Pierwsze auto ~15k

03 Cze 2016, 22:50

Z racji tego, że jesteś świeżo po prawku też bym raczej na początku pojeździł jakimś autem w granicy 100koni z FWD. Inaczej by wyglądała sytuacja jakbyś np sobie pojeździł z pół roku autem dziadka, rodziców itp, nabrał jakiegoś obycia za kółkiem i wtedy mógłbyś szukać czegoś z lepszym silnikiem. Jednak też w mojej skromnej opinii w przypadku posiadania rozumu, można się rzucić od razu na głęboką wodę(rwd z mocniejszym silnikiem), tylko tutaj można szybko przekroczyć granicę powiedzmy nauki i zacząć szaleć. Jednak jak masz swój rozum i masz świadomość, że zdanie prawka to pierwszy mały krok do zostania dobrym kierowcą to moim zdaniem czemu nie rzucić się na głęboką wodę.
mati9595
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 03 1995
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

04 Cze 2016, 00:36

Jak pisałem wcześniej, do szaleństwa mi daleko, od urodzenia jestem spokojnym człowiekiem. :naughty: Zdarzało mi się autem jeździć nawet przed kursem, więc aż tak bardzo zielony znowu nie jestem. Wcześniej jak pisałem był skuter, ba- nawet i rower. :D Nie jest tak, że pierwszy raz w życiu będę uczestnikiem ruchu drogowego i marzy mi się zabawa w szeryfa drogowego. :P

Inna kwestia jest taka, że jak już kupię auto to chciałbym je mieć możliwie długo, bo sama procedura znalezienia odpowiedniego egzemplarza i zakupu jest dość mozolna, nie chcę zbyt często tego przechodzić. :mrgreen:

Czyli uznajmy na tą chwilę, że 150 HP (320i, czyli najsłabsze R6, obiektywnie jak na segment D to nie jest jakaś porywająca moc) jest całkiem racjonalnym wyborem. Oceni ktoś egzemplarze?

[link do oferty na Olx wygasł]

I na koniec 325i moim zdaniem dosyć ok, praktycznie w cenie 320i. To gdzie jest haczyk? :wink: [link do oferty na Olx wygasł]
M19
Nowicjusz

Auto: będzie po egzaminie :)

04 Cze 2016, 08:34

Haczyk jest w tym, ze kazda z nich wyglada na polepiona :naughty:
Wlasciwie to chyba tylko ta pierwsza bym skoczyl obejrzec, gdyby byla blisko, chociaz takie slabe zdjecia to zazwyczaj sa po to, zeby ukryc jak bardzo plywa caly lakier :naughty:
W ogole to kolego wybrales sobie ulubiona marke ludzi, ktorzy kupuja auta na ktore ich nie stac, szczegolnie gdy ma lpg :no:
Zazwyczaj to wyglada tak - kupuje pacjent grubasne fele, zeby szczena opadala(a ze opony juz dawno maja mniej 2mm bieznika nie ma znaczenia, wazne ze jest bawara z duzymi felami).
Pozniej obcina sprezyny, bo gleba w modzie, i szura tak ta miska po wszystkich dziurach w miescie. Bączkami, driftami, wyscigami urozmaica sobie wolne chwile, i wlasciwie bez zadnych inwestycji jezdzi, az kola nie odpadna, co jakis czas dotankowujac gazidla za 20zlotych :yes:
Gdyby nie to, ze to sa dosc twarde samochody i latwo sie nie poddaja, to juz dawno skonczylby na zlomie, a tak trzeba sie przebijac przez tone smietnikow...
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna

04 Cze 2016, 10:28

Wyjątkowo zgadzam się z kolegą wyżej :ok:
Zasadniczo najlepszym wyborem będzie... Touring jeśli już musi być e46, bo tego raczej Sebixy nie dosiadają :naughty: założysz fajne koło, lekko przyciemnisz szyby i masz fajne auto (ja bym takim jeździł) :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Cze 2016, 13:43

Touring niestety odpada, bo po prostu kombi w ogóle mi się nie przyda. :/

A wpadły Wam w oko może jakieś egzemplarze 320i sedan/coupe warte fatygi?

