. Powiedz też na czym Ci bardziej zależy na osiągach, czy na ekonomicznej eksploatacji. Bez tego ani rusz.
Śpiewaczek
Nowicjusz