Łatwiej by było znaleźć konkurencję typu W203, A4 B6... ?
M19
Nowicjusz

04 Cze 2016, 14:20

B6 chyba jeszcze ciężej, bo to hit eksportowy. Wszystko to igiełki w es-lajnie :o
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Cze 2016, 14:42

Jako właściciel BMW, mówię Ci że lepiej nie pchać się w 2.0 :)
Nie wiem jak e46, bo znam się na e36 ale tam zdecydowanie wygrywa 1.8is nad 2.0 :)
Osiągi są praktycznie te same, a dużo większe koszty utrzymania 2.0. Jeśli bardzo chcesz R6 to szukaj 323i. Sam taki mam i dobrze się nim jeździ, jednakże szukaj z silnikiem z początku produkcji bo m54 brały olej.
Skoczek135
Początkujący

Auto: brak

04 Cze 2016, 19:25

mike1735 napisał(a):Wszystko to igiełki w es-lajnie

ach ten es-lajn :mrgreen: Dziwni ludzie się dają pokroić za 4 listewki na drzwiach :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Cze 2016, 19:29

Nie mów, bo sam byś łyknął :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Cze 2016, 19:51

M19 napisał(a):Łatwiej by było znaleźć konkurencję typu W203, A4 B6... ?

W cklasie bedziesz sie uzeral z rdza, a w audi z zawieszeniem :naughty: Nie ma zlotego srodka :no: Samochody to drogie zabawki.
M19 napisał(a):Touring niestety odpada, bo po prostu kombi w ogóle mi się nie przyda.
Ja tam mysle, ze lepiej miec bmke w turasie niz mondeo w sedanie, no ale co kto woli.
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI

05 Cze 2016, 00:26

Skoczek135 napisał(a):I problem pojawiał się wtedy, kiedy na trasie trzeba było wyprzedzić tira. I tutaj dochodzi często do braku wyczucia swoich i auta możliwości. Ile razy mi szybciej zaczęło bić serce, kiedy ciężko było wyprzedzić tira. Dlatego sobie potem powiedziałem - kolejne auto będzie z mocnym silnikiem bo duży silnik przy zachowanej rozwadze, jest bezpieczniejsze.

Trochę starawy post ale ja dopiero teraz się pojawiłem i powiem tak masz rację kolego, że mocniejszy jest bezpieczniejszy, odczuwam to jeżdżąc Seicentko gdyż nie mogę nawet autobusu minąć spokojnie więc nie raz się toczę a np. 60 konnym clio już bez problemu. :ok: Ale do tego potrzeba rozwagi nie tylko mocy :D Bo mało jeżdżę w trasie to lekki problem mam z wyprzedzeniem innych ale jak trzeba to da się radę :wink: Następne moje auto będzie prawdopodobnie ze 100-150 konne aby spokojnie móc innych wyprzedzać :wink: Na tym porobię tylko doświadczenie i zniżki na OC :mrgreen:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Cze 2016, 01:28

mike1735 napisał(a):B6 chyba jeszcze ciężej, bo to hit eksportowy. Wszystko to igiełki w es-lajnie

Najczęściej z dopiskiem "Z Niemiec, przebieg 1xx tys. KM", podziękował. :lol:

dzida napisał(a):ach ten es-lajn Dziwni ludzie się dają pokroić za 4 listewki na drzwiach

Dziwni ludzie dają się pokroić za wiele głupich rzeczy, to nie dotyczy tylko motoryzacji. :mrgreen:

959 napisał(a):W cklasie bedziesz sie uzeral z rdza, a w audi z zawieszeniem Nie ma zlotego srodka Samochody to drogie zabawki.

Wiadomo, że auto to nie jest najtańsze hobby, a na pewno nie najtańszy środek transportu. Z tym się liczę, ale nie mam zamiaru ładować pieniędzy w badziewie, które w zasadzie nie jeździ. :P

959 napisał(a):Ja tam mysle, ze lepiej miec bmke w turasie niz mondeo w sedanie, no ale co kto woli.

A bo ja wiem? Trochę szkoda by mi było jeździć kombi ze świadomością, że niepotrzebnie wożę z tyłu tyle powietrza. :mrgreen:

Krzychu napisał(a):Trochę starawy post ale ja dopiero teraz się pojawiłem i powiem tak masz rację kolego, że mocniejszy jest bezpieczniejszy, odczuwam to jeżdżąc Seicentko gdyż nie mogę nawet autobusu minąć spokojnie więc nie raz się toczę a np. 60 konnym clio już bez problemu.

Właśnie powoli dochodzę do wniosku, że kupię faktycznie trochę mocniejsze auto od razu, wolę mieć zapas mocy właśnie w trasę. Oczywiście bez przesady w drugą stronę od razu. :?

Skoczek135 napisał(a):Nie wiem jak e46, bo znam się na e36 ale tam zdecydowanie wygrywa 1.8is nad 2.0

Oglądałem kilka ogłoszeń z 318Ci, są przeważnie tańsze i/lub lepiej wyposażone od 320+Ci.

Przykład: [link do oferty na Olx wygasł]

Jeśli coś takiego nie jeździ dużo gorzej od słabszych R6 to chętnie wezmę. No chyba, że po raz kolejny się mylę. Najwyżej posłucham rozumu i pójdę w zagazowaną Astrę H 1.8. :roll:
M19
Nowicjusz